KNSB: VAS 7 toont ruggengraat!

Bij de eerste twee wedstrijden heeft VAS 7 achteraf wat bordpunten moeten inleveren. Gebleken was dat Marrit niet gerechtigd was om in te vallen in ons team.
Gelukkig heeft VAS 7 zich zaterdag uitstekend herpakt en, ditmaal met legale invallers, thuis gewonnen tegen LSG 6.


Op bord 8 verloor Arik door drie opeenvolgende blunders (0 – 1). Terwijl de match doorging zat Arik stappen opgaven te maken. Dat is een prima idee! Dat gaat bij een volgende invalbeurt zeker punten opleveren!

Op bord 3 speelde Bas met zwart Pirc defense. Initiatief lag aanvankelijk bij wit maar zwart pareerde en rond zet 20 pakte zwart het initiatief. Wit had op dat moment alleen nog stukken op de eerste drie rijen en verstikking leek op komst. Een paard op d4 met zwaar geschut op d- en e-lijnen erachter leek een doorbraak te forceren. Wit pareerde goed en op zet 32 werd door zwart het remise-aanbod geaccepteerd. (0,5 – 1,5).


Op bord 2 wist Evert Jan een zware aanval te keepen. Het werd een eindspel met torens en paarden, waarbij de tegenstander aanzienlijk beter stond en het initiatief vasthield. Het eindigde toch nog in zetherhaling en remise (1 – 2).


Inmiddels stond Jan Veraart op bord 1 in hogere zin gewonnen, met twee pluspionnen en een oppermachtig paard. Je verwacht het niet altijd van een jeugdspeler, maar Jan speelt langzame doorwrochte partijen. Op bord 2 hadden we al 40 zetten gedaan toen op bord 1 de tiende zet werd genoteerd. Jan was ook de eerstvolgende die een punt voor VAS binnenhaalde. (2 – 2)


Op bord 7 zag het er goed uit voor Arjan, die een kwaliteit voor stond, en dit overtuigend omzette in nog een punt (3 – 2).


Op bord 5 speelde Sander een uitstekende partij. Waar Sander in eerdere KNSB rondes nog weleens pijnlijk materiaalverlies leed, was hij vandaag consistent. De tegenstander kwam wel een stuk voor, maar zonder pionnen is het lastig om dat nog in winst om te zetten (3,5 – 2,5).


Op bord 6 stond het de hele avond gelijk en volgens verwachting speelde Frank remise (4 – 3).


Hans had op bord 4 een stuk geofferd tegen twee pionnen, en als een ware Messi stond de witte Dame in de buurt van een kwetsbare vijandelijke Koning.
Op enig moment leek het mis te gaan. Dames werden geruild, Hans leverde nog een pion in en die stelling had de tegenstander eigenlijk gewoon moeten winnen.
Hoe Hans er helemaal aan het einde van de avond alsnog remise uitsleepte is niet helemaal duidelijk (4,5 – 3,5).

2 Comments

  1. Mooi verslag!

    Bijgaand mijn persoonlijk verslag van de partij op bord 5. Waarvan chess.com oordeelde over zettennauwkeurigheid: 92,8% voor wit, 92.9% voor zwart. Daarmee een oerdegelijke partij voor beiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *