SGA: VAS 1 haakt af voor kampioenschap

Het team van Amsterdam West bestaat uit aardige vijftigers waarvan de meeste boven de 1 meter 90 zijn. Een hecht team met enkele goede schakers die elk jaar moeten knokken voor handhaving in de hoofdklasse met een hoge gunfactor. Vorig jaar wonnen we in een andere opstelling met 6½  van het team met oa. Khoi en Eline die beide een punt scoorden.

Het team van VAS is dit jaar op papier duidelijk favoriet voor het kampioenschap maar tijdens Nederland-Argentinië ging het voor het eerst mis. 

Om alsnog de titel binnen te halen zouden alle overige wedstrijden gewonnen moeten worden, te beginnen met de wedstrijd tegen Amsterdam West.

Die wedstrijd konden we ondanks diverse afmeldingen met vertrouwen tegemoet zien. Ons team heeft een sterke basis en zo mogelijk, nog sterkere invallers. Een gemiddeld overschot van 150 elo zou een overwinning moeten gaan lukken. 

Het eerste punt kwam van Job die zijn tegenstander in een scherpe stelling de manoeuvre Lc8-f5-g4-h5-g6-xd3 zag uitvoeren. Zoveel tijdverlies kon de stelling niet dragen en kort daarna werd de strijd beëindigd. “Het leek wel dammen” zei z’n tegenstander nog en daar had hij wel een punt.

Daarna werd de stand gelijk gebracht op het bord van Jos die de telling van Euwe niet in de praktijk had gebracht (paard 3, toren 5, etc). Het komt niet vaak voor dat Jos op een dergelijke manier verliest maar het oogde als een harde nul.

Op de overige borden ging het allemaal niet zo snel maar we konden met vertrouwen naar de verschillende borden kijken, Anton, Jordi en Han leken in ieder geval goed te staan.  

Even later werd de vrede getekend bij Anton. Wellicht had hij ergens materiaal kunnen winnen maar hij kwam terecht in een ongeveer gelijk eindspel en nam remise aan. Gezien de ruim 400 elo meer een kleine teleurstelling natuurlijk maar verder geen grote zorg.

Een erg ingewikkelde partij werd op bord 1 gespeeld. Victor had een twee pionnen geofferd en een ruïne op de koop toegenomen in ruil voor activiteit. Zelf schatte ik de activiteit in als onvoldoende maar het bleek allemaal theorie te zijn. De stelling bleek in de praktijk erg lastig spelen te zijn voor de witspeler en Victor won overtuigend. 

Kort daarna volgde een teleurstelling aan het bord van Jordi. Jordi had een pion meer maar kreeg zijn stukken onvoldoende goed gecoördineerd. Dit had best opgelost kunnen worden maar ergens ging het gruwelijk mis met de witten en moest de vlag worden gehesen. Een verschrikkelijke partij vatte Jordi de avond samen.

Toen ook Bas na een geweldige partij, waarin hij vooral ontevreden was over zijn tijdgebruik, genoegen moest nemen met een halfje stond het 3-3 en waren Joris en Han nog bezig.

De tegenstander van Joris had een London op het bord gebracht en probeerde zoveel mogelijk stukken te ruilen. Dat lukt erg goed tot er een eindspel TTL vs TTP op het bord stond. Daarna ging het snel mis met de witspeler en kon iedereen kijken naar de uitslag bij Han.

Han was al een tijd niet meer op een interne clubavond geweest en mocht met wit spelen tegen Mark Nieuwenbroek. Negen van de tien keer wint Han zo’n wedstrijd en ook deze keer leek het die kant op te gaan. Langzaam maar zeker kwamen de stukken van Han beter te staan en het was afwachten tot de zwartspeler ging omvallen. Toen Han kon kiezen voor een aanval en een afwikkeling maakte hij een enorme rekenfout. Geen luchtgaatje bij de koning en de afwikkeling koste een kwaliteit en de partij.

Eindstand 4-4 en einde titelaspiraties. 

Tekst: Joris van Vuure

VAS 1RatingAmsterdam West 1RatingUitslag
1Victor Hendriks2211Floris Golbach207910
2Anton Sinev2262Jan Winsemius1854½½
3Bas Haver2322Tycho Burgerhoff2221½½
4Han Sinke2134Mark Nieuwenbroek191201
5Joris van Vuure2105Thomas Hufener189910
6Job Emans2013Peter Manuel201410
7Jos ten Hacken2084Sven Pronk212001
8Jordi Gernaert2049Ansgar Mohnkern198801
2148201144

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *