VASKAMP 2024: Moord op de Koning en Dammen ???

Tekst: Remy Hakvoort
Foto’s: de kampleiding

Van 18 – 20 mei werd het jaarlijkse VASKAMP gehouden, wederom in Ermelo. Het kamp stond dit jaar geheel in het teken van Dammen. Huh, Hoe dan ?!? VAS is toch een schaakclub? 

Niels van Schaak-Dam

Enige weken voor aanvang van het kamp was de hele vereniging in rep en roer. Dat zal ik nader toelichten. Bij de oudste en grootste schaakclub van Nederland waren namelijk enkele damspelers gespot. En voor elke zichzelf-respecterende schaakclub is dat natuurlijk uit den boze. Daarom had bestuurslid Niels van Schaak-Dam besloten om contact te leggen met de AIVD; het Amsterdamsch Instituut voor Verdrijf Dammers. Aangezien de kampleiding al op vrijdag 17 mei in Ermelo aanwezig was, was dit een uitgelezen moment voor de AIVD om iedereen eens bij te praten over de bevindingen. Zodoende was dhr. De Koning vrijdagavond tussen 8 en 12 uur ’s avonds ook op het scoutingsterrein in Ermelo te vinden. Echter, wat de AIVD de kampleiding vertelde, moet 1 van hen slecht zijn bevallen, want de volgende ochtend werd de AIVD-man dood gevonden!

Toegangsbewijs: Noodzakelijk om de Crime-scene te mogen betreden

Daarop besloot Niels van Schaak-Dam wederom een belletje te plegen; ditmaal naar de CIA; de Chess Intelligence Agency. Die lui hebben én verstand van schaken én weten hoe ze een moord moeten oplossen!

Logo: Chess Intelligence Agency

Zodoende kwam Inspecteur Remy zaterdagochtend aan in Ermelo.

Remy: Inspecteur van de CIA.

Hij begon met het ondervragen van de alle aanwezigen ten tijde van de moord. De aanwezigen zijn; (naast de hierboven genoemde Niels van Schaak-Dam)

Luc; Amsterdammer

Het bleek er niet gemakkelijker op te worden. Alle verdachten verklaarden ten tijde van de moord in of rondom het scoutinggebouw te zijn geweest, al dan niet in bijzijn van anderen. Daarnaast verklaarden de betrokkenen ook allemaal een persoonlijke vete uit te vechten met de heer de Koning van de AIVD.

Het optreden op de Dam in Amsterdam is op last van de AIVD afgelast voor DJ Damsko.
Dameskleding verkoper heeft last van negatieve recensies online door de AIVD
Door toedoen van de AIVD is het personal-best van de Dam-tot-Damloper ongeldig verklaard.
de AIVD heeft nog openstaande betalingen uitstaan bij de Visboer
De Amsterdammer is kwaad op de AIVD omdat alle goede Damplekjes worden gesloten.
Niels van Schaak-Dam wordt gestalkt door de AIVD.

Daarnaast wilde de Ticket-checker wraak wegens een niet-nader-omschreven incident in het verleden. Had de Gelukskoekjes verkoper niemand gezien of gehoord, was de Net-niet professioneel dammer uit principe boos op de AIVD, en was de Keuringsdienst van Schaken bang dat de AIVD’er zijn baantje ging inpikken want hij had hem al eens betrapt op het proberen in te zien van vertrouwelijke informatie.

Kortom; alle hulp was nodig om dit moordmysterie op te lossen. De kinderen werden aangespoord om op zoek te gaan naar aanwijzingen die extra informatie konden geven over de personen, hun verklaringen, of hun locatie.

Nadat om 13.30u alle kinderen aanwezig waren, hun luchtbed of matras hadden opgepompt en in in de juiste slaapzaal hadden gelegd, was het tijd voor de 1e activiteit. De kinderen moesten uitvogelen met wie ze allemaal in een spelgroepje zaten en wie hun groepsbegeleider was. Hiertoe kregen de kinderen een raadsel en de antwoorden hingen in het bos. Als ze eenmaal het juiste antwoord hadden gevonden, begon het echte zoekwerk pas. Ze ontvingen dan namelijk een puzzelstukje, en moesten uitzoeken wie er allemaal aan hun puzzelstukje paste. Dit was echt flink zoeken. Vooral omdat 1 persoon eigenlijk 2 puzzelstukjes had gekregen, maar er slechts 1 uit zijn envelop had gehaald. Daardoor duurde het extra lang voordat dat groepje compleet was. Grappig om te zien waren de verschillende zoek strategieën; sommigen gingen fanatiek iedereen langs om te kijken of hun stukje aansloot terwijl anderen een passieve zoekhouding aannamen en wachtten totdat andere kinderen naar hun toekwamen om te zien of het stukje paste. Het mag geen wonder zijn dat de kinderen die de 1e zoekstrategie toepasten hun spelgroepjes eerder compleet hadden dan zij die de 2e strategie gebruikten.

De 2e activiteit was ook een leuke. Aangezien er geen duidelijk daderprofiel opgesteld kon worden door de CIA, moesten de kinderen zelf een wanted-poster maken. Ze hadden echter beperkte materialen. Om meer materialen te verkrijgen, moesten ze met hun spelgroepje allerlei activiteiten uitvoeren. Zo konden ze o.a stiften, lijm, sieraden, brillen, potloden, een liniaal en nog vele andere spullen verdienen. Zie hieronder de resultaten (in willekeurige volgorde):

Daarna was het tijd voor de 1e training van het kamp. Trainers Luc, Job, Samuel en Ivo behandelden weer allerlei ingewikkelde thema’s. De leerlingen werden voor hun inspanningen beloond met allerlei (gezond) lekkers uit de keuken. Bereid door koks Betty & Elmer.
Na de training was het tijd voor corvee! Een groepje moest de tafels dekken. En dat is nog best een klusje voor 40+ personen. Daar staat tegenover dat andere groepjes dan weer de tafel afruimen, de afwas doen of de tafels afnemen en vloer aanvegen.

De 1e dag stond er pasta op het menu. Met groeten, heerlijke rode of witte saus al dan niet gecomplementeerd met salade en/of olijven. Halverwege het avondeten moesten we halsoverkop naar binnen verkassen want er kwam een enorme hoosbui aan. Als toetje hadden we overheerlijke citroenvla. Voor mij was het onbegrijpelijk dat sommige kinderen dit niet lustten. Hierdoor had Miel extra geluk was hierdoor kon hij wel 5 toetjes opeten!

Na het eten, was het voor de andere groepjes tijd voor corvee. tafels afruimen, boenen, en zelfs de afwas gingen als een speer. (Al dan niet begeleid door wat karaoke).

Na het corvee gingen we super-doorgeef-schaak spelen. Teamcaptains Ivo en Samuel verdeelden de kinderen (er deden zelfs een paar fanatieke leiding mee) in een binnenkring en een buitenkring. Bij doorgeefschaak geef je de stukken die je op je eigen bord slaat, door aan je buurman/teamgenoot. Die mag deze stukken dan inzetten op het bord, in plaats van een zet te spelen met de stukken die al op het bord staan. Beperkingen zijn hierbij wel dat stukken niet met schaak ingezet mogen worden, en dat pionnen maar in rij 2-6 (voor wit) en 7-3 (voor zwart) ingezet mogen worden. Is er ergens een partij klaar, dan worden de stukken vanaf daar niet meer doorgegeven, en zal je teamgenoot het moeten doen met de stukken die hij/zij op dat moment heeft. Het is altijd een spektakel. Zo ook deze keer. Ik geloof dat de buitenrij er met de overwinning vandoor ging, maar dat weet ik niet helemaal zeker.

Na eerst liters water uit de kampvuurkuil te hebben verwijderd, wisten ervaren pyromanen Luc en Marrit toch een mooi kampvuurtje te stoken. En dat was gezien alle regen hier kort voor al een prestatie op zich.

Bij het kampvuur konden de kinderen hun eigen broodjes bakken, en daarna naar hartenlust beleggen. De truc is om je stok met deeg, boven de gloeiende kooltjes te houden (en dus niet in het vuur zoals sommigen toch probeerden).

Nadat het deeg op was, mochten de kinderen hun stok omwisselen, want dan konden er nog marshmallows gebakken worden. Ook dat leverde weer de nodige verbrande marshmallows op. (maar gaf wel een cool effect 🙂 ).
Tegen 10u was het tijd om te gaan slapen. Of althans, terug naar het scoutinggebouw; tandenpoetsen, teken-controle en eventueel douchen.

Het bleef nog lang onrustig in Ermelo!
Daarnaast was het ook al weer vroeg herrie in de tent. Het bleek namelijk dat de kinderen hadden afgesproken om om 05.00u op te staan. En zo geschiedde. Aanzien de leiding ook een erg zware dag achter de rug had, zo getuige onderstaande foto, werd dit niet erg gewaardeerd en werden de kinderen gesommeerd om toch vooral weer te gaan slapen. Dit kon helaas niet voorkomen dat ze om 07:00u alweer buiten stonden om te gaan voetballen.

En zo was het voor het eerst in de geschiedenis van VASKAMP, dat iedereen al voor 07:30u wakker was. Normaal gesproken is dit het tijdstip voor de leiding om iedereen wakker te maken, omdat dan de ochtendgymnastiek begint. Maar nu was dat wakker maken dus niet nodig. Er werd fanatiek gestretcht, opdrukken, buikspieroefeningen, lunges en rondes gerend. Iedereen was, mede dankzij de opzwepende muziek van Elmer (of draaide toch DJ DAMsko?) klaarwakker en ready voor opnieuw een dag vol activiteiten.

Maar eerst weer corvee. Gevolgd door een update van het thema; want er waren de nodige aanwijzingen gevonden. Zo verklaarde de Dammer niets gezien te hebben. Hij zat namelijk de hele avond op het toilet. Wel hoorde hij op verschillende tijdstippen personen de doucheruimte binnengaan, maar wie dat waren wist hij niet, aangezien zijn deur natuurlijk dicht was. De Keuringsdienst van schaken verklaarde in de gang te staan, en probeerde het voorraadhok open te krijgen. Deze was, wegens de muizen, gesloten. Hij had verder niemand gezien of gehoord. De kledingverkoper verklaarde onder de douche te hebben gestaan. Ook hij had niemand gezien of gehoord. Dat was ook niet zo moeilijk, want hij was nachtblind en gedeeltelijk doof aan 1 oor. Wel verklaarde hij dat hij iemand hoorde overgeven; dat zal dan wel de Dammer zijn geweest.

‘s ochtends bij het ontbijt werden nog meer aanwijzingen gevonden. De Dam-tot-Damloper verklaarde buiten te zijn geweest, en had daar Niels van Schaak-Dam gezien. Niels van Schaak-Dam had iemand door het keukenraam gezien, maar omdat het zo donker was, kon hij niet precies zeggen wie het was geweest. De gelukskoekjes verkoper verklaarde in de leidingkamer te zijn geweest; bezig met haar mobiel opladen. Want zonder mobiel konden haar klanten niet pinnen. En niet pinnen = niet winnen, want geen geld. Zij had verder nergens wat van gemerkt.

Na al deze ontwikkelingen was het weer tijd voor schaaktraining. Het was ondertussen weer droog, maar zou later op de dag misschien nog gaan regenen. Ook deze keer verzorgde de keuken weer gezonde hapjes voor bij de training.

Na de training werd het Handelsspel gespeeld. Dit spel stond eigenlijk gisteravond gepland, maar wegens de heftige regenval verplaatst naar vandaag. Bij het handelsspel kunnen de groepjes bij verschillende posten tegen verschillende dagkoersen goederen inkopen of verkopen. Wie na 4 rondes het meeste geld heeft verzameld, heeft gewonnen. De posten waren; Zweden, Nederland, Nieuw-Zeeland en Ghana. De posten waren ergens verstopt in het bos. Extra moeilijkheid was dat er ook verscheidene rovers door het bos renden, en zodra deze een groepje tikten, moest dat groepje een (lastige) vraag beantwoorden. Bij een foutief antwoord, moesten er zuurverdiende munten worden afgestaan. Uiteindelijk verzamelden de rovers gezamenlijk bijna 60munten!

Na dit spel was het alweer tijd voor de lunch. En direct na de lunch gingen we naar het grote bos op een stukje lopen van het kamp. Want daar werd het Levend Stratego gespeeld.

De spelregelcommissie had zich dit jaar extra over de regels gebogen, om valsspelen op voorhand al zo veel mogelijk uit te bannen, door duidelijke regels te hanteren. En met succes! Er werd dit jaar amper valsgespeeld.
Het terrein was immens. De vlaggen konden uitstekend worden verstopt en er werd driftig overlegd over de te volgen strategie. Uiteindelijk won Team Elco van Team Samuel met 2-1.

Nadat iedereen weer terug op het scoutingterrein was, stond de grote Escape-Challenge op het programma. via allerlei puzzels stonden er uiteindelijk 2 grote vragen centraal. 1) stel een daderprofiel op 2) Wat is het gebruikte moordwapen?

Het was een kwestie van logisch nadenken, veel overleggen, dam-schaakpuzzels oplossen, morse-code kunnen lezen, verdachten koppelen aan locatie-foto’s en vooral ook veel uitsluiten. Uiteindelijk lukte het alle groepjes om het moordwapen te achterhalen: ZEEP. Dat gaf wel een duidelijke aanwijzing waar de moord uiteindelijk gepleegd was, Al was het schaakstuk van de AIVD, de witte koning, nog altijd niet gelokaliseerd. We kunnen wel stellen dat het slachtoffer om zeep is geholpen!

Het avondeten voor de zondag bestond als hoofdgerecht uit Nasi, en een bastogne/rood fruit combinatie als toetje.

Na het avondeten was het weer tijd voor een thema-resume, want er waren nieuwe aanwijzingen gevonden. De Ticket-Checker stond in een andere gang, en kon buiten de Dam-tot-Damloper zien stretchen. Ze was daarnaast in gesprek met De Amsterdammer. DJ DAMsko verklaarde in een slaapzaal te zijn geweest. Vanuit daar kon hij eerst alleen de Keuringsdienst van Schaken zien. Die trouwens het hele kamp al van alles bijhield over het schaken en verschillende personen; stonden de stukken niet te ver uit elkaar, was de klok wel de juiste kleur, was bij doorgeefschaak de afstand tussen de teamgenoten niet te groot, zaten er bij Opdrachtschaak niet teveel makkelijke opdrachten in. Kortom hij hield vanalles bij op zijn clipboard. DJ DAMsko vertelde ook nog dat hij later op de avond een glimp van de Visboer uit Volendam had gezien. Daarnaast was de Visboer uit Didam gevonden; zij verklaarde dat zij vroeg op de avond de Keuringsdienst van schaken zag, en later op de avond niet meer. Toen kon ze DJ DAMsko zien oefenen in de kinderslaapzaal. De Amsterdammer vertelde de hele avond in een geanimeerd gesprek te zijn verwikkeld met de Ticket-Checker over Checkers (=dammen). Dat leverde uiteindelijk onderstaande situatie op: (minus de witte koning, want die was nog steeds niet gevonden)

Daarna was het tijd voor opnieuw een kampvuur. Aangezien de verwachte regen van vandaag toch niet was gevallen, ging het vuur aanmaken een stuk gemakkelijker. Ook vandaag werden er weer broodjes en marshmallows gebakken.
Om 22u was het bedtijd. Deze keer was het om 23u muisstil in beide slaapzalen.

Om 07:30 werden de kinderen uit bed gehaald voor een 2e ronde ochtendgymnastiek. Uiteindelijk deed iedereen, ook de langslapers, toch mee.
Bij het ontbijt werd ook het thema weer doorgesproken, de witte koning was gevonden. De AIVD’er bevond zich, zoals Niels van Schaak-Dam zich toch herinnerde nu hij de koning nog eens van dichtbij zag, in de keuken. De AIVD’er was degene die hij door het keukenraam had gezien!

Verder liepen we ieders connectie met de AIVD’er nog eens langs, om de motieven te vergelijken en wellicht wat personen uit te sluiten, maar daar kwamen we niet veel verder mee. Wellicht bij het volgende thema moment zouden er weer nieuwe ontwikkelingen zijn.

Na de corvee was het tijd voor de spelletjesmiddag. Job en Marrit hadden een grote spellenmiddag georganiseerd, met allerlei verschillende onderdelen. Zo was er het witte sokkenspel, conditieschaak, ei-lopen en nog veel meer onderdelen.
Het was een leuk gedeelte, met veel verschillende soorten opdrachten.
Zo moesten de kinderen bij het witte sokkenspel 1 kind witte sokken aantrekken, en een parcours afleggen, zonder dat de witte sokken de grond raakten. Hierbij werden hele creatieve ideeën bedacht.

Bij het ei-spel moesten de leerlingen met een ei op een lepel een parcours afleggen. Wie de snelste tijd had, won. Maar als je ei van je lepel viel, leverde dat 5 strafseconden op.

Bij conditie-schaak staat de klok dicht bij, maar het bord ver weg en moet je dus een stukje rennen voordat je een zet kan doen. Omdat je uiteraard in een team speelt, is iedere keer dat je aan de beurt bent de stelling volledig anders!

Er moest ook flink gezocht worden in het bos, om stellingen op te lossen.

Uiteindelijk was de score als volgt; Team 4 wint met 13 punten, team 2 is tweede met 12, team 5 10 punten, team 1 6 punten en team 3 2 punten.

Toen was het tijd voor de laatste training van het kamp. Het was tijd voor: Moordschaak. Bij moordschaak is de koning vermoord en doet dus niet mee aan het spel. Een van de andere stukken moet de rol van koning aannemen, maar blijft wel gewoon bewegen zoals dat stuk normaal zou doen. Echter, met de toevoeging dat als je als nieuwe-koning aangevallen staat, je dan wel schaak moet opheffen. Daarnaast mag je 1x per partij proberen om de koning van je tegenstander van te raden. Lukt dat, dan heb je gewonnen. Mislukt het, dan zul je gewoon schaakmat moeten geven.

Na al deze leuke activiteiten, stond er iets minder leuks op het programma. Het kamp zat er namelijk alweer bijna op en dat betekende dat de kinderen al hun spullen weer bij elkaar moesten zoeken, luchtbedden laten leeglopen, matjes opvouwen, slaapzakken moesten oprollen.

Toen dit allemaal gebeurd was was het tijd voor een groepsfoto.

De lunch bestond op maandagmiddag uit pannenkoeken. Elmer en Betty waren er de gehele ochtend druk om in de weer mee geweest. Maar het is gelukt. Een enorme stapel pannenkoeken wachtte op de kinderen na de groepsfoto.

Toen iedereen verzadigd was na een pannenkoek of 3,4 of 5 was het dan eindelijk zover om de ontknoping van het Thema te doen. Met zijn allen kwamen we tot een grote reconstructie hoe de moord moest zijn gegaan.

Het begon allemaal met Niels van Schaak-Dam. Die heeft de AIVD’er voor het laatst gezien in de keuken. Aangezien het buiten donker is, schrikt de AIVD’er hiervan en zet het op een lopen. Hij loopt naar de gang, waar hij wordt gezien door Visboer Betty uit DAMascus. Vanwege de heibel dit dit veroorzaakt, besluit Ticket-checker Marrit een kijkje te nemen in de keuken en ziet de AIVD’er inderdaad wegstormen richting de douches. Elco van de Keuringsdienst van Schaken, heeft ondertussen het voorraadhok geopend en zit daar te genieten van een nachtelijke snack. Dat is de reden waarom Amsterdammer Luc, die ook even gaat kijken, maar dan in de douche, wel dhr. De Koning nog het toilet ziet invluchten, maar Elco niet meer ziet. Wat Luc echter niet weet, is dat Elco, voordat hij de opslag ingaat, de douche grondig heeft schoongemaakt met zeep. Dat is dan ook het geluid dat zowel Ivo de dameskledingverkoper, als Job de niet-niet-professioneel Dammer horen die beiden zich op het toilet schuilhouden. Vanuit de opslag vliegt er opeens een stuk zeep door de lucht en dit raakt dhr. De Koning vol op het hoofd. Wegens de gladde vloer glijdt hij uit en komt zo te overlijden.

Het valt de kinderen op dat na deze reconstructie, Elco nergens meer te vinden is. Dus besluiten ze hem te gaan zoeken. Omdat hij als laatste in het opslaghok is geweest stormen ze allemaal daarheen. Maar daar is hij helemaal niet meer! Dus wordt hij gezocht in het bos. Uiteindelijk weten ze hem te vangen.

Gevraagd naar zijn uiteindelijke motief verklaard de Keuringsdienst van Schaken: “Ik controleer nu al zo lang al die schaakborden, van 8×8 vakjes. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en damborden van 10×10 leek mij wel wat. Maar ja, dan moest toch eerst de AIVD’er zijn plekje afstaan. Dus daar heb ik hem een handje mee geholpen!
Een waar gejuich steeg op onder de kinderen, na het horen van deze verklaring. Wat dit precies zegt over het morele kompas van de jeugdafdeling op VAS, wil ik maar niet al te diep op ingaan. Daar mogen anderen een oordeel over vellen. In ieder geval hadden de kinderen na al dit harde speurwerk wel een cadeau verdiend. Dit werd een notatieboekje & een stukje zeep in de vorm van schaakstukken! Ze mochten er 4 kiezen.

VASKAMP 2024 was een groot succes. Met maar liefst 29 deelnemers smaakt het zeker naar meer! De locatie voor 2025 is dan ook alweer alvast gereserveerd! Tot dan.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *