Schaakplezier in de vakantie

Het leuke aan online schaken is dat het veel makkelijker gaat om tussendoor een toernooitje te spelen. Wie weet een blijvertje voor volgende vakanties? De aantallen liggen natuurlijk wat lager, maar dat mag het schaakplezier niet drukken. Op donderdag checkten in totaal 31 kinderen in.
Op de zondag konden de VAS’ers zich verheugen op een sessie fysiek schaken, in de buitenlucht. Dat gebeurt altijd met bijzonder veel enthousiasme! Misschien dat we voortaan weer uit Jeugdland trekken en op donderdag in het Cygnus terecht kunnen. Spannend of de maatregelen versoepeld worden dus.
Maar eerst een mooie terugblik. Wie kwamen er donderdag als de besten bovendrijven? En natuurlijk weer twee Spelers van de Week!

Zonder de concurrentie van Rufus, bleek het toernooitje appeltje-eitje voor Mick. Hij steeg ver boven de rest uit, maar moest wel drie verliespartijen incasseren. Eén tegen Émilien, die dan ook tweede werd; één tegen Andrija, eindigend met brons; en één tegen Max, van de vierde plek. Waar zat het verschil ‘m dan in?
Mick koos ervoor heel veel partijen met de helft van de tijd te spelen, wat een extra puntje opleverde. Zo kon hij met evenveel winstpartijen als de anderen toch hoger eindigen. Dat betekent ook meteen: Émilien, Andrija en Max speelde eigenlijk supergoed! Max won zelfs alles. Juist een goed teken om de volle tijd te willen gebruiken: dat betekent dat ze mooie partijen op het bord konden zetten.

Speler van de Week

Dit toernooi was Alex de verrassende uitblinker. Hij eindigde op de vijfde plek door vier goede partijen te winnen. Laten we een kijkje nemen naar zijn schaken!
Bij de eerste partij, tegen Tako, komt Alex uit de bus als schaker van de grote plannen. Hij weet heel goed waar hij zijn stukken moet neerzetten. Kijk maar mee vanaf de volgende stelling: https://lichess.org/9H5oyhGc/black#21. Hij zet zijn zware stukken heel slim op de f-lijn, die gaan straks zeker binnenbreken! Bij zet 22 staat alles klaar om de koning aan te vallen. Niet gek dus dat de volgende stelling op het bord komt. Hoe kan zwart toeslaan?

Alex speelde hier zijn toren van f2 naar f4, met een vernietigende aftrekschaak!

Tegen Imre leek hij in eerste instantie niet de beste papieren te hebben. Met een stuk minder ging Alex het eindspel in, maar hij gaf niet op! Uiteindelijk kreeg hij het zelfs voor elkaar een pion te promoveren. Tja, dan wordt het een ander verhaal. Knap gedaan dus: voor eindspelen moet je ook goed weten waar je stukken heen moeten.
Alex kent gelukkig ook zijn tactiekjes. Tegen Lars (een speler van SVAW) kwam het volgende eindspel op het bord. Alex (met wit) probeert de toren te veroveren door een sluw zetje, zie jij ‘m ook?

Na Tg6+ heeft twee opties. De koning kan naar f4 om zijn toren te blijven te dekken. Dat gebeurde en toen won Alex door de zet Tf6+, de zwarte toren valt daarna. Had koning naar f5 dat kunnen oplossen voor zwart? Nee, speel maar uit! Na het slaan van elkaars torens is de witte koning veel sneller aan de andere kant, op tijd om alle pionnetjes op te peuzelen.

Helaas zat er geen stunt in voor Alex. Tegen de zwaargewichten Mick, Émilien en Joshua was hij nog niet opgewassen. Blijven doorschaken, en dan komt hij daar vanzelf!
De laatste partij, tegen Roy, was ongelooflijk spannend. De twee gingen precies gelijk op, maar gingen op het eind voor een alles-of-niets tactiek met heftige mataanvallen op elkaars koningen. Roy was één zet verwijderd van matgeven, toen Alex toesloeg en de dame van het bord kon plukken.

Wat opvalt: Alex speelt heel degelijke partijen, zonder al te veel fouten. En vaak weet hij uit zo’n gelijke stelling toch de winnende zetten te vinden. Zo zie je wat schaakgeduld op kan leveren.

Bregje kende een enorme succesweek. En de vorm kreeg ze op donderdag al te pakken, toen ze met honderd procent winst de eerste plek binnensleepte. Een leuk opwarmertje voor het NK-E, zo zou blijken 😉
Op de tweede plek vinden we weer Raghav, en dat levert hem héél belangrijke punten op. Zo weet hij Saffran weer in te halen in het interne klassement. Wat een strijd is dat geweest zeg!
Die stand toon ik hier trouwens nog niet, ik wacht nog even tot het allerlaatste maatregelennieuws. Misschien was dit de laatste online ronde, en dan schrijf ik een apart artikeltje om de prijswinnaars te feliciteren!

Speler van de Week

De derde beste VAS’er is Marco, maar dat was niet genoeg voor een podiumplek. Jammer, want hij hikt er vaak nét tegenaan. Hij begon heel goed aan het toernooi, maar daarna maakte hij iets te vaak foutjes. Op de clubavond, als we weer een goede langere partij kunnen spelen, denk ik dat hij er flink bovenuit gaat springen. Het zit ‘m nog vooral in tijd nemen en in alle rust plannetjes bedenken, dan kan hij de anderen prima bestrijden. We pakken nu even een paar mooie fragmentjes uit zijn partijen van de dag!

Marco moest in het begin tegen een speler van Zukertort. Met wit wist hij een aardig openingstrucje uit te halen. Hij is in onderstaande stelling aan zet: de zwarte dame is net gevlucht, maar je kan ‘m alsnog winnen!

Marco beweegt zijn paard naar d6 om de dame aan te vallen. Normaal gesproken sta je daar niet veilig natuurlijk, maar… Opeens geeft de loper van c4 schaak! Die twee problemen kan zwart niet tegelijk oplossen.

Hij heeft dus heel aardige plannen in de opening. Soms vind hij het lastig om daarná een goed plan uit te voeren. Het is belangrijk dan goed de tijd te nemen om zeker weten dat alle stukken veilig staan.
Aan de andere kant heeft Marco zijn tactiekjes wel scherp; dat is heel goed! In het eindspel tegen Phuong-Nga ziet hij een slim paardvork, jij ook?

Het antwoord is Pb6+ met een schaak én aanval op de toren.

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *