SGA Jeugdexterne: beslagen ten ijs komen

Op een vrieskoude maandagavond mochten vier VAS-teams het opnemen tegen teams van SVAW en Zukertort. Dat zijn altijd spannende matches, we zijn gewaagd aan elkaar tegenwoordig. Vanwege de hoge energiekosten stond de verwarming uit, maar gelukkig duurden de partijen niet lang. We konden de stukken alweer opruimen voordat ze aan de borden vastvroren.
Natuurlijk ook de verslagen van de andere teams in de SGA jeugdcompetitie! De totaalstanden zijn te vinden op hun website: http://www.sgaschaken.nl/jeugd/teamcompetitie/.

Knappe overwinning David voor VAS A2

VAS A2 begon met een domper toen onverhoopt een speler miste. David B. en Felix S. kregen het zware taakje om een bord hoger door te schuiven. Dat deden ze verdienstelijk! Felix bracht een degelijke partij op het bord maar moest zijn meerdere erkennen toen hij teveel in het nauw gedreven werd. En David wist een heel lange partij uit de mouw te schudden. Langzamerhand vergrootte hij zijn voordeel en op een gegeven moment kon tegenstander Myrthe daar niet meer onderuit. Wat een knappe winst! Zeker gezien de bord 2 speler van het eerst team niet eens verder kwam dan een remise tegen haar.
Vervolgens lag de druk bij Rufus of hij toch nog een matchpunt uit het vuur kon slepen. Maar tegen Brent is dat taai, zo bleek ook. Ze kwamen op remise uit, waar Rufus hartstikke tevreden mee kon zijn – want het zag er niet altijd makkelijk uit voor hem.

Hoofdklasse C: kampioenstitel in gevaar?

VAS C1 speelde op 1 december alvast vooruit tegen het vlaggenschip van Amsterdam West. Een eerste echte test, want ze zijn daar in rap tempo hartstikke sterk geworden.
Tobias P. viel in op het vierde bord en bewees sterk zijn waarde met de felbegeerde punt in de staart. Het betekende wel dat Émilien doorschoof en dat bleek geen makkie op het derde bord, hij verloor. Raghav doet wat hij wel vaker doet: winnen. Maar tegen Sven die elk weekend een seniorentoernooi speelt, drie keer in de week traint en twee jeugdclubcompetities speelt, is dat geen vanzelfsprekendheid.
Vervolgens was het aan William om in de late uurtjes van de dag, wie had dat gedacht, de beslissing te forceren. Hij was op voorsprong tegen Joel. Van hem winnen is erg belangrijk voor zijn ego, maar misschien werd hij daardoor te zenuwachtig – voor zover William nóg zenuwachtiger dan normaal kan zijn. In tijdnood kwam hij in moeilijkheden, had gelijk moeten eindigen, maar hij twijfelde iets te lang. De klok gaf opeens nul secondes aan en toen was het afgelopen.
2-2 dus, dat kan gebeuren tegen zo’n tegenstander maar wel zonde. Het kampioenschap hooghouden wordt nog erg pittig.

De thuiswedstrijden

Wel op onze maandagavond gespeeld: twee wedstrijden waarvan het verloop al enigszins vaststond vooraf. Onze C3 met gemiddeld 877 moest tegen het eerste team van Zukertort met gemiddeld 1420. Des te knapper dat ze er een halfje uit wisten te slepen! Dat komt op naam van Emiel, die technisch heel correct speelde op het einde. De tegenstander kon het maar lastig verteren maar moest ook accepteren dat er niet meer te promoveren viel. Saffran, Olav en Imre verloren maar konden ook meteen lachen na hun partij.

VAS C2 moest dan tegen Zukertort C2, maar ondanks het zelfde teamnummertje bleken onze dames en heren een maat te groot. Andrija, Bregje, Kayen en Tobias trokken allemaal de volle buit naar zich toe.

Dit is trouwens niet alleen een verslag van alle VAS-wedstrijden, maar meteen ook een volledig verslag van alle wedstrijden in de Hoofdklasse. Tja… VAS levert namelijk de helft van de teams hier, terwijl er op z’n minst acht teams in totaal thuishoren in de Hoofdklasse in plaats van de huidige zes. Oftewel, Caïssa en Almere moeten weer snel gaan aansluiten 🙂

Verder schaakte VAS C5 een pittige wedstrijd tegen het tweede team van SVAW. Twee keer ging met 1-3 verloren. Koen-Yan en Harvey kregen het niet voor elkaar tegen hun sterke eerste twee bordspelers. Vihaan maakte eindelijk zijn debuut, gelukkig! En hij heeft wat om voor terug te komen, want vandaag lukte het niet de partijen te winnen. Maar Joshua wist de twee partijtjes wél te winnen door tactisch scherp te blijven. Knap gedaan!

Op bezoek in Muiderberg

Foto van Lode Broekman.

Onze andere wedstrijd van de Eerste Klasse werd op de vrijdag gespeeld: VAS C4 tegen MSK C1. Helaas wisten ze geen vervanger te vinden, en moesten met een behoorlijke handicap aantreden. Des te knapper dat ze tweemaal de stand op 2-2 hielden! Voornamelijk David R. heeft helemaal zijn draai gevonden. Twee keer winnen! Baris en Dominique kregen het allebei één keertje voor elkaar.

VAS C6 speelde dan tegen MSK C2. Maar hier miste allebei de teams een speler – wat volgens mij zo afgesproken was -, wat leidde tot een curieuze uitslag: 2-1. Helaas in ons nadeel, maar leuk dat Amira wist te winnen. In de rematch lukte Jeanne en Amira dat niet op de eerste twee borden.

Ook te gast bij MSK was onze eerste A-team. Jeugdleider daar Lode was zo aardig een update te sturen. Jan op bord 1 speelde een lange gelijkwaardige strijd, maar zijn pionoffer bleek genoeg op het eind. Felix L. kwam een pion achter maar wist prima terug te komen. Op het eerste (Take) en vierde bord (Lennox) was het echter al snel gedaan door een vroege voorsprong. 4-0, een duidelijke winst.
Ze hebben daarmee de koppositie te pakken, twee matchpunten los. Maar de toppers moeten nog komen…

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *