Schaken in Jeugdland

Sinds vorige week hebben de jeugdclubmiddag verplaatst naar Jeugdland. Hét kinderparadijs van Amsterdam Oost. We komen dus elk weekend daar samen om te schaken, volgens de protocollen uiteraard. Bij deze een sfeerverslag van de afgelopen twee keer. Hopelijk inspireert dat tot meer deelname!

Verslag zondag 17 mei

Het is een veel mooiere locatie, met een grote en lange tafel bij het water. Prachtig uitzicht!

Eventjes inspelen.

Ook hebben we weinig last van andere spelende kinderen (die doen dat verderop), dus we kunnen geconcentreerd aan de slag. Vorige week gaf ondergetekende nogmaals een simultaan.

De schaakmeester dicteert netjes zijn zetten.

Er zaten weer leuke partijen tussen. Tako was geïnspireerd door zijn winst en probeerde het nog een keer. Hij speelde degelijk en we eindigden met evenveel punten.
Alex was er nieuw bij deze keer en deed dat supergoed. Hij bouwde een mooie stelling op en pakte wat stukken, maar mijn aanval op de koning bleek dodelijk.
Tobias had wilde plannen. Dat is altijd een leuk begin, maar leidde uiteindelijk toch teveel af. Zeker na mijn rokade wist-ie het niet meer.
Simon en Nova hadden helaas niet heel veel kans, maar bleven trots en met hoop doorvechten. Dat wordt gewaardeerd!
De echte krakers vonden plaats op de schuine kant van de tafel. Lennox maakte deze keer geen fout in de opening, dat is voor hem bijzonder knap. Wellicht was hij helemaal scherp door de pissebedden die zijn bord bestormden tussendoor. Een gebalanceerde stelling kwam op het bord, dus volgens mij spraken we remise af.
Tegen Kayen was het bikkelen. Hij sloeg een gratis paard, maar dat camoufleerde ik door het een kwaliteitsoffer te noemen. Uiteindelijk bleek er niets aan de hand: een prachtige koningsaanval stond op het punt los te breken. Heel erg jammer dat we de partij niet uitspelen konden.

Bij een tafeltje om de hoek speelden Imre, die na zijn voetbaltraining aansloot, Saffran, Kien en Olav een mini-toernooitje!

De partij trekt alle aandacht.

Verslag zaterdag 23 mei

Het weer vormt bij deze opzet wel een risicootje. Als het regent, kan je prima door voetballen. Maar schaken in de regen? Omdat iedereen zijn eigen set bord en stukken meeneemt, proberen we dát te vermijden.
Op het laatste moment moesten we de datum verschuiven, omdat het zondagmiddag zou regenen. Een kleinere opkomst dus, maar het was daardoor niet minder geslaagd. Van tevoren is nog uitgebreid getest of de stukken niet wegwaaien bij windkracht 5, met positief resultaat gelukkig.

Op het programma stond een ronde estafetteschaak. Zo zie je maar: schaken is wel degelijk een buitensport.

Olav zet een snelheidsrecord neer.

Er zijn twee teams (zie de rest bij boom daar verderop) die tegen elkaar schaken. Lennox en Olav versus Nova, Alex en Imre. Als je tegenstander de klok weer heeft ingedrukt, moet je naar het bord gaan rennen om zelf een zet te doen. En nog een behoorlijk afstandje zoals je ziet!
De drieling wist pardoes de dame te slaan, aan Alex de eer. Het mat wat kort daarna volgde was onvermijdelijk. Zodoende zegevierde de underdog.

Nadat de schaakconditie weer goed op peil was, mocht iedereen een grappige schaakvariant uitkiezen om te spelen tegen elkaar. Populair was krimpschaak, waarbij het bord op mysterieuze wijze steeds kleiner wordt. Olav opende zijn trukendoos tijdens cilinderschaak, waarbij de zijkanten van het bord naar elkaar overlopen. En avant werd ook geprobeerd; dan mogen de stukken alleen naar voren bewegen.

***

Jullie horen het, ook op deze manier beleven we nuttig schaakplezier! Heel goed georganiseerd door Zwaan, die zich flink heeft ingezet voor de locatie en de communicatie met de gemeente.
In feite is dit de vervanging van de clubavond, dus het hoort vanzelfsprekend te zijn mee te doen. Meld je vooral aan bij de volgende keer. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *