Eerste ronde gelijk koekjesscore!

De externe jeugdteams in de regionale C-competitie hebben het geweldig goed gedaan. Met 18 punten uit 24 partijen was de score 75% en dat is ruim boven de “koekjesscore” van 16 punten (66%). Ik zal dus aanstaande donderdag weer koekjes meebrengen op de clubavond!
Lees verder hoe de verschillende teams en de individuele spelers het hebben gedaan.
 
Het was een volle zaal, met 5 teams, en dus 40 spelers. En toch kon er om 19:00 worden gestart met schaken. Iedereen alvast bedankt voor het op tijd komen! Er deden twee invallers mee: Jonah bij de C1 en Rufus bij de C3. Ik verklap alvast dat die hebben gewonnen. Fijn zulke invallers! Nu hadden we zelfs een speler teveel. Bij Caissa C5 was echter iemand ziek. En toen is Noam daar aangeschoven, zodat iedereen gewoon lekker heeft kunnen schaken.
VAS C5 speelt in de tweede klasse, en speelt steeds op een avond twee partijen met een half uur per persoon op de klok. Vandaag kwam Caissa op bezoek. Het blijft toch bijzonder… Ondanks dat in deze klasse twee partijen worden gespeeld waren deze teams verreweg als eerste klaar. Binnen veertig minuten was het twee maal 4-0 voor VAS (waarvan dus 2 punten reglementair gewonnen). Voor de tweede ronde had ik de spelers uitgedaagd om iets meer tijd te besteden aan nadenken, en op het derde bord hielden Jay en zijn tegenstander zich daar het beste aan. C5 begint dus met een superresultaat, en gaat gelijk aan kop in de tweede klasse!
VAS C4 speelt in de eerste klasse. Daar moet je noteren en worden er partijen gespeeld met een uur per persoon op de klok. Hier duurde de partijen een stuk langer. Senya bracht op bord 3 het eerste punt voor VAS binnen, maar helaas verloor daarna Tom op bord 4. Daniel speelde op bord 1 een mooie partij tegen een moeilijke tegenstander (Veerle, die op donderdag ook bij VAS speelt), die hij helaas verloor. En toen speelde Suvan nog. Deze partij ging alle kanten op. En toen stonden er op het laatst per persoon nog 3 pionnen en een koning. Suvan en zijn tegenstander kwamen toen remise overeen. Eigenlijk had Suvan dat beter niet kunnen doen, omdat zijn team achter stond. Bij een remisebod in een teamwedstrijd moet je altijd even kijken hoe de stand in de hele wedstrijd is. Als Suvan had gewonnen (en daar was nog best een goede kans op), dan was het 2-2 geworden en dus remise. Maar wel goed gespeeld! Nu ging de wedstrijd helaas nipt verloren. 1,5 – 2,5.
Leerpuntje voor iedereen
In een teamwedstrijd moet je altijd iets beter nadenken bij het aanbieden van remise of het accepteren van remise. Het is dan goed om even naar de stand in de wedstrijd te kijken. Als het 2-1 staat, dan is remise aanbieden of accepteren natuurlijk goed. Want dan wint je team de wedstrijd met 2,5 – 1,5. Als je 1-2 achter staat, dan is het vaak een goed idee om toch nog even door te spelen. Want bij remise verliest jouw team, maar als je wint, speelt je team gelijk (2-2). Je kan ook kijken bij je teamgenoten op het bord. Gaan die winnen of verliezen? En wat betekent dat voor de stand? En als je het niet weet, dan mag je zelfs aan je teamleider vragen of je remise mag aanbieden of accepteren! Die teamleider mag dan adviseren op basis van de stand in de wedstrijd.
VAS C3 speelt in de meesterklasse. Daarin wordt verschrikkelijk goed gespeeld (ook één uur per persoon per partij), en het is echt een uitdaging voor dit team om in deze klasse te spelen. In de eerste ronde kreeg C3 gelijk het sterke Caissa C1 op bezoek, met aan het eerste bord Milan, die vorig jaar nog bij VAS speelde. Loran mocht het tegen Milan opnemen in een niet zo goede partij van Loran, zodat deze verloren ging. Aan bord 4 had Rufus als invaller toen al lang het eerst punt gepakt. Voor het eerst meespelen in de meesterklasse en dan gelijk winnen. Geweldig! Ryan stond op bord 3 een pion voor, en leek beter te staan, maar deze partij ging helaas verloren. En Nils mocht het op bord 2 opnemen tegen een speler met een veel hogere rating. Dat hield hij erg lang vol, maar helaas ging deze partij ook verloren. 1-3.
VAS C2 speelt ook meesterklasse. Eline bracht daar al snel het eerste punt binnen. Ingo speelde op bord 4 een partij waarin heel snel alle stukken werden geruild, zodat er alleen pionnen overbleven. Toen was het nog even spannend met tempo’s winst en/of verlies, maar het werd remise. Aadi won, zodat de matchpunten binnen waren. En toen zat alleen Kasper nog te schaken aan het eerste bord. Het was een hoogstaand gevecht, dat bijna twee keer zo lang heeft geduurd als alle andere partijen. Er waren kansen aan beide kanten. Kasper stond lange tijd slechter, maar hij gaf niet op. En in het pionnen-eindspel met één toren trok hij door zijn goede techniek uiteindelijk aan het langste eind. Beide spelers hadden nog ongeveer 8 minuten op de klok. Erg goed time-management dus van beide spelers! Misschien wil Kasper zijn partij nog een keer invoeren in de computer, zodat we hem hier kunnen laten zien, en we er allemaal wat van kunnen leren. 3,5 – 0,5.
En dan VAS C1, dat vorig jaar kampioen werd in de meesterklasse. Leon was op schoolreis, dus werd Jonah gevraagd om in te vallen. En dat is natuurlijk een fijne invaller, want die speelt ook mee in de C1 voor de landelijke competitie, waar hij erg goed speelt. En dat was ook vanavond weer het geval, want hij won zijn partij. Matteo won op bord drie, maar Khoi stond op bord 1 een beetje bedenkelijk. Echter, toen er een tactische fase aankwam, zag Khoi veel meer dan zijn tegenstander, zodat hij zijn partij won. En op bord 2 speelde Job een partij waarin lang niks werd geslagen, maar nadat Job zijn eerste pion won, ging het heel snel, en won ook hij zijn partij. 4-0.
Dat was het. Heel veel punten gescoord, maar helaas wel twee wedstrijden verloren. De volgende wedstrijden zijn op 2 november, weer allemaal thuis. Behalve C3, dat op 6 november naar Zukertort afreist. Hopenlijk halen we dan weer de koekjesscore!
tekst: Bruno Emans