VAS verruilt Santpoort voor Jeugdland (eenmalig).

Veertien schakers wisten deze zonnige zondag de weg te vinden naar natuurspeeltuin Jeugdland. Naast tien van onze vaste enthousiastelingen hadden we ook een paar van hun schakende vrienden op bezoek: Olav introduceerde Dario, Luka en Felix, en Jeppe bracht Kasper mee.

Normaliter zitten we rond Pinksteren met 25 kinderen en 10 leiding een lang weekend in een padvindersbos. Ironisch genoeg was het kamp-thema vorig jaar Schaakblindheid, een zeer besmettelijk virus dat gestaag de hele schakende gemeenschap aantastte. De kinderen werden bij ontvangst opgewacht door leiding in blauwe beschermingspakken en mondkapjes. Ze moesten een puzzel oplossen om te bewijzen dat ze niet besmet waren voor ze toegelaten werden. Megadoorgeefschaak werd met latex handschoentjes gespeeld…
Aangezien ons kamp voorspellende effecten lijkt te hebben, leek het oud-lid Daniel een goed idee als volgend thema Wereldvrede te kiezen.

Maar ja, dan hebben we het over 2021, want een traditioneel kamp zat er dit jaar niet in helaas.

Buitenschaak blijkt een aardig alternatief.

We begonnen met lekker lang inspelen, begeleid door Daan. Als sterke schaker lukt het hem illegale zetten op een paar meter afstand en temidden van een woud aan schaakstukken te detecteren, allerlei nuttige tips te geven, en onderwijl nog even een potje blind(!) te spelen tegen toppers Lennox en Simon. Na een uur ‘sporten’ in de warme zon, tijdens het afronden van de laatste partijen, was er een waterijsje voor alle deelnemers om af te koelen.

De blindschakers besloten tot remise, en toen was het tijd voor de Puzzle Rush! Eigenlijk gemaakt voor kamp, deze leuke manier van verwerking na een les. Drie teams strijden tegen elkaar om de meeste punten. Doordat de opdrachtkaartjes gecodeerd zijn met een kleur die het niveau aangeeft, is taakverdeling de sleutel tot een goede samenwerking. Ongelofelijk zo goed als dat iedereen lukte! Dit is te zien op de foto’s.

Team Lennox (Dario, Luka, Saf en Nova Z), team Simon (Imre, Jeppe, Kasper) en team Nova (Olav, Alex, Tako en Felix) bogen zich vol concentratie over de 29 diagrammen. Na een klein half uur puzzelen werden de antwoordformulieren ingeleverd. Terwijl Zwaan ze na keek, besprak Daan de stellingen stuk voor stuk.

De uitslag was nipt: Team Lennox zegevierde, een half puntje vóór team Nova (het verschil van een notatiefout). De winnaars mochten als eerste hun prijsjes uitkiezen, dan de nummers twee, vervolgens de nummers drie.

Langzaam groeit het aantal kinderen dat Buitenschaak ontdekt. Niets is immers zo leuk als achter een echt bord zitten, met een echte tegenstander. We hebben nog vier keer te gaan tot de vakantie, dus meld je aan!

tekst: Zwaan

foto’s: Zwaan en Khoi

1 Comment

  1. Ze zouden die schaakstukken en schaakborden wat leuker kleuren moeten geven in plaats van dat vale bruin en geel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *