KNSB: VAS 2 ploetert verder

Eerder dit jaar is al te lezen geweest dat VAS 2 het niet makkelijk heeft in de 2e klasse. Deze ronde kwam Jan ons versterken en omdat we verder compleet waren kon ik de wedstrijd volgen als toeschouwer.

Toen ik in de loop van de middag de speelzaal binnenliep werd er bij VAS 2 nog geschaakt op 8 borden. (Een rij verder was VAS 3 al aardig onderweg met het oprollen van Amsterdam West)

De meeste duidelijkheid was er op het bord van Jan waar hij overtuigend een iets minder toreneindspel aan het keepen was. Dat hij niet al eerste klaar was kwam vooral omdat zijn tegenstander een Philidor stelling nog een zet of 50 wilde proberen.Hierdoor was het David die als eerste klaar was en een vol punt kon bijschrijven. Toen ik binnen kwam lopen zat hij echter nog tegen twee gevaarlijk uitziende vrijpionnen op de damevleugel aan te kijken. Met een combinatie wist hij echter materiaal te winnen waarna zijn tegenstander de juiste voortzetting vond
om in de partij te blijven. Vrolijk ruimde David de vrijpionnen op met een tweede combinatie en gaf zijn tegenstander op. In de analyse bleek dat wit prima verder had kunnen spelen, maar toen was het punt al geteld.

Daarna voegde Ticho een halfje toe aan de score. Na eerst slecht gestaan te hebben probeerde hij of er in tijdnood meer inzat, maar uiteindelijk liepen alle varianten uit op eeuwig schaak.

Verder stonden er vooral onduidelijke of gelijke stellingen op de borden en de volgende uitslag lieten nog even op zich wachten. Joris stond eerst iets beter en won toen opeens een volle pion. Mentaal had ik het punt al geteld, maar toen
ging de conversie opeens een stuk minder soepel en liep Joris balend door de zaal te ijsberen. In het resterende toreneindspel met 2 tegen 2 pionnen kon hij echter met een klein activiteitsvoordeel zijn tegenstander genoeg verwarren om eerst de ene en toen de andere pion te winnen en toen het punt bij te schrijven. Net iets later gebeurde ongeveer het omgekeerde bij Roland, die op bord 1 tegen het
ratingkanon van Fischer probeerde stand te houden. Met enige moeite werd een 3 tegen 3 toreneindspel op 1 vleugel bereikt, maar ergens kon hij niet voorkomen dat de witte koning met vernietigend effect binnen kon komen.

De meest complexe partijen werden gespeeld door Pim en Han. Pim miste ergens in tijdnood een paard dat in kon slaan op f2, maar zijn tegenstander had gemist dat het paard ook niet goed meer wegkwam. Met een kleine kwaliteit voor een pion kon Pim het nog wel even proberen, maar meer dan remise leverde het niet op. Han incasseerde ergens een kwaliteit voor een slechte pionnenstructuur en beide spelers leken op winst te azen. De kwaliteit werd omgezet in een stuk voor enkele pionnen, maar nadat Han verzuimde alles af te ruilen met remise zag de stelling er zeer benard uit. Op het tandvlees werd toch nog de remise binnengesleept.

Als laatste was Job was in een toreneindspel steeds verder in de verdrukking gekomen. Net toen het verkeerd leek te gaan zat er een truc in waarbij Jobs laatste pion de doorliep ten koste van zijn toren. Helaas bleek het resterende eindspel een voor iedereen onbekende vesting te zijn.

Hiermee werd de wedstrijd gewonnen met de kleinst mogelijke cijfers en gaan we de laatste ronde in met een achterstand van 2 matchpunten en 3 bordpunten op de nummer 7 en een laatste wedstrijd tegen AutoSchaap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *