Zwarte Veulen GP: hoe hebben de VAS’ers gespeeld?

We organiseerden op 7 november voor het eerst in lange tijd een Grand Prix toernooi voor de jeugd. Veel SGA-spelers kwamen hier op af, maar ook jeugd uit andere streken. Uiteindelijk waren er 103 kinderen aan het schaken verdeeld over 13 achtkampen. Als dat geen recordopkomst is! Het was een mooie schaakdag, en eigenlijk hebben we alleen maar vrolijke gezichten gezien.
Natuurlijk was vooral VAS goed vertegenwoordigd, het is een thuiswedstrijd immers! 32 VAS’ers deden met groot enthousiasme mee. Wie waren de uitblinkers, wie gingen er met prijzen naar huis en van wie mogen we veel gaan verwachten volgend jaar?

Bedankt!
Voordat we met de schaaksuccessen beginnen, eerst veel dank aan alle vrijwilligers. Sander, Joris, Guido, Theo, David, Ticho, Maxim, Boudewijn, Jolein, Ben en Pokon als tafelleiders en klaarzetters/opruimers. Jan, Ivo, Elco, Remy en Niels met hun helpende handen en snelschaken. En Betty, Cornelie, Daniel, Sandra, Rijk en Corinna met de gigantische bardiensten. Tot slot alle complimenten aan Remy en Betty voor al het geregel en georganiseer vooraf!

De schaakelite
De hoogste groep was ontzettend sterk bezet. Vier spelers mochten de eer van VAS hooghouden. Rufus is al meerdere keren kampioen geweest, maar dat biedt geen garanties voor de toekomst. De vorm zal zeker gaan terugkeren, maar nu moest hij tevreden zijn met 2 punten. Onze prille hoop was gevestigd op de aanstormende Take, maar hij kende een off-day en behaalde ook 2 punten. William had misschien op meer gehoopt, maar zijn 2,5 punten is een knappe prestatie. Volgend jaar is hij serieuze kanshebber voor de titel.
Voor Lennox was het een taaie klus in deze groep. Hij behaalde wel een unieke prestatie door als enige van het toernooi nul punten te halen. Donderdag mag hij de troostprei in ontvangst nemen.

Remisekoning
In groep 2 beleefde Raghav een zware dag. Dat kan gebeuren! Hij haalde als H-speler 2,5 punten tegen D-spelers: het is net waar je jezelf mee vergelijkt. Andrija speelde wat vluchtige partijen. Uiteindelijk haalde hij enkel een remise.
Daarover gesproken: Max speelde een heel bijzonder toernooi. Hij heeft geen enkele keer verloren, maar viel toch buiten de prijzen! Waarom? Er verschenen maar liefst 5 remises achter zijn naam! Eigenlijk heel goed natuurlijk, dat betekent dat hij een heel stabiele schaker is. Bij belangrijke toernooien kan je ver komen met remises, daar weten de topschakers alles van.

VAS’ers in de prijzen (en flink ook)
We komen nu terecht bij de subtop. In groep 3 was het spannend tot het eind. Er werd speciaal een wiskundige uit Düsseldorf ingevlogen om de berekeningen uit te voeren. Een drietal had 5 punten en allemaal van elkaar gewonnen. Ivo toonde zijn buitengewone talent en kwam tot de conclusie: Bregje heeft de groep gewonnen! Heel knap van haar, als je ziet wie ze achter zich laat. Kayen moest toen tevreden zijn met het brons. Felicitaties aan beiden!
Groep 4 was een prooi voor Tobias. Hij ging het wel even winnen zei hij vooraf: het zelfvertrouwen betaalt zich uit! Met 5,5 stond hij een punt los van Imre, die het zilver in ontvangst nam.
En mochten deze successen niet genoeg zijn allemaal: er is een speciale wisseltrofee voor het beste meisje. Amira (uit groep 11) kwam dicht in de buurt van Bregje met evenveel winstpunten (alhoewel een bye haar nog een punt opleverde). Maar in dat geval telt de hoogste groep zwaarder. Het schild neemt een gezellige plek in op de tafel bij de familie Roebers.

Een boel andere VAS’ers deden hier ook mee. Émiliën haalde verdienstelijk 3 punten. In groep 4 schaakten allerlei bekenden tegen elkaar, maar ze ontlopen elkaar zo weinig. Imre (4,5), Olav (4) en Alex (3,5) zaten elkaar op de hielen. Emiel kon zijn snelschaakvorm van donderdag niet meenemen naar het rapidtempo en behaald één winst. Nova deed dat beter met 2,5 punten.

Het beste eruit gehaald!
In groep 5 en 6 behaalde VAS geen podiumplekken. Tako speelde een aardig toernooi met 3 punten. Dominique wist twee goede potten te winnen. Marco kwam met 4 punten net tekort, maar hij zat in de buurt. Duran maakte een debuut en dan kan 1 punt al heel wat zijn. Het was mooi om te zien hoe deze vier het toernooi beleefden: erg gefocust en met een positieve insteek.
In groep 6 deed ook Harvey mee: hij staat op de wachtlijst dus hij kent nog geen wedstrijdervaring. Vanaf nu wel! Hij had een leuke dag ondanks dat hij geen partijen won.


Veel zilver en brons
An bleef helaas op één punt steken in groep 7. De aandacht ging daar vooral naar Daniel. Met vijf punten werd hij gedeeld tweede met twee andere spelers.
Kien en Joshua hadden beiden gelijk in groep 8. Samen met twee anderen behaalden zij 4 punten. Op basis van onderling resultaat eindigde Kien uiteindelijk tweede en Joshua derde.

Nieuw talent
Groep 9 werd gewonnen door een gloednieuwe speler, hij staat nog op de wachtlijst van VAS: Koen-Yan. Dat belooft veel voor de toekomst! Met de tweede plek zal Thomas ook heel tevreden zijn.
Kay deed het alleraardigst in groep 10 en mocht de derde beker mee naar huis nemen.
Vihaan en Silvijn behaalden 2 punten, dus zij zullen nog even flink moeten oefenen bij de trainingen om er de volgende keer meer uit te halen!

Nog een beker in huis
Otis en Kay zijn broertjes en ontlopen elkaar niet veel. Zo ook bij dit toernooi: Otis vond het ook een goed idee om zijn kamer te versieren met een bronzen beker. Echter, applaus voor Amira die in groep 11 nog beter schaakte. 6 punten waren ruim genoeg voor een tweede plek!
In groep 3 wist Marten niet een felbegeerde beker te bemachtigen, maar wel drie punten in de broekzak. Khang is nog jong, maar deed leuk mee. Hopelijk blijft hij gemotiveerd ondanks het ene halfje wat hij scoorde.
Maar nog jonger is Ira, het zusje van Raghav. Zij staat ook alvast op de wachtlijst. Stoer dat zij meedeed in groep 13 en alsnog een partij wist te winnen.

De medaillespiegel
De uiteindelijke oogst van VAS:
Goud: 2x (Bregje en Tobias)
Zilver: 5x (Imre, Daniel, Kien, Thomas en Amira)
Brons: 4x (Kayen, Joshua, Kay, Otis)

Dat was me een verslagje! Hopelijk heb ik niemand gemist?
Mocht je nog niet genoeg hebben, op de SGA-website staat meer informatie over de eindstanden: http://www.sgaschaken.nl/zwarte-veulen-gp-eindelijk-weer-groot-schaakfeest-voor-de-jeugd/

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *