KNSB: VAS 2 overleeft en mag nog hopen

De doelstelling voor VAS 2 was vanaf de start vrij helder, handhaving was het hoogst haalbare, meer zat er niet in zelfs die opdracht leek vanaf de start al zwaar.
Drie teams gaan er dit seizoen degraderen uit klasse 2b en naast het verzwakte AAS zijn er nog een paar kandidaten die de route naar de derde klasse proberen te vermijden waaronder wij. Na vijf ronde hadden we echter geen enkele overwinning behaald, verloren van AAS en slechts één speler met een positieve score (Roland). In de politiek heet zoiets tegenwoordig een geitenpaadje met het verschil dat wij geen zak geld hebben om uit te delen aan politieke tegenstanders en afgerekend
worden op matchpunten en in het ergste geval bordpunten.

Een van de concurrenten die we in ieder geval onder ons zouden moeten houden is Zukertort Amstelveen, een team dat het dit seizoen ook niet best doet, al heeft het de wedstrijd tegen AAS nog wel tegoed. We begonnen de wedstrijd zonder topscorer Roland, in zijn plaats de jonge Rafael waarvan niemand precies weet hoe goed hij is. Bij Zukertort ontbraken twee vast krachten aan de hoge borden die
werden vervangen door jeugdspelers, er zouden zeker mogelijkheden zijn.

De dit seizoen volledig onherkenbare Ticho speelde op bord 7 tegen een jeugdspeler en deed allemaal gezonde zetten en duwde zijn tegenstander daarmee onder het bord. De eerste overwinning van Ticho van het seizoen (inclusief SGA) moet symbool gaan staan voor de wederopstanding van het team en van Ticho natuurlijk.

De partijen van David en Pim eindigden in remise en in beide gevallen oogde dat als een redelijk resultaat al hoop je als teamgenoot altijd wel op meer. In de slotstelling stond David ook wel beter maar de technische klus leek dermate zwaar en riskant dat David voor het halfje koos. Achteraf gezien natuurlijk heel verstandig.


Een speler die de hele partij leek te gaan winnen was Job, al zag de engine dat anders. De jeugdspeler hield de boel goed bij elkaar en los van een door Job gemiste kans die niet makkelijk te vinden was heeft er ogenschijnlijk niet meer ingezeten. Uiteindelijk een teleurstellend halfje voor Job en wellicht
wat stellingsgeluk voor de tegenstander.

Ondertussen had Rafael op bord 1 een solide remise binnen gebracht in een partij waarin hij steeds een miniem voordeeltje had volgens de engine. Rafael had in augustus nog een fiderating van 1594 maar momenteel is dat al 2032. Zijn knsb-rating zal binnenkort ook wel boven de 2000 komen en wat er daarna gebeurt wachten we maar even af. Na drie potjes in VAS 6 een aardig debuut in de tweede
klasse dus.

Op bord 2 ging het mis bij onze teamleider die de partij ogenschijnlijk goed opzette en een prachtstelling leek te hebben tot zijn tegenstander plotseling het sterke Le3-f4 speelde. In de chaos die toen ontstond ging Milo in tijdnood ten onder.

De slechtste partij van de dag en waarschijnlijk ook de spannendste partij werd gespeeld op bord 4. Joris had een aantal jaren geleden ook al een chaotische partij weten te winnen van Michiel Harmsen in een Ward/Benoni achtig gebeuren en dacht het deze keer rustig aan te doen met een dame-indische opzet. Wat er daarna gebeurde kun je een rollercoaster noemen, een spektakel of een gewoon een slechte partij. Schaken is soms gewoon te moeilijk en de engine ging in de analyse alle kanten op. Van -3 naar +4 en weer terug, Dan weer +5 en uiteindelijk weer binnen de remisemarge.

Tot in de diagramstelling ging het allemaal nog wel aardig met de zwartspeler maar vanaf dit moment gingen beide spelers op tilt.

De witte dreiging is natuurlijk f3 met de vangst van het paard en zwart dacht dit het beste met Ta2 ipv Tdc8 te kunnen ondervangen. Na Ta2 24. F3 – Txa3 25. Ta1
koos Joris de enige verliezende variant om uiteindelijk een straal verloren eindspel vrij vlot te gaan winnen. Ons spel is soms echt veel te moeilijk voor amateurs.

Na deze partij was het 4-3 en was alleen onze sterkste speler nog actief. Han had dit seizoen nog geen enkele partij gewonnen en speelde dit keer een vrij strakke partij, geen hobbels, geen blunders, geen twijfel maar wel een overtuigende overwinning. Einduitslag 5-3 en we leven nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *