VAS KNSB 3: Met de rode lantaarn naar Rotterdam

de voorbereiding

Wedstrijden in Rotterdam hebben altijd iets extra’s. Ze zijn net iets meer beladen. Iedereen wil winnen. Iedereen is scherp. Te meer voor VAS 3 omdat de punten in deze uitgestelde wedstrijd keihard nodig zijn . Ze zijn de rode lantaarndrager. Shah Mata is een concurrent voor handhaving.

Er mag niets misgaan!

Milo arriveert 10 minuten te laat op de afgesproken plek van vertrek. Rob komt geheel tegen zijn natuur in zelfs twintig minuten na aanvang van de wedstrijd binnen. De TomTom vond het nodig dat Rob eerst wat sightseeing deed alvorens achter het bord terecht te komen. Mentaal natuurlijk geen lekker begin. De speelzaak van Shah Mata bevindt zich gelukkig in een zorgcentrum voor mensen met een beperking. Ondersteuning nabij. Niemand keek op toen de schakers binnenkwamen.

Eerste kwart

De wedstrijd zelf begint voorspoedig. Niels wint snel in Caro Kann. Alle zwarte stukken stonden in de eindstelling op de witte koning gericht. 1-0

Milo gaat een soort eindspel in. Milo: ‘moeilijke stelling, ik vind eindspelen altijd lastig’.

Remy moet zich verdedigen tegen het Morra Gambiet. Er word veel geruild. Onderweg verliest Remy echter een pion. Hij krijgt er wel een aardige loper op b7 voor terug. Maar is het genoeg?

Joris staat na 14 zetten 40 minuten voor in tijd in een verder ingewikkelde stelling. Benno op het kopbord tegen de sterktste Rotterdammer heeft een ietsje mindere stelling.

Rob knalt in 10 minuten een stabiele stelling op het bord. Wint twee pionnen. Eindspel lijkt techniek.

Karel heeft met wit een vast gelegde puntenstructuur. Meer ruimte. Veel stukken nog op het bord. Samuel speelt met een achtergebleven d-pion. Slechte loper tegen goede loper. Beiden twee torens en een dame. Wellicht net te houden

Tweede Kwart

Remy offert een pion om eeuwig schaak te houden 1,5- 0,5 . Milo speelt zijn eindspel met vaste hand naar de winst zo lijkt het. Karel staat inmiddels een pion voor in een stelling met ongelijke lopers. Met ook nog vier torens op het bord.

De opponent van Joris moet in een mega gecompliceerde stelling met vliegende tijdnood allerlei goede zetten vinden. Hij lijkt met Kf2 mis te grijpen.

Benno zijn koningsstelling lijkt te gaan worden opgeblazen op de lange termijn. Zijn tegenspel komt te langzaam op gang.

De RobRob navigeert zijn twee pluspionnen tergend langzaam naar voren. Een ware martelgang voor de tegenstander.

Samuel heeft zijn zwakke pion goed ondersteund en gaat proberen zijn ruimte voordeel te benutten door de zwarte koningsstelling onder vuur te nemen. De witte stukken kunnen immers makkelijker dan flank wisselen.

Derde Kwart

Milo vindt zijn stelling nog steeds ingewikkeld. Hij heeft wel een dikke plus. Zijn het mogelijk de naweeën van een kater die hier het woord voeren. De ongelijke lopers maken hun reputatie waar in de partij van Karel. De remise marge neemt toe.

Rob zijn pionnen bereiken de bestemming. De tegenstander vindt het mooi geweest. 2,5- 0,5. Bij Benno gaat het mis. Zijn onveilige koning dwingt hem materiaal te geven en de stelling die overblijft is niet te houden 2,5 -1,5 . Milo wint zijn eindspel! 3,5-1,5. Nog 1 puntje voor de overwinning.

Joris heeft meerdere dreigingen. De tegenstander weet ze niet allemaal te stoppen. Joris zijn paard, toren en pion werken perfect samen en de stelling is uit.

Samuel zijn partij is er eentje van de wisselende kansen. Van minder naar beter naar weer minder en uiteindelijk remise. 4-1. In de nastoot wijst de tegenstander Samuel op een enorme klap die hij had kunnen uitdelen op f7 al vroeg in de partij.

Joris wint, zij het wat omslachtig inderdaad 5-1, de matchpunten zijn binnen! Benno viert de gelegenheid door op te geven! 5-2

Karel zijn pluspion is een minpion geworden. Nog wel ongelijke lopers en schwindelkansen vanwege de vrijpion op f6.

Laatste kwart

Alle partijen zijn klaar behalve eentje. In een ongelijk lopereindspel waarin Karel eerst een pion voor stond en toen eentje achter tracht zijn tegenstander nog lang iets te forceren. De stukken gaan alsmaar heen en weer. De zaal is inmiddels opgeruimd.

de wedstrijdleider wordt ongeduldig.

Inmiddels begint de wedstrijdleider nerveus te worden. De zaal moet immers om een bepaalde tijd leeg zijn. Na nog 10 nietszeggende zetten grijpt hij in. ‘Jullie weten dat je bijna bij de vijftig zetten bent?: voegt hij ze ongevraagd toe.

De hint wordt opgepikt en Karel en zijn tegenstander besluiten dat de punten gedeeld moeten worden. 5,5-2,5. VAS 3 springt omhoog!

Shah Mata bleef echter niet met lege handen achter, zij kregen de rode lantaarn die we voor ze hadden meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *