SGA: VAS 1 verslaat koploper

Waar VAS vorig jaar onder teamleider Bas nog heerste in de hoofdklasse van de SGA gaat het dit seizoen een stuk minder voortvarend. Wedstrijden worden met de hakken over de sloot gewonnen, gelijkgespeeld of soms zelfs verloren tegen tegenstanders die op papier een stuk zwakker zijn.

Na 5 wedstrijden stond het team van Paard D4 met 10 matchpunten fier bovenaan. Om het seizoen nog enige glans te geven zou deze wedstrijd gewonnen moeten worden.  We traden zoals in bijna alle wedstrijden aan met een stevig team en er ontspon zich een spannende wedstrijd.

Op bord 1 verloor Ed vrij geruisloos in het damegambiet. Goed gespeeld door zijn tegenstander maar wellicht ook tijd om naar een nieuwe opening uit te kijken was zo ongeveer de teneur bij de analyse. Bepaalde oude hoofdvarianten lijken nu al nauwelijks meer speelbaar wanneer je niet Carlsen bent.

Heel anders was de partij op bord 2 waar Anton  de hele partij een prettige drukstelling had en toen met een torenoffer eeuwig schaak forceerde. De tegenstander had de boel goed droog gehouden maar ergens bekroop het gevoel dat er meer in had gezeten.

Bas speelde op bord 3 een zware partij waarin beide spelers niet foutloos waren maar het punt uiteindelijk kon worden bijgeschreven. Tegenstander Walt Schagen leek ook sterker te zijn dan zijn rating aangaf maar uiteindelijk bleek het dus niet voldoende te zijn.

Sierk kon dit keer geen voordeel behalen met wit en leek zelfs een minimaal nadeeltje te hebben gedurende de partij. Een toreneindspel bleef echter binnen de remise marge en beide partijen konden leven met het gelijke spel.

Op bord 5 speelde Joris net als vorig jaar tegen Jeroen Schoonackers, vorig jaar werd gelukkig gewonnen en nu dachten beide spelers na een ingewikkelde partij met originele openingsaanpak dat ze slechter stonden. Het remise aanbod werd daarom ook maar aangenomen. Er hadden nog veel fouten kunnen volgen maar dat is een ieder bespaard gebleven.

Bord 6 gaf een duel dat al eerder was gespeeld bij een NK jeugd. Destijds wist Daan niet verder te komen dan remise maar deze keer speelde hij het vrijwel gelijke eindspel erg handig en werd goed gecombineerd naar de overwinning. Prima overwinning en belangrijk voor de uitslag.

Een bord lager had Jos grote problemen om zijn openingsproblemen op te lossen en uiteindelijk werd er tot remise besloten. Niet echt een goed resultaat volgens Jos die niet zijn beste seizoen heeft.

Wie alles bij elkaar heeft opgeteld weet dat we inmiddels 4-3 voorstaan en dat Daan in ’t Veld nog bezig was tegen de sterke Christopher Brookes. Voor bord 8 in de SGA competitie toch een opvallend sterk duel. Daan speelde een prima partij en had een klein voordeeltje toen hij ergens plotseling een pion weggaf. Objectief vermoedelijk verloren maar de sterke loper bood, in een eindspel, tegen het iets minder sterke paard nog vechtkansen. Daan rechtte de rug en bleef taai overeind waarna zijn tegenstander begon te gokken. Dat laatste pakte niet goed uit en zo wist onze man zelfs nog een vol punt te pakken. Slecht seizoen maar als enige gewonnen van de toekomstige kampioen. Tenzij ze in de laatste ronde opnieuw onderuit gaan natuurlijk.

Tekst: Joris van Vuure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *