SGA: VAS 5 met de hakken over de sloot

Maandag 12 december mocht VAS 5 aantreden tegen Zwart op Wit 1. Deze vereniging is wat jonger dan het VAS (2 jaar versus 200 jaar) maar timmert lekker aan de weg. Inmiddels een tweede team in de SGA en ook in de KNSB actief. Daarnaast hebben ze een prachtige speellocatie, spelletjes café 2 Klaveren. Hier worden allerhande spellen gespeeld. Bij aankomst maandag zaten er 20 man Magic the Gathering te spelen, werd er gejokerd en ook ticket to ride stond op tafel. Een heerlijke ambiance voor een mooi potje schaak.

Dan de wedstrijd. Zwart op Wit bestaat vooral uit studenten, VAS 5 stelde daar een mooie mix van jeugdig talent en wat ervarenere krachten tegenover. Na een afmelding op het laatste moment, kon gelukkig Maxim nog invallen. Bij winst zou VAS 5 bovenaan staan maar vorig jaar kostte een nederlaag tegen Zwart op Wit de titel dus we waren op ons hoede. Dat bleek terecht want een rondgang langs de borden liet na het eerste uur een precaire situatie zien. Op een paar borden stonden we aardig maar op zeker 4 borden stonden we moeilijk tot slecht. Een ruime nederlaag leek zich aan te dienen.

Op bord 1 speelde kersverse winnaar van de keizer competitie Take een mooie partij met al vrij snel een betere stelling. Dit werd afgemaakt met een krachtige koningsaanval. Op bord 2 speelde Benno een redelijke opening, maar nadat er een krachtzet van de tegenstander werd gemist stond het niet best meer. Uiteindelijk werd het met kunst en vliegwerk waarbij de klok van de tegenstander een paar keer op 2 seconden stond, toch nog remise. Nick speelde op bord 3 een spectaculaire partij met een pionoffer in de opening. Dit leverde actief spel op waarbij de koning van de tegenstander flink onder druk stond. Uiteindelijk leidde dit tot stukverlies en een punt voor Nick. 2,5 punt op de eerste 3 borden is niet verkeerd.

Op bord 4 speelde Maxim een Scandinavische partij. Helaas ging het in gelijke stelling mis. Dit koste gelijk een toren en daarmee de partij. Op bord 5 had ook Felix het lastig. De tegenstander offerde een pion in de opening en kreeg daar eerst niet direct compensatie voor. In het vervolg kwam er helaas een paard en dame de stelling in en kon Felix ondanks verwoede pogingen het niet keepen. Jan kwam terecht In een interessante opening, Albin tegengambiet, waarbij de dames al snel geruild werden. Maar door een onnauwkeurigheid in de opening kreeg Jan een zwakke pion en moeilijke koningsstelling. Met nauwkeurig spel bleef het lang in evenwicht maar uiteindelijk moest hij een kwaliteit geven en dat kostte de partij. 3,5-2,5 achter, een zware dobber voor onze laatste twee borden.

Op bord 7 stond captain Filip de hele partij actief. Met vervelende paarden maakte hij het de tegenstander lastig. Uiteindelijk leverde het geen materiaal op en ontstond een eindspel van beide een toren + 5 pionnen. Dit werd in tijdnood vakkundig uitgespeeld. Robin had het zwaar. In een stelling waarin continu meerdere stukken in stonden en er van beide kanten veel dreigingen waren kwam hij langzaam maar zeker in de problemen. Maar op het moment dat het hopeloos leek en hij een stuk achter kwam draaide de kansen. Dat hij vervolgens het eindspel nog wist te winnen was grote klasse. 3,5-4,5 en de koppositie!

#Zwart op Wit 1RatingVAS 5RatingUitslag
1Jim van der Valk Bouman1658Take Snijders171601
2Joppe Bolderman1503Benno Drewes1775½½
3Sam Kamphof0Nick Czorniczek001
4Maurice Buzink1423Maxim Mantel140010
5Tim de Jong0Felix Lankester146010
6Nils Hulzebosch0Jan Veraart148510
7Flavio Miceli0Filip Schutte144201
8Aron Schot0Robin Lankester153701
15281545

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *