Het NK-E van Raghav, Alex, Ira en Nova

Tijdens het Paasweekend speelden vier VAS-toppertjes het NK t/m 10 jaar. Leuk om te volgen op vrijdag en zaterdag! Zeker omdat Raghav goed meedeed bij de top; hij behaalde de ongedeeld derde plek.

Normaal is de derde plek een reden tot groot feest. En Raghav kon ook niet ontevreden zijn, maar hij had toch wel gehoopt op een tweede plek (omdat die kwalificatie afdwingt voor het EK). Dit toernooi verkeerde hij echter niet in zijn topvorm.
De eerste ronde liet Raghav nog een prachtige aanvalspartij zien. Met zwart nam hij de koning onder vuur, als uit het boekje. Wel even het doorklikken waard:

De familie Omnes bleek een plaaggeest voor de familie Pathak (aangezien Ira later van Zoë zou verliezen). In de tweede ronde verloor Raghav in ieder geval van Tiago. Daarna moest hij zijn best doen om weer terug in het toernooi te komen. De punten vloeiden binnen en toen kwam in ronde 8 de grote kraker tegen medefavoriet Hrdya.
En daar werd duidelijk wie de terechte winnaar van het toernooi zou worden. Raghav kwam er niet echt aan te pas. Gelukkig is Raghav ontzettend leergierig, dus dat gaat hij goed oppakken, weet ik zeker.
De laatste ronde won hij nog, maar zijn concurrent voor de tweede plek ook. Een beker voor de derde plek staat nu in de kast. Prima, want volgend jaar mag Raghav het nog eens proberen!

Alex begon het toernooi met 3 uit 3, een gedroomde start! Hij liet feilloos spel zien, strafte fouten af en kwam zelf nooit in de problemen. Een voorbeeldstelling, uit de tweede ronde:

Alex (met zwart) heeft vol ingezet op zijn vrijpion. Hier speelde hij het correct pion naar d3. Toen wit ging verdedigen met Ta1, bedacht Alex Pe4 om de blokkerende toren weg te jagen. Wit was toen zelfs bereid zijn kwaliteit op te geven. Mooi afgemaakt!

Toen kwamen echter de zwaargewichten en moest hij een eerste verlies nemen.
Geen probleem, de volgende dag zou hij fris aan de start staan. Maar het lukte niet meer, Alex haalde niet zijn normale niveau. Dat vond hij heftig teleurstellend natuurlijk. Hij moest tevreden zijn met nog één puntje tussendoor en eindigde met 4 uit 9.

De meisjes van VAS kwamen erg goed voor de dag. Ira en Nova doen mee aan de meisjescategorie. We zijn benieuwd of zij weten te stunten!

Alhoewel, dat Ira hier meedoet is een stunt op zich, want ze is drie jaar jonger dan de rest. Ze liet toch stabiel spel zien, haar eigen leeftijd ver vooruit.

Ze is zich aan het ontpoppen als een avontuurlijk spelertje. Ira opent graag lijnen richting de tegenstanders koning en is nergens bang voor. Een mooi aanvalspartij speelde ze in ronde 7 bijvoorbeeld, met zwart:

Ira besloot het toernooi met een verdienstelijke 4 punten. Ze heeft zeker meer in haar mars, dus dat houden we tegoed voor de komende jaren!
En voor iedereen die bij VAS klaagt over noteren: zij moest dat op het NK de héle dag doen, als zesjarige!

Nova stond als laatste geplaatst, dan weet je dat je een zwaar toernooi voor de boeg hebt.
Gelukkig trok ze zich daar helemaal niets van aan. Sterker nog, ze begon de winsten achter elkaar op te strijken! Hier ontpopt zich een volgend schaaktalent uit de schaakfamilie, leuk om te zien.

Ze kwam vaak goed uit de opening en was daarna scherp in haar spel. Zo zag ze in onderstaande stelling met wit het juiste plan: 29. Dg7+! Het ging meteen mat nadat de zwarte koning op c8 ging staan: 30. Dxc7#.

In de laatste ronde wist Nova een gigantische winst te boeken. Tegen Melody, die al eerder meisjeskampioen is geworden (twee jaar geleden volgens mij)!
Ze eindigde zo met 5 punten op de zesde plek, als beste SGA’er. Heel knap en een mooie verrassing!

Tekst: Samuel Cohn