KNSB: VAS 1 kampioen!!! Of toch niet? 1 april

Hoe lang blijft een grap leuk? We begonnen het seizoen zonder enige verwachtingen. We waren een aantal sterke spelers kwijtgeraakt en de poule kende minstens 4 teams die op papier gelijkwaardig of sterker waren, en nog een sloot teams waar je op een mindere dag gewoon van verliest. Kortom, de vooruitzichten waren niet heel goed. Maar toch besloot dit team voor het kampioenschap te gaan! Een kampioenschap op 1 april, dat zou pas grappig zijn.

En toen was het 1 april. Nachtmerries over ‘dat het toch nog mis zou gaan’ teisterde de spelers. Zou het vlaggenschip van VAS zich in de wedstrijd tegen Rokado verzekeren van het kampioenschap? Notabene in het jaar dat we 200 jaar bestaan.

Er moest keihard voor gevochten worden. Jos kwam na een messcherpe opening in de problemen.  Zwart stond een stuk voor, maar de eigen koning stond gigantisch onder druk. De overige VAS’ers  verbruikten allen meer tijd dan hun opponenten.

Bij Hilke leek het middenspel nog maar amper afgelopen toen hij al dik onder het uur was gedoken. Sierk die normaal altijd een flinke tijdsvoorsprong heeft stond nu achter in tijd. Niels stond weliswaar voor in tijd maar had de opening flink mishandeld. Hij stond een ongezonde pion achter.

Bij Ed werd een schijnoffer vergezeld door een remise aanbod van zijn tegenstander. Ed raadpleegde de captain. De captain deelde de  plattitude ‘vertrouw op je eigen stellingsoordeel’. Ed kwam remise overeen. Achteraf zei het siliconenmonster het hier volledig mee eens te zijn. 1/2 – 1/2

Kort daarna kreeg ook Marc een remise aanbod. Wat voor sluw strategisch plan van Rokado ontwaarde zich hier. Ook Marc nam het aan. Ook hier bleek de keuze terecht. 1-1

Lichtpuntjes in de duisternis waren Victor en Marcos. Victor had een bescheiden tijdsvoorsprong en een prettige stelling.  Marcos speelde een typische Marcos partij. Hij speelde tegen het geheime wapen van Rokado, dhr. Fred van der Vliet, 20 maal met Volmac Rotterdam kampioen van NL geworden en hij staat in de top 5 van meest gespeelde partijen en behaalde punten in de Meesterklasse, kortom een sterke speler. Maar Marcos had zoals altijd een  fijne stelling en veel meer tijd.

Bij Jos was het zoals verwacht snel afgelopen. De uitslag was alleen heel anders dan verwacht. Jos wist met een geniepige eeuwig schaak manoeuvre een onverwacht halfje binnen te slepen. 1,5 -1,5

Marcos sleepte een heel belangrijk punt binnen 2,5-1,5

Niels leek zich terug te vechten in de partij. Zijn tegenstander had moedwillig lang gerokeerd waardoor Niels aanknopingspunten kreeg. Hilke zijn stelling bereikte een kritiek punt. Was zijn ver opgerukte geïsoleerde d-pion sterk of zwak. En zou de tijdsachterstand beslissend blijken.

Victor won zonder ooit in de problemen geweest te zijn. Met deze overwinning weet hij zijn rating record naar een nieuw virtueel hoogtepunt te slepen. 3,5-1,5

Niels stond inmiddels straal verloren en bij Sierk werd het ook onduidelijk.  Het bleef zodoende spannend. Hilke bleef echter ijzig kalm in de kritieke fase en haalde het verlossende punt binnen! 4,5-1,5 en dus KAMPIOEN!! 

Niels zijn zeer verloren eindspel oogde inmiddels een stukje beter en hij mocht zelfs hopen op een remise. Het werd zelfs nog meer, en na een lange strijd mocht hij zelfs een punt bijschrijven.

Sierk moest, ondanks dat hij een aantal sterke zetten speelde, toch capituleren.  Maar het mocht geen smet zijn op het feest, VAS 1 kampioen! Het nummer ‘we are the champions’ knalde door de auto, champagne, kampioenschapstatoeages, en we zagen de zon opkomen. Ok, er is maar 1 ding waar van dit lijstje. 

Wat sowieso waar is dat het team het kampioenschap vierde onder het genot van een etentje.  

VAS 1 kijkt uit naar het volgende seizoen!

1 Comment

  1. Nogmaals gefeliciteerd. Ons geheime wapen heet: Fred van der Vliet. Is 20 maal met Volmac Rotterdam kampioen van NL geworden. Staat in de top 5 van meest gespeelde partijen en behaalde punten in de meester klasse.
    Jos Visser, wedstrijdleider Rokado

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *