Jubileum toernooi VAS zeer geslaagd!

Met bijna 120 schakers was het volle bak op 13 mei in het Cygnus Gymnasium te Amsterdam. Gelegenheid was het VAS Jubileum Rapidtoernooi!

De dag was gezegend met mooi weer en iedereen kwam zich dan ook opgewekt aanmelden in de ochtend. Ze werd ontvangen met een lekkere plak cake, het was immers een feestelijke aangelegenheid.

Het toernooi begon netjes op tijd en er werden 7 rondes Zwitsers gespeeld met het speeltempo 15 minuten + 2 seconden per zet. Er was een sterk deelnemersveld. Met GM’s Erik van den Doel, Dmitri Reinderman, IM’s Eline Roebers en de op het laatst binnengelopen Manuel Bosboom was het duidelijk dat het boven in de top spannend zou worden. Daarnaast waren er nog enkele gevaarlijke outsiders als Khoi Pham, Tex de Wit, Daan Zult en Tim Grutter.

De 1e ronde leverde bijna geen verrassingen op. De sterkere spelers brachten hun ratingoverwicht tot uiting in de score. Uitzondering was de knappe overwinning van de ratingloze herintreder Fons Groot op Frans Arp (ELO 1936)

In de 2e ronde vond er bovenin een enorme stunt plaats. Het pas 9-jarige VAS talent Raghav Pathak versloeg niemand minder dan FM Addy Lont (ELO 2250). Zou dit de opmaak van een schaaksprookje worden.

Tussen de rondes door was er de gelegenheid om even lekker van de zon te genieten, toen de 3e ronde begon had menigeen al een gezonde blos op de wangen. Raghav leek ook in ronde 3 te gaan stunten. Tegen niemand minder dan FM Tex de Wit won hij plots in een moeilijke stelling een stuk. Het was door gehaast spel dat hij zich toch nog de kaas van het brood liet eten en Tex er met de buit vandoor ging.

In ronde 4 ging de eerste bittergarnituur rond. Carlos Preuter (ELO 1646) toonde zich het meest hongerig. Maar dan gaat het wel over het schaakgedeelte. Hij toonde geen enkel ontzag voor de sterke tegenstanders die hij trof. In ronde 4 moest de sterke Wim Luberti er zelfs aan geloven.

Ronde 5 is een 7-rondig toernooi altijd de kritieke ronde. Wie mag er tot het einde mee mogen doen om de titel? De onderlinge verschillen worden kleiner en de voorzichtigheid neemt toe. Beiden GM’s moesten een halfje aan hun tegenstanders gunnen (Khoi en Tex), Eline versloeg Carlos en stond dus alleen bovenaan.

In ronde 6 moest Eline tegen Manuel Bosboom en in deze kraker bleef ze overeind. Op de voet gevolgd door Dmitri Reinderman, Erik van den Doel, en Khoi Pham. De laatste was in zijn partij tegen Tex de Wit voor de poorten van de hel weggekomen en kon opgelucht ademhalen.

De laatste ronde moest een bloedstollende apotheose worden. Eline en Khoi tekenden echter heel snel de vrede. Eline dus op zijn minst gedeeld eerste. Mocht het duel tussen Dmitri en Erik in remise eindigen dan zou het zelfs ongedeeld eerste zijn. Uiteindelijk wist Erik van den Doel echter de overwinning uit het vuur te slepen.

De prijzen werden gedeeld, maar de toernooiwinnaar werd bepaald door weerstandspunten. Zodoende mocht thuisfavoriet Eline Roebers de gigantische trofee omhoog hijsen voor het klappende publiek.

Iedereen had een mooie dag gehad en we hoeven geen 200 jaar te wachten om weer zoiets te organiseren!

De eindstand

Klik hier om de eindstand te bekijken

Gelukkig hebben we de foto’s nog!

prijswinnaars: IM Eline Roebers, GM Erik van den Doel (gedeeld 1e), Khoi Pham (3e), Elco Hakvoort (ratingprijs t/m ELO 2000) Carlos Preuters (ratingprijs t/m ELO 1700), Daniel van Cleef (ratingprijs t/m ELO 1400)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *