VAS KNSB 4: Een ongelukkige loting

De loting maakt bij een competitie vaak niet zoveel uit. Vaak speel je uit en thuis dus dan kom je iedereen in beide seizoenshelften een keer tegen. Dat pakt soms goed en soms slecht uit. Bij schaken is sprake van een halve competitie dan geeft al wat meer variatie.

Een uitwedstrijd in Groningen of inAmstelveen is qua afstand nog wel een verschil. De kleuren van de borden wisselen ook met uit op bord 1 wit, maar zonder vaste opstelling is dat ook geen probleem. Toch kan het tegen zitten met de
loting…

In de oorspronkelijke laatste ronde van dit seizoen mochten we tegen Magnus Leidsche Rijn 1 aantreden. Na de overwinning van vorige ronde waren de verwachtingen hoog. Ook Magnus had nog niet al te veel gewonnen en qua rating zaten we er niet al te ver vanaf. We hadden een paar invallers nodig maar gelukkig waren Chris, Shantanu en Luc bereid ons uit de brand te helpen.

Casper was als eerste klaar, na een scherpe opening ontstond een eindspel met een dame tegen 2 torens. Waarschijnlijk was de stand in evenwicht of licht beter, maar toen Casper onfortuinlijk zijn dame weggaf was de uitslag helaas wel duidelijk.

Rufus volgde daarna in een qua materiaal gelijke stelling offerde de tegenstander mooi een stuk. In eerste instantie leek het nog te keepen maar uiteindelijk liepen de pionnen toch door. Chris had ons vorige ronde de belangrijke matchpunten bezorgd maar kon dat huzarenstukje vandaag niet herhalen. De tegenstander zette een mooie koningsaanval op en in tijdnood was dat niet meer te houden. Tom kwam slecht uit de opening en kon dat niet meer herstellen. Een 0 – 4
tussenstand was het gevolg, maar de vorige keer kwamen we ook goed terug.

Op alle borden die nog bezig waren leken er kansen, maar 4 punten zou lastig worden. Luc sloeg een eerste remiseaanbod nog keurig af in teambelang. 15 zetten later bleek remise toch de beste uitslag, een mooi persoonlijk resultaat. Benno kwam redelijk uit de opening maar de tegenstander kreeg langzaam de overhand. In tijdnood keerde de kansen opeens en vlak na de 40 ste zet was het klaar.

Shantanu is goed in vorm en wist dit ook deze ronde door te zetten. In een lange partij werd vroeg een pion gewonnen. Dit voordeel bleef in stand maar het toreneindspel moest secuur gespeeld worden. Een prachtig debuut in VAS 4. Jasper speelde een prachtige partij waarin in beide spelers vol de aanval inzetten. Uiteindelijk ontstond een eindspel waarin Jasper meer pionnen had maar een
kwaliteit achter. Dit pakte helaas niet goed uit.

2,5 – 5,5 was een kleine tegenvaller na vorige ronde, maar ook wel wat ongelukkig op de borden en in de loting. Magnus is namelijk een jeugdteam, dus hadden we ze de eerste ronde tegen gekomen waren de kansen een stuk beter geweest. C`est la vie, volgende ronde beter want de inhaalronde staat nog op het programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *