VAS D1 aan de leiding in Meesterklasse

VAS D1 gaat samen met Klim-op D1 aan de leiding in de Meesterklasse D. Op de tweede speeldag van de KNSB Jeugdclubcompetitie presteerde het team wederom formidabel. Maar er is ook goed nieuws van de andere VAS-teams.
 
Eerst terug naar VAS D1. Het team heeft na zes wedstrijden 10 matchpunten en 17 bordpunten verzameld. En daarmee staat het samen met de D1 van Klimop op de de eerste plaats van de KNSB Jeugdmeesterklasse D. Het team met Maarten Hoeneveld, Khoi Pham, Matteo van Cleef en Leon Reina speelde op de tweede speeldag uitstekend. Het team won tweemaal, maar verloor ook een keer. De nederlaag vond meteen aan het begin van de dag plaats. De kraker tegen toenmalig medekoploper De Paardensprong (met de nummer 1 van Nederland in de gelederen: Eelke de Boer) ging helaas met 3-1 verloren. Meteen daarna speelde VAS D1 de beste wedstrijd van het seizoen: het versloeg topfavoriet Moira Domtoren D1 met 3-1. De laatste match van de tweede speeldag leverde een 3½-½ zege op tegen De Toren D1.
De grote man van het team zit aan het vierde bord: dat is Leon Reina. Hij is topscorer van de hele Meesterklasse D. Tot dusverre heeft hij al zijn partijen gewonnen: 6 uit 6. En dat winnen doet hij op overtuigende en superieure wijze. Leon doet nooit iets bijzonders in zijn partijen. Hij zet zijn partijen gewoon goed op, speelt altijd goede zetten en op beslissende momenten geeft hij blijk van een veel beter begrip van het spelletje dan zijn tegenstanders. Een heerlijke puntenmachine! Ook Maarten Hoeneveld had deze speeldag een glorieus moment. In zijn partij tegen de sterke Thijs Geelhoed (ELO 1746) van Moira Domtoren D1 won hij in hoge, wederzijdse tijdnood een razend ingewikkeld eindspel. En daarmee sleepte hij twee ultra belangrijke matchpunten binnen. Bovendien kreeg hij na afloop applaus voor deze apotheose. In diezelfde wedstrijd had ook Khoi Pham voor een wereldprestatie gezorgd door een prachtige partij te winnen van de eveneens sterke Kelvin Kanne (ELO 1743).
De stand aan de top van de ranglijst is uitzonderlijk spannend. VAS D1 en Klimop D1 staan samen met 10 matchpunten en 17 bordpunten bovenaan. Op de slotdag zullen deze teams in de zevende ronde tegen elkaar spelen. Daaronder staan twee sterke teams met 9 matchpunten: De Paardensprong D1 (17 bordpunten) en De Waagtoren D1 (15 bordpunten). Andere favorieten zoals HMC Calder D1, Moira Domtoren D1 en Leiderdorp D1 staan op 8 matchpunten en 14 bordpunten. VAS D1 heeft dus alles in eigen hand.
VAS D2 zit ook heel goed te spelen in de Meesterklasse D. Het team heeft 5 matchpunten en handhaaft zich daardoor in de middenmoot. Het team bestaat uit Kasper Bleeker, Eline Roebers, Aadi Patwardhan en Nils Gardair. Deze spelers zijn allemaal nog piepjong. Ze mogen nog 2 of 3 jaar meedoen aan de Meesterklasse D. En om dan nu al zo goed te spelen, is een unicum. Alle spelers scoren momenteel (ver) boven hun rating. Eline en Aadi hebben zelfs overscores van +1.4.
Op deze speeldag maakte het team alles een keertje mee: winst (tegen Hoogland D1), verlies (tegen HMC Calder D1) en gelijkspel (tegen Promotie D1). De winst kwam tot stand tegen Hoogland D1. VAS D2 stond meteen vanaf het begin 1-0 voor, omdat Kasper reglementair won. Nils en Aadi maakten snel remise, waardoor VAS D1 met 2-1 voorkwam. Maar met die remises was wel iets mis. Want beide spelers hadden heel gunstige stellingen en hadden eigenlijk door moeten spelen. Nu kwam alles op de schouders van Eline Roebers neer. Maar wat zij in deze wedstrijd liet zien, was adembenemend. Op het kritieke moment van deze partij speelde Eline een zet van grote wereldklasse (Kc7-b8). Het was de enige zet om de aanval van de tegenstander de baas te kunnen. Want die tegenstander had wat materiaal geofferd voor een geweldige mataanval. Met de wereldzet gaf Eline onmiddellijk een volle toren terug, maar kon ze enkele zetten later de aanval overnemen en de partij winnend afsluiten. Eline toonde wederom aan ongelooflijk veel talent te bezitten.
Kasper Bleeker bleefde zijn finest hour in de vijfde ronde. Hij won toen zijn partij tegen Jesse Allaert. Dat is een speler met een rating van ELO 1555: 616 ratingpunten meer dan Kasper. De partij was razend interessant en boeiend tot en met het laatste moment. Overigens had Kasper daarvoor flink geoefend met Dirk Goes, want in een snelschaakmatch legde hij hem het vuur na aan de schenen.
VAS C1 tenslotte slaagde erin om een wedstrijd te winnen en te verliezen. Eerst versloeg het team met 2½-1½ het sterke Caïssa Eenhoorn C1. Matchwinner werd Job Emans, die bij een 2-1 voorsprong de winstpunten binnensleepte. Jonah Nienkemper en Michael van Iersel hadden de twee winstpunten binnengehaald. De tweede partij van dag was een niemendalletje. De spelers van VAS C1 werden in sneltreinvaart weggevaagd door Promotie C1. Binnen anderhalf uur stond een 0-4 op de borden. Het ging zo snel, ik heb er niets van kunnen zien. Kortom, die wedstrijd moet snel vergeten worden. VAS C1 staat met 3 matchpunten ietsje onder de middenmoot. Dat is best wel goed, aangezien het team tot de zwakkere Meesterklasseteams behoort. Eén speler presteert ver boven verwachting: dat is Michael van Iersel. Hij is in zijn partijen altijd op zoek naar activiteit van zijn stukken. Taktisch moet hij zich nog geweldig verbeteren. Maar inzicht in het spelletje heeft hij zeker.
tekst: Enrico Vroombout