KNSB: VAS2 wint met 5-3 in Abbekerk

Na twee spannende overwinningen mochten we in de derde ronde spelen tegen Aartswoud. De vereniging zal ooit tijdens de schaakkoorts in de jaren dertig zijn opgericht maar blijkt ruim 80 jaar later nog steeds springlevend. Wel is de vereniging uitgeplaatst en na een tussenstop in Hoogwoud nu terecht gekomen in het prachtige Abbekerk.

Wie binnen komt rijden in het prachtige dorpje ziet hoe mooi West Friesland kan zijn. Vooral de aanrijroute met sloten, herenboerderijen en vaarten ziet er betoverend uit. Midden in het dorp is in de jaren 60 een lelijk gebouw geplaatst met een parkeerplaats erbij. Veel ruimte, mooie bar en een prima zaal om in alle rust te schaken. De schaakvereniging Aartswoud heeft het goed voor elkaar!

VAS2 heeft 9 man ter beschikking maar had de eerste twee wedstrijden met dezelfde 8 spelers gespeeld, deze keer was extern wedstrijdleider Roland ook in het land en kon hij worden opgesteld.

De wedstrijd zelf kende 4 prima overwinningen, twee wat krampachtige remises en twee zwaar bevochte  partijen die helaas de verkeerde kant op vielen.

Han Sinke had deze dag liever bij de opening van zijn werk in de nieuwe galerie geweest. De plicht riep en Han zat met weinig energie achter het bord. Tegenstander kende de wat verouderde theorie van Han ook goed en de stelling ging langzaam als een nachtkaars uit. Wie interesse heeft in het werk van Han kan gaan kijken in de Nieuwe galerie in Amstelveen https://www.denieuwegalerie.nl/

Jos kwam met zwart prima uit de opening maar speelde zijn pion onterecht van a4 naar a3. Dat6 koste een belangrijk steunpunt voor zijn paarden gaf zijn tegenstander de mogelijkheid om weer in de partij te komen. Echt gevaarlijk voor Jos was het niet geworden maar een remise was alles wat er daarna nog in zat. 

Joris kreeg te maken met een London systeem. Langzaam speelde hij zijn tegenstander weg naar een verloren stelling. Op zet 30 gaf deze op in een stelling waarin de meeste spelers nog wel door zouden willen spelen maar oordeel zelf.

Een bordje hoger speelde Aran een ijzersterke partij in de vertrouwde Trompowsky. Zijn ervaren tegenstander bleef heel erg lang gelijk op gaan maar zakte uiteindelijk toch door zijn hoeven. Partij had een enorme hoge computerwaardering al had Aran er maar twee rookpauzes voor nodig. Volledige partij hieronder.

Een andere overtuigende partij werd gespeeld door Roland. In zijn favoriete Siciliaan ging hij er goed voor zitten en speelde, op het oog, een modelpartij. Nadat de strijd om het initiatief was gewonnen werd de witspeler mat allemaal zwaktes opgezadeld en één voor één vielen de pionnen eraf!  Uw oppervlakkige verslaggever dacht gedurende lange tijd dat het heel spannend was maar Roland had zich geen moment zorgen gemaakt. 

De mooiste partij van de dag werd evenwel gespeeld door Pim. Spelend voor de zoveelste keer tegen mister Aartswoud (Marc Helder) gooide hij alle registers open en ging vol voor de koning. Schijnoffers, tussenzetjes, open koningen, alles kwam voorbij. Uiteindelijk wist zijn tegenstander nog te belanden in een Dame-Toren-loper vs Damme-Toren-Paard eindspel met een pion minder. De zwarte koning moest echter vluchten in het open veld en daar bleek de aanvalskracht van de D+T+L te sterk te zijn. Een prachtige overwinning van onze oud-voorzitter.

Ondertussen was het op bord 7 bij David helemaal fout gegaan. Zijn aanval kwam nooit helemaal van de grond maar positioneel was de witte stelling meer dan uitstekend. In plaats van oog te hebben voor de positionele troeven bleef David volharden in zijn aanvalsspel, de zwarte aanval werd over hem afgeroepen en de tegenstander maakte het daarna uitstekend af. 

Tot slot nog een paar woorden te besteden aan onze kleine vriend op bord 1.

Take speelde de opening en het eerste deel van het middenspel feilloos. Als een computer ging hij tekeer tegen de zwarte stelling, alles wat hij deed was doordacht, effectief en raak. Take won een pion en bereikte een computerwaardering van +4. 

Maar schaken is net als boksen, wanneer je even niet oplet krijg je een dreun op je neus en dat gebeurde dan ook. Zijn sterke tegenstander had een mooie truc in de stelling gevlochten en Take liet een schijnoffer toe op g3. Wel gezien maar niet goed uitgerekend. Na deze tegenslag was de stelling spannend maar volledig in evenwicht. Take was zichtbaar uit zijn doen en gaf zetten later pardoes een stuk weg. Dat koste uiteraard de partij en zo hield onze man niet over aan een goed gespeelde partij. 

Omdat de eetgelegenheden schaars zijn in Abbekerk gingen we onderweg eten in Hoorn met de voor VAS mooie naam de rooie kip, dat bleek een goede keuze te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *