CYGNUS VAS/SVAW-TEAM IN TOP 10 OP WK

Eerder berichtten we al dat het V.O. klassen 1&2 team van het Cygnus met Joël Groenewoud van ASW, en William, Max en Kayen van VAS de NK finale overtuigend had gewonnen op het Tata Steel Chess Tournament 2023.

Waar wij niet aan dachten, is dat je daarna uitgenodigd kunt worden voor het WK, Wereld Kampioenschap V.O., categorie tot 15 jaar, georganiseerd door de Fide.

En toen dat gebeurde, bleek dat op een datum te zijn dat onze sterspelers Joël en William het NK individueel clubschaken al in hun agenda hadden staan. Tsja, probleempje als je je zo veel weet te kwalificeren.

Gelukkig wilden Cygnianen Maurits van VAS en Erdem van Chaturanga wel een WK spelen, en dat heeft ons geen windeieren gelegd.

58 teams uit 31 landen waren uitgenodigd door de Wereld schaakbond. Rusland en Belarus mochten niet meedoen gezien de situatie Oekraïne.
Ook nationale winnaars van het jaar ervoor mochten meedoen, aangezien het toen door Corona niet doorging (waarom eigenlijk, het was nu ook online).
Voor Nederland betekende dit dat het Novum Gymnasium uit Leiden ook mocht meedoen.

Novum eindigde op de 31ste plaats.
Cygnus op de 8ste, en als onze toppers hadden kunnen meedoen, had ik op een plaats in de top 5 gegokt.

Voor ons eindigden (nrs 1 t/m 7):
USA, Bahrein, Griekenland, Qatar, China (Beijing), Turkije en nogmaals China (Hangzhu).

Voor de oplettende en trouwe lezer: in ons NK verslag stond dat het team zich in IJmuiden afvroeg hoe je schaak zegt in het Latijn, immers een gymnasium vertegenwoordigend.
Daar kwam de leuke inzending: “Rex Capito” over binnen van mevrouw Wiersma, die daarmee de eerste prijs wint als enige deelnemer, hoewel het juiste antwoord luidt…:
“CAVE REGI !”  (Let op je koning!)
De prijs bestaat uit een mini set chocolade schaakstukken.

Hiermee sluiten wij een mooi V.O. schaakjaar af.

Tekst: Corinna Chardon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *