VAS 2 : is terug

Na een lastige start in de vorige ronde tegen het sterke Philidor Leiden moesten we nu tegen het op papier wat zwakkere Krimpen aan de IJssel 2. Een nadere blik op hun opstelling leerde echter dat dit team voor de helft bestaat uit jeugdspelers met pre-corona ratings. Ook had Krimpen de eerste ronden gelijk gespeeld, dus de verwachting was dat dit weer een spannende wedstrijd zou worden.  

Omdat de wedstrijddag samenviel met een jeugdtoernooi werden twee partijen vooruit gespeeld. Jordi viel in en tikte met rustige positionele zetten een jeugdtalent van het bord. Dat het zeker tegen jeugdspelers altijd opletten blijft bleek direct in de partij van Elco, hij bereikte met zwart een prima stelling, maar ergens in de tijdnoodfase bleek zijn tegenstander toch handiger en zodoende begonnen we op zaterdag met een tussenstand van 1-1. 

Omdat VAS 2 compleet was kon Milo doorgeschoven worden naar het eerste waar hij op bord 8 en snelle puntdeling overeenkwam met de teamcaptain van Zukertort 2 en zodoende rustig de match kon observeren voor dit verslag. 

Het eerste halfje viel vrij snel. Han leek prima uit de opening te komen maar werd verrast door een venijnig zetje. Een tactisch remiseaanbod beëindigde daarna de partij. De eerste winstpartij volgde daarna, de tegenstander van Jos offerde een stuk en concludeerde in de analyse op de volgende zet dat “hij eigenlijk niet veel had”.  Jos maakte het rustig af. 

Hiermee hadden we nog twee punten nodig op de overige 4 borden en met goede stellingen bij David, Pim en Ed en chaos bij Roland zag het er veelbelovend uit. Als eerste haalde David het punt binnen. Tegen een van de jeugdspelers had hij een solide positionele opstelling aangenomen en na verloop van tijd voelde zijn tegenstandster zich genoodzaakt een kwaliteit op te geven. Hiermee creëerde ze nog het een en ander aan complicaties maar het eindresultaat was dat ze op h7 matgezet werd. Roland was de volgende die klaar was. De hele partij had hij een grote achterstand op de klok, maar kort voor de tijdcontrole kwam zijn tegenstander ook langzamerhand ook in tijdnood Die kon daar minder goed mee omgaan en gaf een dame weg. Hiermee was de wedstrijd beslist en konden Pim en Ed rustig de score uitbreiden. 

Pim had al vroeg een overweldigende stelling op de koningsvleugel opgebouwd en zijn tegenstander gaf een pion op om door te kunnen vechten in een slecht eindspel. Hier werd Pim geconfronteerd met bijzonder taaie weerstand en tegenspel op de damevleugel. Uiteindelijk was het niet genoeg brak Pim door. Ondertussen had Ed het op bord 1 opgenomen tegen met afstand de sterkste speler aan de kant van Krimpen. Na de opening ontstond een complexe stelling met aanval op beide vleugels. Uiteindelijk ging Ed’s aanval sneller en won hij een kwaliteit en later de partij.

Alles bij elkaar dus een onverwacht ruime winst waarmee VAS 2 weer terug is in de middenmoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *