Ronde 12; Sinterklaas, schaken en televisie

Het was de laatste clubavond voor Sinterklaas en de Goedheiligman, overigens niet meer dan een loper in ons spel, had de tijd vrijgemaakt om VAS te bezoeken. Zo geschiedde het dat alle bezoekers die avond, jong en oud met een chocoladeletter huiswaarts keerden.

De Sint was echter niet de enige verrassende bezoeker. Ook het NH Nieuws kwam langs om een item met Eline Roebers te maken over de populaire serie Queens Gambit. Het werd een leuk item : https://www.nhnieuws.nl/nieuws/277136/schaken-opeens-razendpopulair-door-netflix-serie

Tussendoor werd er ook nog geschaakt. Hierna is nog maar 1 ronde en het is razend spannend bovenin.

Andy maakte weer een slachtoffer met het Halasz Gambiet. Dit keer moest Floris de witte storm zien te pareren. Hij sneuvelde met opgeheven hoofd.

Het duel tussen Daan en Khoi kenmerkte zich door een ongelijke materiaalverhouding. Daan dacht dat er aan het begin meer inzat voor Khoi maar zoals het nu ging neutraliseerde Daan de dreigingen en trok de partij over de streep.

Bas won zeer snel. Ber speelde de opening niet volledig nauwkeurig en dat kan je je tegen Bas niet permiteren.

De partij tussen Jos en Sierk was zeer interessant. Jos had met zwart een geïsoleerde pion op e6 maar leek met de breekzet c5 goed tegenspel te krijgen. In tijdnood verrekende hij zich echter waardoor hij de vlag moest strijken. Het is voor de bühne om uit te rekenen of de e6 pion daadwerkelijk geslagen kon worden zoals in de partij gebeurde. Klik hier voor de partij.

Han is al maanden in bloedvorm. Hij verraste afgelopen seizoen met name zichzelf door een ratingprijs in de wacht te slepen. Dit succes heeft hem vleugels gegeven. Han zet zijn stellingen goed op en zijn tactische alertheid is enorm toegenomen. Ditmaal versloeg hij in een knappe pot Ben Duivenvoorden, die enkele ratingpunten hoger heeft. De aanvalspoging van Ben werd met een vernietigend e5 beantwoordt met een tegenaanval in het centrum.

Huong was voor het eerst zelf te laat. Normaal moet zij zelf altijd wachten op haar tegenstanders die toevalligerwijs altijd nog bezig zijn met de jeugd trainen een verdieping hoger. Elco was niet van slag en speelde een goede pot en pakte het punt.

Remy wist vroeg een goede stelling te verkrijgen tegen Niels Hoefsloot. Volgens de laatste bleef hij daarna nog lang overeind bij de gratie van het voorkomen van niet bestaande dreigingen door Remy. Zoiets heet respect voor je tegenstander. En uiteindelijk kreeg Remy de vis wel op het droge.

Niels van Dam en Samuel speelden een positioneel principiële pot. Samuel koos voor pionwinst ten koste van grote positionele concessies. Al zijn pionnen werden namelijk zwak! De partij was daarmee niet beslist. Niels won zijn pion terug waardoor de stelling dreigde te vervlakken. Met een handige manoeuvre wist hij al zijn stukken waaronder zijn zorgenkindje de zwartveldige loper optimaal te plaatsen. Uiteindelijk bleek de schade aan de zwarte stelling te groot. Een eeuwige penning gaf de doorslag. Een leuke pot om na te spelen. Klik hier

Hans versloeg Henk. Het was een groot drama aldus Henk wiens humeur er overigens niet onder leed.

De partij tussen Robbert en Tom tot slot werd gewonnen na een felle strijd door de eerste. Er lagen zeker kansen voor Tom. Na een verrekening verloor hij materiaal. Later in de partij gingen beiden spelers een variant in die Tom, zo bleek achteraf, eigenlijk voordeel had moeten opleveren. Na het laten liggen van deze kans was het pleit beslecht.

Klik hieronder voor alle uitslagen

ronde-12-2021

Klik hieronder voor de stand

stand-r12-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *