VAS’ers stunten op SPA

Tientallen VAS’ers sluiten het schaakseizoen af met het grote toernooi om de hoek: Science Park Amsterdam Chess Tournament. In totaal zijn er 37 clubgenoten in actie geweest. Dat is ruim meer dan vorig jaar!

Het is niet alleen een gezellig bedoening, hier wordt ook volop gepresteerd. Sierk en Job vielen in de prijzen in de A-groep, Joost in de B-groep en jeugdspelers Felix en Émiliën in de C-groep. Natuurlijk gaan we ook de vierkampen langs!

A-groep

De man in vorm: Sierk! IM Merijn van Delft hielp hem op weg door pardoes een stuk te blunderen. Maar daarna maakte Sierk het volledig waar op de hogere borden. Hij liet zien thuis te horen bij de titelhouders. Ook IM Pieter Hopman moest eraan geloven, en FM Onno Elgersma! Uiteindelijk scoort Sierk een gigantische overscore: 2,66 W-We maak je nauwelijks mee in je leven.
Hiermee bereikte hij een gedeeld derde plek in de A-groep. En dat met ook echt mooi spel, van A tot Z genieten voor de toeschouwer die houdt van wurggrepen. Ongelooflijk in ieder geval, grootse felicitaties!

Job steeg deze negen dagen ook ver boven zichzelf uit. Maar één ronde verloor hij, de rest was minstens remise. Sterk voor de dag gekomen dus: hij speelde vrij foutloos. De beloning voor deze mooie prestatie: een gedeeld negende plek en een ratingprijs! Reden genoeg om dat uitbundig te vieren de laatste avond.

De volgende stuntprestatie komt van Take. Hij had dispensatie aangevraagd voor de A-groep. Leerzaam inderdaad, maar mentaal wel zwaar. Vaak betekent het halfjes sprokkelen en afzien.
Take bleek daar alleen absoluut geen zin in te hebben. Hij bedacht een alternatief plan, namelijk: gewoon winnen!
Onder andere mede-VAS’ers David en Ed moesten eraan geloven. Maar waar het nog dagen over ging: zijn remise tegen IM Merijn van Delft. Een heel taaie verdedigingspot, maar Take gaf geen krimp. En zo bedwong hij dus zijn eerste IM…
Het was dat hij op vakantie moest van zijn ouders, waardoor hij de laatste twee rondes miste. Maar 4,5 uit 7 en een TPR van 2240 is bizar natuurlijk, voor iemand met een 1900-rating. Wat een groeibriljant, deze jeugdspeler!

Hij maakt de VAS-interne regelmatig onveilig met zijn onorthodoxe openingen: Renzo. En op dit toernooi liet hij zich uitstekend zien met 5,5 punten tegen allemaal toppers. Een knappe overscore!

Het was leuk om Milo Bogaard weer in Amsterdam te zien. Dit toernooi is vaste prik voor het meesterbrein achter onze externe teams. Hij kwam prima mee, en scoorde met 4,5 punten zoals verwacht. Vooral in de tweede helft kwam hij sterk terug. Degradatie naar de B-groep duidelijk afgewend dus.

David kende een zwaar begin, maar knokte zich op karakter terug. Hij was trots op de eerste winst – een lekkere beukpartij -, en dat leverde meteen meer op.

Ben Wijgers was van de partij en mocht geregeld de rode lantaarn dragen. Maar dat deed hij opgewekt gelukkig! Het beste bewaarde hij voor het laatste. Toen versloeg hij de toernooidirecteur van Tata Steel. In totaal 1,5 punten uit acht wedstrijden.

B-groep

De B-groep bleek een gigantisch slagveld voor de nietsvermoedende VAS’er. Joris moest halverwege afhaken nadat hij te hard gefeest had. Jeugdspeler Jan hield het na twee verliespartijen alweer voor gezien. William wist heel wat stampij te veroorzaken, maar helaas niet vanwege het schaakspel. Hij kon zichzelf regelmatig voor de kop slaan en was ontevreden met de 5 punten. Dan kon maar vijf partijen spelen en moest zich berusten in zijn 1,5 punten. Ben Duivenvoorden had geen topweek, maar hield de schade goed beperkt: 3 punten vielen zijn kant op. Samuel kwam niet verder dan 50 procent en flink ratingverlies.

Gelukkig blijkt alles de schuld van FIDE te zijn. Er gaat een – nu al berucht – rapport langs wat constateert dat er heftige ratingdeflatie gaande is bij de Fide-rating. Des te meer een reden om gewoon KNSB-rating als benchmark te gebruiken, maar goed…

Lichtpuntjes waren er zeker! Wat te denken van de geweldige run van Joost Hoogland. Hij is net een jaar serieus begonnen op de club en wat een stappen zet hij. Dit toernooi werkte hij zijn weg naar boven en bleef daar. Met 6 uit 9 scoorde hij een ratingprijs!

Ryan kwam tot 5,5 punten. Heel knap om na een jaar nauwelijks op de club te vertoeven, alsnog zo sterk op een toernooi te verschijnen!
Zijn partij tegen Samuel had duidelijk Ryans handtekening eronder staan. Een wilde opening, met 3.b4, leidde tot een woeste aanval. Omdat hij het leuk vond stukken terug te offeren, werd het nog spannend, maar hij hield uiteindelijk geen spaan heel van de zwarte koning op wandeltocht.
Ook vaak genoeg zag je saai schaak op zijn bord verschijnen, waar hij in alle rust liet zien wat zijn talent is. Messcherp in de analyses ook.

Raghav zat weer supergeconcentreerd achter het bord en nam uitgebreid de tijd. 4 punten lijken niet veel, maar hij draaide vanaf het begin mee op de hoogste borden.
Zijn systeempjes met het Engels lijken solide te werken tegen de ruim sterkere schakers, maar op dit niveau zal hij toch wat dynamischer voor de dag moeten komen om het verschil te maken. Het schaakte een prima toernooi hoor, maar de incidentele blunder moet er wel echt uit wil hij de topprestaties waar hij toe in staat is, altijd kunnen bereiken.

Luc en Ivo eindigden allebei op 5,5 punten, maar dat ging niet gebroederlijk. In de onderlinge pot had Ivo het laatste trucje in handen. Ze zullen gedacht hebben dat ze zich ingeschreven hadden voor de interne Keizercompetitie. Ze troffen allebei ook in Joost een pittige kluif bijvoorbeeld.

C-groep

Felix had zich ingeschreven met maar één doel: de eerste plek. Dat is ‘m helaas niet geworden. Maar toen hij de envelop voor de tweede plek opende, zal hij vast niet getreurd hebben. Er bleek één speler beter, en die had ook terecht van ‘m gewonnen. De andere partijen bedacht Felix heerlijke aanvalsplannen. Een recht-door-zee speler die al snel zijn voordeel weet te slaan en het daarna niet meer weggeeft.
Met zijn goeie niveau scoorde hij 7,5 punten uit 9!

Tejo draaide lang mee bovenin, en dat is knap tegen al die hongerige jeugdspelertjes. Met zijn gedegen schaak bereikte hij uiteindelijk 6 punten en dat is sterk gedaan.

Jeugdspeler Émiliën maakte indruk. Bijna elk potje kwam hij ruim beter te staan. Het koelbloedig afmaken lukte niet altijd, en daarom kwam hij tot 6 uit 9. Wel genoeg voor een leuke ratingprijs!
Zijn mooiste partij was tegen Bregje. Toen zat hij goed achter het bord en dacht echt uitgebreid na om tot sterke strategische plannen te komen.

Over Bregje gesproken, zij speelt oerdegelijk schaak. Vaak geen vuiltje aan de lucht te bekennen, want ze geeft weinig weg. Wel betekent dat regelmatig remise, maar gelukkig ook een aardige hoeveelheid winsten. 5 uit 9 was de eindscore!

Filip was goed in vorm dit toernooi. Door zijn 5 uit 9 gaat hij een forse ratingstijging tegemoet zien. Wat vooral werd bewonderd: zijn gulle hulp in de voorbereiding!

Stacey is weer terug dit jaar, en met een bang! Haar trouwe bezoek aan de seniorenclubavond werpt vruchten af, want deze keer wist ze tweemaal te winnen en twee keer remise te houden. Deze lijn doorzetten, en binnen een paar jaar wint ze de groep.

Jeugdspeler Baris speelde zijn eerste grote toernooi. Wat een weelde al deze bedenktijd! Nog even oefenen, hoe daar mee gebruik te maken. Maar gelukkig leverde het tweemaal de winst op! Hij mag zo terugkijken op een heel leerzaam en geslaagd toernooi.

Onze onovertroffen schaakmeester Arik zet ook serieuze stappen vooruit. Laatst won hij bij de interne nog van Émiliën bijvoorbeeld. Superinteressante partijen dit toernooi, waar hij volop van genoot. Een beetje onterecht dat maar eentje tot de winst leidde, maar zo gaat dat soms.

Vierkampen

Ook hier konden we volop VAS’ers spotten.

Onze trouwe internebezoeker Daan werd gedeeld eerste in de hoogste dagvierkamp.

Jos vond zes partijen meer dan genoeg en schreef zich in bij zowel de dag- als de weekendvierkamp. Het leverde een boek op die hij toch al had.

Rafael was van de partij, maar scoorde één puntje. Dat deed zijn vader Jaap beter, met een 50% score.

Andrija kwam ook even langs voor zijn drie potjes. Helaas maar één winst.

Tom Prent liet zich sterk zien: met anderhalf punt bereikte hij een gedeeld tweede plek. Verdienstelijk!

De andere jeugdspeler, Tako, wist gelukkig potten te breken. Het was een spectaculaire ervaring voor hem en pakte het heel sterk op. Superspannende partijen en héél trots op zijn gedeeld eerste plek!

Jeroen gaf in het weekend acte de presence, maar het resultaat zat niet mee.

Rufus wist tweemaal halfjes uit het vuur te slepen. Maar hij speelde ook wel rustig-aan. Bart ging er met de winst vandoor in hun groepje: 2,5 punten!

Evert-Jan had een zwaar weekendje, maar liet niet helemaal over zich heen lopen. Een halfje voor hem!

Jeugdspeler Kayen beleefde een knotsgekke partij. Het was een andere pot die hij won, dat ging heel vlot meteen.

Gerton domineerde zijn vierkampje: alles gewonnen!

YiCheng is nog hartstikke jong: een prille acht jaar oud. Toch wilde hij hier ook schaken. Hij beleefde een hartstikke leuk vierkampje, ingedeeld tegen andere jeugdspelers. En hij bewijst zijn talent: met 1,5 uit 3 een prima score!


Hopelijk ben ik niemand vergeten, en anders: vergeef mij en tip me vooral!

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *