VAS 4 wint in Zaandam

door Ben Duivenvoorden

In een iets andere samenstelling in vergelijking met vorig seizoen is VAS 4 met een nipte overwinning het nieuwe seizoen gestart. In deze ( zesde) klasse zijn de ratingverschillen binnen de teams soms enorm. Dat geldt zeker ook voor
VAS 4 met een verschil van zo’n 500 punten tussen het eerste en laatste bord.
Maar onze tegenstander ZSC Saende maakt het wel heel bond met bijna duizend punten verschil. Een garantie voor verrassingen en onvoorspelbaarheid. Vermaak kortom. Komt dat zien!


Robbert ( ter Hart) had aan bord 5 éen van de sterkste tegenstanders, kwam niet goed in de partij en moest al na 20 zetten opgeven.Aan bord 8 zag Wijnand’s stelling er aanvankelijk veelbelovend uit. Grensoverschrijdende acties met een paard op e4 en even later ook nog een loper op g6 leken de stelling van zijn tegenstander volkomen lam te leggen. Misschien was het optisch bedrog, want niet veel later moest hij zijn tegenstander de hand schudden. Was het een blunder? Ik heb het eind van de partij niet meegekregen.


Teamschaken is geen voetbal, waar een 2-0 achterstand vaak al beslissend is.
Als de rest van het team zich al bewust was van de situatie, dan ging het er nog eens goed voor zitten. Onze gloednieuwe captain Maxim liet als eerste zien hoe het wèl moet.Het werd een miniatuurtje van 16 zetten, waarin hij een veel hoger gerate tegenstander gedecideerd van het bord zette.

Maxim had ook nog eens een goede keuze gedaan bij het aantrekken van invallers. Vader en zoon Goudriaan, ‘gebroederlijk’ naast elkaar aan bord twee en drie, waren bijna tegelijkertijd klaar tegen gelijkwaardige tegenstanders. Jaap kwam in een scandinavier tot winst na een lange manoeuvreerpartij, waar zijn ruimtevoordeel de beslissing bracht.


Rafael, met zwart, had zijn goede vorm van de herfstvakantie meegenomen., waar hij bij de Haarlemse Meesters in de B-groep meedeed om de prijzen. Hij sneed soepeltjes door de stelling van zijn tegenstander: 2-3. Intussen was Mathijs remise overeengekomen met zijn tegenstander. Ook al in een scandinavier. Een prima resutaat met zwart.


Zo waren alleen Thang, aan bord 6, en ikzelf aan bord 1 nog bezig. Ik had, in beslag genomen door m’n eigen partij, nog net gezien dat Thang in een verloren stelling was beland en verkeerde om de een of andere reden in de veronderstelling dat ik moest winnen om de match gelijk te trekken. Dat moest vanuit onderstaande stelling

Of de partij objectief gewonnen was voor wit mogen de lezers zelf beoordelen….

Ben Duivenvoorden (1613) – M. Moes (1771)

De wedstrijd was gewonnen!! De punten gingen mee naar Amsterdam!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *