Vliegende start helpt VAS 1 aan een spannende overwinning

door Ticho Cornelisse

We speelde in Rijswijk. Na een paar extra rondjes te hebben gereden kwam het halve team klokslag twaalf binnengelopen en konden we meteen beginnen. Het leek een spannende match te gaan worden. Op het bord van Milan en Victor stonden we duidelijk beter. Pim had een lastige stelling met een dame die bijna gevangen stond op b8 en de dreiging van een gevaarlijke aftrekaanval. Job stond een pionnetje voor maar kon niet meer rokeren en zijn stukken coördineerde niet goed.

Ticho was als eerste klaar. Er waren 14 zetten gespeeld en zijn tegenstander bood remise aan. Na een half uur naar het bord te staren en niets te zien toch maar aangenomen. De punten vlogen daarna binnen. Pim was een kwaliteit kwijt geraakt maar vocht zich knap terug in de partij. Hij kreeg een kwaliteit terug, nam nog twee pionnetjes mee en het volle punt. De tegenstander van Victor speelde een nijlpaard. Victor was niet onder de indruk. Hij speelde krachtzet na krachtzet en dwong zijn tegenstander tot wanhoop. Job had zijn stelling ook gerepareerd. Hij had zijn koning veilig weten te zetten en een extra pionnetje gewonnen. Volgens de computer had hij maar een zet verloren gestaan. Zo stonden we al snel 3 ½ – ½ voor. Dit wordt een makkie!

Of toch niet. Op de overige borden werd gevochten voor remises. Ed stond er slecht voor. Hij was in de favoriete opening van zijn tegenstander terecht gekomen. Hij had een rekenfout gemaakt bij de afwikkeling naar een eindspel en had een hopeloze stelling met sterk paard tegen een slecht loper. 3 ½ – 1 ½.

Jos was een stuk kwijt geraakt tegen twee pionnen. Hij moest nog twee pionnen van zijn tegenstander ruilen en de remise was binnen handbereik. Na een lang gevecht lukte dit uiteindelijk. 4-2. Khoi had een lastig eindspel wat nog alle kanten op kon gaan. Ik dacht dat zijn tegenstander iets beter stond. Maar Khoi speelde het eindspel uitstekend.

De matchpunten zijn binnen! Milan had eerder een goede stelling bereikt en speelde op winst. Hij zag een listige penning over het hoofd en moest met een kwaliteit minder vechten voor de remise. Dit deed hij uitmuntend. Nadat de rest van het team de overwinning had veilig gesteld, zag zijn tegenstander het niet meer zitten en bood remise aan. Zo hadden we na een spannende wedstrijd een mooie 5-3 overwinning geboekt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *