Purmerend uit, best lastig!

VAS 2 is vorig jaar een beetje verassend gepromoveerd en mag zich nu bewijzen in de tweede klasse. Na dat er in de vorige ronde nipt werd verloren tegen een zeer sterk Wijkertoren mocht er nu worden afgereisd naar Purmerend.

De laatste keer dat een team van VAS in Purmerend  speelde was dat nog in de eerste klasse KNSB. VAS trad toen aan met oa Sybolt de Boer, Ton Timman, Kick Langeweg  en Vincent Ouwendijk. Van die oude mannen waren er nu aan VAS-zijde nog twee over; Han Sinke & Joris van Vuure zaten gebroederlijk naast elkaar op bord 5 & 6.
Purmerend op zijn beurt is vorig jaar gedegradeerd en al lang niet zo sterk meer als destijds. Het zou een spannende wedstrijd gaan worden.

Op bord 1 trad Milo Bogaard vol vertrouwen aan tegen IM Pieter Hopman. Dat vertrouwen bleek aanvankelijk volkomen terecht want de meester werd in de opening van het bord getrapt, offerde twee pionnen voor een beetje activiteit maar het was erg duidelijk dat dit niet voldoende zou zijn. Een aantal onnauwkeurigheden toonde aan dat Milo geen IM is en even moest er zelfs voor zijn leven worden gevreesd. Milo herpakte zich en sleepte alsnog een halfje binnen. Op voorhand zou hij daar tevreden mee zijn geweest maar na afloop tevreden mee zijn geweest maar hier had hij toch op meer gerekend. Enfin,..

Op Bord 2 bracht Elco zijn tegenstander vanuit de opening in grote problemen. Elco vatte de partij na afloop als volg samen: Ik speelde goed- stond gewonnen- deed een mindere zet- stond heel erg goed- deed een mindere zet- stond nog steeds heel erg goed- deed een mindere zet- stond nog steeds heel erg goed- deed een paar mindere zetten en verloor de partij alsnog. Gelukkig is er professionele hulp binnen de familie aanwezig.

Bord 3 Speelde Jordi, hij zou invallen in VAS 3 maar personele problemen (Eline was ziek) zorgde er voor dat VAS 3 ook een sterke invaller kwijt raakte op het laatste moment. Voor Jordi was het voor het eerst sinds tijden dat hij weer een partij zat te schaken en hoewel de zetten aanvankelijk prima waren ging het allemaal erg langzaam. Jordi gaat weer meer schaken en zal in voorkomende gevallen iets meer uit dergelijke stellingen halen. 

Op bord 4 wisten Jan en zijn tegenstander geen beslissend voordeel te behalen en hoewel Jan een kwaliteit moest geven voor een paar pionnen lijkt het evenwicht nergens beslissend te zijn verbroken. 

Op bord 5 trad Han aan tegen Wim Luberti. Deze heren hebben in een grijs verleden samen gespeeld in een team van DOS Amsterdam en wisten dus wel wat ze aan elkaar hadden. Het was al snel duidelijk dat Han zijn tegenstander volledig overklaste en op een overwinning aankoerste. Vlak voor de tijdcontrole ging er het een en ander mis waardoor er toch weer tegenkansen kwamen voor de zwart-speler. De tegenkansen werden geëlimineerd en er kwam een eindspel op het bord waarbij wit op winst speelde en zwart moest hopen op remise. Dit eindspel werd door Han helaas niet gewonnen.

Op Bord 6  was Joris ingevallen vanuit VAS 3. Hij speelde tegen een jeugdtalent van 13 jaren jong met hele eigen ideeën over het Schots. Joris weigerde iets weg te geven, ontweek trucjes en kwam langzaam beter te staan. Dat resulteerde later in een vol punt.

Op bord 7 kwam David erg goed te staan maar uiteindelijk vervlakte de stelling toch teveel en moest er in remise worden berust. 

Op bord 8 speelde Sierk tegen Peter Smits. Ook Peter speelde de laatste keer dat VAS tegen Purmerend speelde mee al had hij toen wel 200 elo-punten meer. Dat is ongeveer wat Sierk vorig jaar rond deze tijd ook meer had al acht ik de kans dat Sierk de schade kan herstellen wel iets groter. De partij bleef lange tijd erg spannend en resulteerde in een paard eindspel waarin Sierk een pion meer had. Ook hier de vraag of de remise marge was overschreden en waar. Uiteindelijk wist Sierk op knappe wijze een mooie overwinning te behalen. 

Uiteindelijk haalde VAS hier dus een half ei en kon men tijdens het eten na afloop bedenken of dit wel of niet een goed resultaat was. Uiteindelijk doel van ons tweede team blijft handhaving uiteraard.

Purmerend 1VAS 2

Hopman, P. (Pieter)2358Bogaard, M. (Milo)2109z-w½ – ½
Yu, M. (Michael)1968Hakvoort, E. (Elco)1975w-z1 – 0
Law, N.V. (Nicky)2175Gernaert, J. (Jordi)2045z-w1 – 0
Mil van, L.H.F. (Lucas)2160Roebers, J.S. (Jan)2157w-z½ – ½
Luberti, W. (Wim)2179Sinke, H. (Han)2094z-w½ – ½
Brandsma, R.L. (Romayn)1996Vuure van, J.J. (Joris)2087w-z0 – 1
Velpen van de, F. (Frank)2016Kleeman, D. (David)2066z-w½ – ½
Smits, P. (Peter)1996Kanis, S.D. (Sierk)1929w-z0 – 1
Gemiddelde Rating:2106Gemiddelde Rating:2058
4-4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *