KNSB VAS 2: struikelt verder in Haarlem

Na in de eerste ronde een pak slaag te hebben gekregen van Sopsweps mochten we in de tweede ronde aantreden tegen het sterke KC2. Niet echt een lekkere tegenstander om het schaakgevoel terug te vinden en dus reisde we met gemengde gevoelens af naar de mooie provinciehoofdstad. Aangekomen bleek de tegenstander zich te hebben aangepast aan ons niveau en konden we langzaam opstarten. 

Binnen een uur bleek dat we er als team nog niet helemaal klaar voor waren; Milo, Roland en Job stonden ongeveer gelijk maar bij Joris, Pim, Ticho en David was het al helemaal mis. Lichtpuntje was Han die een klein plusje had en daar zou het dus van moeten komen. 

David, ik stond na 8 zetten totaal verloren, verloor vrij snel en vrij kansloos van Jan Bakker. Inderdaad dezelfde Bakker die er vorig jaar nog kansloos was afgezet door Khoi in een wedstrijd van VAS1. Op de score viel weinig aan te merken en het leek op de overige borden ook niet beter te worden, alleen bij Han was er nog steeds iets van voordeel te ontwaren.

Iets later kreeg Job een strategisch remise aanbod te verwerken van zijn tegenstander. Job overzag de puinhopen bij zijn teamgenoten en besloot door te moeten spelen voor het team, de stelling was op dat moment ongeveer in evenwicht.

Kort daarna kregen we een opsteker te verwerken op bord 5. Onze teamleider had nauwelijks geslapen en zag er wat grauw uit. Omdat de coronatest negatief uitviel en het regelen van invallers niet meer lukte was ook hij afgereisd naar Haarlem. Terwijl hij een beetje liep te mopperen over zijn eigen spel en zijn verschrikkelijke stelling waagde de tegenstander een heuse winstpoging. Milo, die regelmatig een punt cadeau doet aan de tegenstander, zag het gevaar en raapte voldoende materiaal op om een punt bij te kunnen schrijven. Na een korte analyse spoedde hij zich naar huis om weer op krachten te kunnen komen. 1-1 en op de overige borden begon het er iets minder slecht uit te zien, nochtans was Han de enige die een voordelige stelling had.

Ergens op dit moment wist Roland tot een puntendeling te komen met zijn tegenstander en dat leek een terechte uitslag te zijn. Geen opluchting, trots of tevredenheid te bespeuren bij Roland na afloop in ieder geval. Uitzicht op resultaat nog steeds niet erg hoopvol. Toen Job daarna verloor was duidelijk dat we het heel erg zwaar zouden krijgen. Wat er precies was mis gegaan werd na afloop niet direct duidelijk overigens.

Ondertussen was Ticho, na 10 zetten kon ik niet meer bewegen, verloor ik materiaal en overwoog ik te stoppen met schaken, bezig zich terug te vechten in de partij. Uiteindelijk koos de tegenstander middels een eeuwig schaak mechanisme eieren voor zijn geld en werden de punten gedeeld. Ook bij Joris was de stelling weer in evenwicht gekomen en zelfs bij Pim leek een remise haalbaar te zijn. Han stond nog steeds een beetje beter en er begon weer lichte hoop te gloren. 

Even later kregen we op bord 2 de grootste domper van de dag te verwerken. Pim was vanuit de opening door Daan in het Veld (die debuteerde twee dagen eerder in de SGA competitie voor VAS) van het bord getikt. Daan won een pion en drukte zijn tegenstander volledig weg. Maar net als Ticho toonde Pim een grote overlevingsdrang en bleef het zijn tegenstander moeilijk maken. Toen de kruitdampen waren opgetrokken resteerde een remise-achtig toreneindspel waarvan we dachten dat Pim het wel zou houden. Helaas greep onze man vreselijk mis in een elementaire stelling waardoor de hele lijdensweg uiteindelijk niets opleverde. 2-4

Niet heel veel later besloten Joris en zijn tegenstander na een wilde partij ook tot remise. De matchpunten bleven daardoor in Haarlem. Alleen Han was nog bezig maar zijn voordeel was verdampt en toen het eindresultaat daar was beende hij ontevreden weg om zich voor te bereiden op betere tijden. Na afloop konden we in restaurant Noor in Bloemendaal de schade opmaken. Het eten was er goed, er was een heuse sommelier maar sgroppino schrijft men er met een c, veel verder kwamen we niet. Over de eigen schaakkwaliteiten wilde we het even niet hebben, dat komt binnenkort wel weer. In de volgende wedstrijd zullen we scherp achter het bord zitten, dat is ook nodig.

Kennemer Combinatie 2RatingVAS 2RatingRonde 2
Bekedam, T. (Tyro)2166Vuure van, J.J. (Joris)2105½ – ½
Veld in ‘t, D. (Daan)2148Ghijsen, P. (Pim)20921 – 0
Canoy, M. (Marcel)2134Emans, J.J. (Job)20131 – 0
Pijpers, P.J. (Peter)2034Daamen, R. (Roland)1976½ – ½
Boulahfa, H. (Hicham)1987Bogaard, M. (Milo)20660 – 1
Bakker, J. (Jan)2144Kleeman, D. (David)20561 – 0
Omota, V. (Vlad)1909Sinke, H. (Han)2134½ – ½
Boeren, J.F. (Jurriaan)1983Cornelisse, T. (Ticho)2067½ – ½
Gemiddelde Rating:2063Gemiddelde Rating:20645-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *