VAS kampioen SGA!Vrijdagavond 3 mei volgde de apotheose van een lang schaakseizoen; VAS kon zich ook dit jaar tronen tot kampioen van de SGA. Wel moesten er nog minimaal 4 bordpunten meegenomen worden uit Amstelveen.

Het schaken in een schoolvakantie heeft wat nadelen, sommige schakende ouders zijn op vakantie en ook de schooldeuren zijn dicht. Het Hermann Wesselinkcollege in Amstelveen is geen uitzondering. Bij aankomst stonden enkele VAS-spelers vrolijk bij te praten in de zon terwijl een groepje spelers van Amstelveen zich ophield in de schaduw voor de dichte deur. Na meerdere pogingen wist nationaal arbiter en voormalig PI Eric Roosendaal de deur open te krijgen en konden we het brandschone gebouw betreden. Het is een prachtig schoolgebouw maar voor de fietsers onder ons wel een uur rijden. Tien over acht waren we compleet en konden we aan de alles beslissende wedstrijd van het seizoen beginnen.
De SGA competitie is de laatste jaren steeds sterker geworden, zag je vroeger nog wel een paar verdwaalde 2000+ spelers, tegenwoordig doen er meerdere meesterklasse spelers of spelers die meesterklasse waardig zijn mee.
Het team van café Laurierboom met oa Bosboom en Blees degradeerde roemloos en nam Amsterdam West dat het degradatieduel verloor van Caïssa1 mee naar de eerste klasse.
VAS mocht de laatste wedstrijd aantreden tegen een versterkt team van Zukertort dat bij een 8-0 overwinning kampioen van de SGA zou worden. VAS had genoeg aan een 4-4 eindstand om zich op bordpunten tot kampioen te laten kronen.
De personele problemen bij VAS1 werden serieus aangepakt.
Topspelers Daan (vakantie), Take (NK onder 20), Bas (niet beschikbaar) en Ed (vakantie) konden niet meespelen. Topscorer Anton Lysakov heeft Amsterdam verlaten en dus werd het team aangevuld met vier invallers. Victor, Niels, Hilke en Marc kwamen het team voor deze wedstrijd versterken. Het team van Zukertort bestond uit 4 spelers uit de landelijke meesterklasse en 4 spelers met Meesterklasse ervaring. Op papier een gelijkwaardige wedstrijd derhalve.
Zoals het hoort werd voor elk punt hard gestreden, waren er geen soepele overwinningen en werd pas op het allerlaatste moment het gelijkspel veiliggesteld en daarmee het kampioenschap behaald.

De punten kwamen ongeveer als volgt binnen.

1. Anton wist met zwart een prettige stelling met wat ruimtevoordeel te krijgen tegen Sander Los. Toen zijn tegenstander de mogelijkheid kreeg om zijn pion naar g4 te spelen en de zwarte vesting open te breken stortte de zwarte stelling echter in. Een enorme tegenvaller 0-1
2. Victor speelde tegen de zeer goed voorbereide en degelijke Theulings. In de zelfde variant als in de wedstrijd tegen DD leek het wederom fout te gaan. Zijn tegenstander offerde een stuk en Victor moest alle zeilen bijzetten om de boel bij elkaar te houden. Vermoedelijk heeft zijn tegenstander ergens iets gemist maar het was allerminst eenvoudig. In dit soort stellingen waarin bijzonder veel rekenkracht wordt gevraagd is Victor natuurlijk enorm goed en heel veel later wist hij toch een punt bij te tekenen. 1-1
3. Hilke speelde op bord 4 tegen Sybolt Strating, al jaren een vaste kracht voor Amstelveen in de meesterklasse. Vanuit het Hollands leek Hilke een geweldige stelling te hebben verkregen. Een lange analyse moet uitsluitsel geven over wat hier allemaal is gebeurt maar uiteindelijk bleef Hilke met lege handen zitten en stonden we 1-2 achter.
4. Jos trad aan met zwart tegen Laurens Schilstra, een oud-leerling van Victor. Het ventje van vroeger speelt inmiddels in de meesterklasse en doet dat zeer verdienstelijk. Jos trok zich daar overigens weinig van aan en kwam terecht in een symetrisch eindspel waarin beide spelers een dame en twee paarden hadden. In een uiterst moeilijke stelling gingen beide spelers vol voor de winst en bleek de witte koning opeens niet mat te gaan. Of hier sprake was van stellingsgeluk of een enorme rekenkracht is onbekend maar Jos bleef wel met een nul zitten. 1-3
5. Marc speelde op bord 1 tegen de sterke Onno Elgerma die tegenwoordig meesterklasse speelt bij Kennemer Combinatie en dus landskampioen is geworden. Het mooie actieve spel van Marc leverde een prachtige partij op waarin van alles gebeurde. Uiteindelijk herhaalde Marc de zetten in een stelling waarin hij iets beter stond maar het definitieve oordeel nog gevonden moet worden. 1½-3½
6. Joris speelt altijd slecht tegen Zukertort maar wint wel bijna altijd. Ook deze keer werd de opening ternauwernood overleefd maar kwam hij goed terug in het middenspel. In die fase overspeelde hij zijn tegenstander al werd het eindspel pas in tweede instantie verzilverd. 2½-3½
7. Op dit moment waren Tom & Niels nog bezig. Tom had een gewonnen dame-eindspel en Niels een gewonnen toreneindspel. Iedereen zat te spelen op increment. Tom had een geweldige partij gespeeld en zijn tegenstander langzaam onder het bord gedrukt. De taaie Roosendaal had op zijn tandvlees een verloren dame-eindspel weten te bereiken en daar kreeg Tom de instructie dat hij niet mocht verliezen en dat remise genoeg was voor het kampioenschap. Met wat veilige zetten werd de winst vergooid en de remise veilig gesteld. 3-4
8. Als allerlaatste mocht onze extern wedstrijdleider zijn partij afronden. Hoe goed het allemaal is geweest weet ik niet maar het toreneindspel werd overtuigend over de streep getrokken. Niels haalde het laatste punt binnen en daarmee het kampioenschap.

Topscorer werd Anton Lysakov met 4 uit 4. Daan in ’t Veld 4/5 (tpr 2371) en Joris van Vuure 4/5 (tpr 2190) scoorde ook prima. Dank voor de vele invallers ook.


Team MP BP
1. VAS 1 9 34
2. Caissa 2 9 33.5
3. Paard d4 9 27
4. Zukertort Amstelveen 1 8 29.5
5. Caissa 1 7 30
6. ENPS 1 6 27.5
7. Amsterdam West 1 6 25.5
8. Laurierboom-Gambiet 1 2 16

Joris van Vuure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *