KNSB: VAS 3 vecht voor laatste kansen

Op zaterdag 11 maart trad VAS 3 thuis aan tegen Voorschoten 2. Door de teamcaptain was er een tactische opstelling bedacht, om te vechten voor de laatste kansen op lijfsbehoud in de 3e klasse. De tactiek was simpel; bord 1 en 2 worden opgeofferd, en dan moet de rest de klus maar klaren.


Op bord 8 begon Jasper voortvarend aan de partij. Hij had een weliswaar dubbelpionnen op de c-lijn, maar deze blokkeerden een hoop centrumvelden voor de tegenstander. Zijn witveldige loper stond op d3 geposteerd, loerend op vijandige koningsstelling. Uiteindelijk slaagde Jasper erin deze open te breken en te infiltreren met zijn toren. Dit bracht nog meer schade toe aan de vijandelijke stelling. Jasper zette het team op het goede spoor door een aanvallende pot winnend af te sluiten. 1-0.

Tom op bord 6 had de zaken ook goed voor elkaar. Zeker toen op een gegeven ogenblik, h2-h4-h5-h6 volgde. Na h7 wist Tom met een kleine combinatie Tg8 te verzekeren, waardoor of promotie of materiaalwinst moet volgen. Het werd materiaalwinst. Tom kwam daarna nooit meer in gevaar. 2-0.

Van Antons partij heb ik helaas niet veel meegekregen. Wel weet ik dat Anton in bloedvorm verkeerd en het daardoor iedere tegenstander lastig kan maken. Toen ik Anton trof aan de bar en hem naar het resultaat vroeg, glunderde hij en begon enthousiast te vertellen over het einde van de partij waarin hij een dame offer deed. De precieze details moet u maar aan hemzelfvragen! 3-0

Met een grote voorsprong op zak, leek het eindelijk eens de goede kant op te vallen. Elco en ik hadden prima stellingen, Jeroen stond zeker niet minder. Alleen Jouke had het lastig. Dus er gloorde nog hoop aan de horizon.

Voor de 2e keer dit seizoen speelde ik op het 1e bord. Ikzelf kwam met zwart zeer goed uit de opening. In een semi-Slavische stelling ging mijn tegenstander een ongebruikelijke variant in. Zoals gebruikelijk in de Semi-Slav had ik mijn gebruikelijk pionnetje meer. Ik had daarna echter niet een duidelijk plan hoe ik nu verder moest gaan. In de partij koos ik op een gegeven voor … g4 , maar dit bleek achteraf niet de juiste voortzetting. De partij eindige uiteindelijk in remise, maar het gevoel bleef dat er meer in had gezeten. Het geval wil dat ik van mijn behaalde 2 punten dit seizoen, 1,5punt op bord 1 heb behaald. Geen slechte score op het topbord! 3,5 -0,5

Elco had op vrijdagavond wat “prep” gedaan. In een Siciliaan kwam deze nog grotendeels op het bord ook. Hij offerde in het begin een pion, met als doel open lijnen te krijgen om over aan te vallen. Zelfs het stukoffer behoorde nog tot zijn prep. Hij vertelde later dat hij tijdens de partij had overwogen om nog meer pionnen te offeren, maar besloot dit uiteindelijk niet te doen. Het siliconenmonster Fritz gaf achteraf aan dat dit een prima plan was geweest. In de partij koos Elco echter eieren voor zijn geld met Dxa2, maar dit betekende wel het einde van de aanvallende aspiraties. Zijn tegenstander wist daarna de stelling te consolideren door zijn stukken naar sterke velden te brengen. Hierdoor ontsnapte Elco’s grip op de stelling steeds meer. Eindelijk verloor hij. 3,5 – 1,5

Op bord 2 speelde Casper tegen een 2100+ speler. Dit was ingecalculeerd, maar het ging het nog verassend goed op. In het middenspel verloor Casper een pionnetje, maar het gevolg was dat de vijandelijke dame zich in Siberia bevond, zoals GM Daniel King placht te zeggen. Casper wist daarna via de h-lijn veel druk op bouwen, aangezien de vijandelijk koning niet veel bewegingsruimte had. Zijn tegenstander moest alle zijlen bijzetten, en nauwkeurig verdedigen om aan het matnet te ontsnappen. Helaas voor Casper lukte het om zijn koning in veiligheid te brengen. Met een pionnetje meer, was het daarna een koud kunstje om de partij af te maken. Maar goed gevochten door Casper. 3,5-2,5.

Halverwege de middag kwam Jeroen vragen of hij remise mocht accepteren. Aangezien hij zeker niet slechter stond, maar Jouke wel, was het advies van de teamcaptain om verder te spelen. Jeroen probeerde het nog wel, maar kwam uiteindelijk niet verder dan remise 4-3. In ieder geval 1 MP binnen. Alles zou afhangen van Joukes partij.

Gelukkig was Jouke weer volledig hersteld van de migraineaanval die hem midweeks had getroffen. Hij had gehoopt op een open partij, maar die werd al snel de grond in geboord door het witte d3.
Zijn tegenstander wist veel ruimte te pakken, waardoor Jouke gedrukt stond. Jouke stond een pionnetje achter, maar bleef zich kranig verzetten. Hij wist uiteindelijk af te wikkelen naar een theoretische remise, waarmee de matchpunten veilig werden gesteld. 4,5-3,5. 


Helaas was de euforie na de winstpartij van korte duur toen bleek dat enkele van onze directe concurrenten ook gewonnen hadden, en VAS helaas nog steeds op de laatste plaats bivakkeert met 4matchpunten. Alles zal afhangen van de match tegen Amsterdam West, aangezien we het seizoen afsluiten met een wedstrijd tegen het ongenaakbare Leiderdorp. Het is nog steeds mogelijk om ons veilig te spelen. We gaan het meemaken op 1 april!

Tekst: Remy Hakvoort

VAS 3RatingVoorschoten 2RatingRonde 7
Hakvoort, R. (Remy)1714Gunther, J.C.A. (Justin)2103½ – ½
Woudenberg, C.N. (Casper)1738Damen, I.P.C. (Igor)21710 – 1
Veelen van, J. (Jouke)2036Schouten, H. (Henk)2071½ – ½
Lysakov, A.S. (Anton)2010Kempen van, R.P.D. (Roderick)20071 – 0
Hakvoort, E.T. (Elco)1982Houweling, A.F. (Bert)19450 – 1
Berkelmans, T. (Tom)1916Driessen, M.J. (Marcus)20271 – 0
Goedhart, J.M. (Jeroen)1936Brandt, B. (Benjamin)1850½ – ½
Seelemeijer, J. (Jasper)1877Weidema, L. (Luuk)17941 – 0
Gemiddelde Rating:1901Gemiddelde Rating:19964½-3½

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *