Keizer r3: meerdere primeuren.

Met het hoge aantal van 38 borden (!) dat een record is van in ieder geval de laatste 10 jaar was het weer een mooie avond bij VAS. Maar dat was niet de enige primeur van de avond!!

Ook nieuw deze clubavond was namelijk de Huiscoach. Niemand minder dan VAS 1 speler Victor Hendriks ELO 2215, toont zich bereid om met enige regelmaat om de laatste 10 tot 15 borden te helpen met hun analyse na afloop. En ze daar waar mogelijk handvaten tot vooruitgang in hun spel te geven. Zij die er gebruik van maakten waren lyrisch na afloop. Dank Victor!

de Huiscoach

Take is 1 van de zes spelers die na 3 rondes nog op 100% staat! Ik ga niet zeggen wie nog meer, dat maakt het verslag minder spannend.

Ook tegen niemand minder dan Lid van Verdienste Joost van Dongen liet Take zich weer van zijn beste kant zien. Zijn structuur leek nog een beetje gammel maar gaandeweg kwamen al zijn stukken beter te staan, won hij een pion en uiteindelijk de partij. Ik heb deze wijze van winnen in het verslag van ronde 2 een naam gegeven. Lees het gerust terug en wees gewaarschuwd.

Niels van Dam offerde tegen Renzo op gevoel een pion in een zijvariant van het Italiaans. De druk die hij er voor kreeg duurde tot in het late middenspel. Beide spelers deden eigenlijk allemaal logische zetten maar toch bleef wit druk houden. Het was pas onder druk van de klok dat Renzo bezweek. Deze partij is na te spelen.

Hier had wit Le3 moeten spelen en een flinke ruil moeten toelaten.

Interessant en leerzaam is nog de suggestie van de engine in bovenstaande stelling. Namelijk Le3! Er wordt veel geruild wat tegen de principes van het aanvallen lijkt in te gaan. Maar doordat wit met allerlei actieve stukken overblijft is de stelling daarna onspeelbaar voor zwart!

De partij tussen Joris en Job ontbrandde pas in het late middenspel. Na het d5 van zwart. Uiteindelijk kwam er een zwart paard op g3 dat met moeite het vege lijf wist te redden. Joris bleef een prettig initiatief houden en onder druk van de klok moest Job capituleren.

Floris en Samuel hadden beiden een paard. De grote vraag van de partij was welk paard sterker was. Die van Samuel op een sterk veld op de damevleugel of die van Floris op een semi sterk veld in het centrum. Het bleken evenwichtige paarden te zijn en de punten werden gedeeld.

Milan had voor dubieuze compensatie een pion geofferd. Dan verdwaalde ergens in de vele varianten die mogelijk waren. Hij speelde zijn damevleugelpionnen te enthousiast op waardoor er sterke velden ontstonden voor het vijandelijke paard. Dat gecombineerd met de aanhoudende druk over de e-lijn werd Dan teveel. Milan kon het punt bijschrijven. Een leuke partij en meer dan de moeite waard om hier na te spelen!

Rob van Dongen speelde een voortreffelijke partij tegen Roland. Toch geen kleine jongen. Halverwege de partij stonden alle zwarte stukken gedrongen, leek de structuur kapot maar stond het materieel gelijk. En dan moet je oppassen want Roland is een taaie. Je zal het echt zelf moeten afmaken want hij zal je niet helpen. Rob wist echter een arm paard op te jagen dat uiteindelijk sneuvelde en zo de vis op het droge te krijgen.

Jaap Jung baalde achteraf van de passieve keuzes die hij tijdens de partij had gemaakt. Het zorgde ervoor dat hij tegen Alexander alles uit de kast moest halen om zich staande te houden. Het lukte echter wonderbaarlijk en de punten werden gedeeld.

In de Siciliaan tussen William en Patriek kreeg de laatste met zwart een veelbelovende stelling. Het klassieke g4 (in combinatie met pionnen op f4 en e4) werd zoals het hoort beantwoord met f5 en daarna kon er door op een juiste manier de spanning op te lossen voordeel worden gepakt. De voortzetting die op het bord kwam verwaterde de stelling en William hield zich knap staande tegen deze VAS 1 speler!

Bjarne speelde voor de 2e keer in korte tegen het Frans. De Rubinsteinvariant kwam op het bord. John greep mis in de opening en herstelde daar niet meer van.

Ingo is terug en in bloedvorm. Hij zit een stuk geconcentreerder achter het bord en grijpt de tactische kansen die hem geboden worden. Tegen Maxim greep hij zijn 3e punt! De jeugd grijpt de macht.

Ed had met zwart een zeer vervelende toren in het middenspel notabene op c5 weten te krijgen. De toren viel Ben Wijgers zijn dame lastig. Dat gecombineerd met een onderontwikkelde dame vleugel maakte het een zware pot voor Ben. Nette overwinning van Ed.

Rafael offerde onbedoeld een pion met zwart op e6. Met onbedoeld bedoel ik dat zijn tegenstander Ivo een schijnoffer deed op e6 dat wanneer aangenomen tot dame verlies zou leiden. Echter bij weigering was de stelling hoogst onduidelijk. De witte stukken stonden wat ongecoördineerd en leken minder gevaarlijk dan die van de tegenstander. Eenmaal van de schrik van het plotse pionverlies hersteld zette Rafael zijn activiteit om in een aanval. Hij won

De strijd in een Benoni met fianchetto tussen Jan en David was een zware. Uiteindelijk was het Jan wiens vorm ook goed te noemen is die zegevierde.

Filip versloeg Bernard in een partij die twee kanten op kon gaan en Jeroen versloeg Dick. In een gelijke stelling stond de zwarte dame van Dick een beetje in de knel op a5. Frank speelde tegen Jan Veraart een sterke pot. Jan speelde tegen zijn natuur in wat gehaast en kwam in de problemen. De pion op d4 kwam sterk onder druk te staan en viel van het bord af. Frank maakte het knap af.

Reynold had zijn eerste 2 partijen op de club knap gewonnen. Tegen Nick kwam hij een speler tegen die het hem zeer lastig maakte. Alle stukken van Nick stonden op f7 gericht. Reynold verloor redelijk kansloos maar had genoten. Dit was wel het type tegenstand dat hem motiveerde om vooruit te gaan.

Eli kwam bij zijn terugkeer achter het schaakbord meer dan behoorlijk te staan tegen Huub Hoefsloot. Maar Huub verdedigde zich taai en in de afwikkeling die Eli koos sneuvelde er materiaal. Hij ging een toreneindspel in met een pion minder dat Huub knap wist te converteren.

Jerry speelde tegen Ber. De heren hebben elkaar vaak getroffen achter het bord en kennen elkaar door en door. Ber besloot eens flink te provoceren met een lange rokade terwijl de witte damevleugel pionnen al vervaarlijk grijnsden op de vierde rij. Jerry is niet het type dat een provocatie onbeantwoord laat. Met grof geweld brak hij de boel open. Ber bleef overeind maar moest genoegen nemen met een gemankeerde loper a7 die tegen een geïsoleerde dubbelpion op de c-lijn aankeek. Een gevluchte koning op d7 en een vijandelijke toren op b7. Jerry won.

Michael gaat hard vooruit. Hij versloeg niemand minder dan Niels Hoefsloot. Een prestatie van formaat. Als Michael zich in dit tempo blijft ontwikkelen dan wordt hij een bedreiging voor de top.

Op bord 23 daagt Ruggero, die nog uren met de huiscoach aan het analyseren was, Maurits uit. De spelers komen in een soort Catalan/Konings Indische stelling terecht waar Ruggero een een stuk wist te winnen. Maurits hield nog even stand maar moest zich uiteindelijk verloren verklaren. 1-0

Joris drukte voor winst in zijn partij tegen Felix op bord 24. Hij kon de strijd om c5 te winnen tegen de semi-slav van Felix en begon vervolgens een koningsaanval met een kwaliteitsoffer en pionnen storm. Het lukte Felix om Joris terug te drijven en zelf kansen te creëren op de koningsvleugel. Toch bleek er voor beide heren niet meer dan een halfje in te zitten. ½ – ½

Arjan en Evert-Jan speelde op bord 25 de spaanse opening. De partij ging volgens Arjan redelijk gelijk op, maar hij “ging maar even kijken of hij er doorheen komt”. Ondanks dat Evert-Jan een pion weet te winnen, is het Arjan toch gelukt de winst binnen te slepen. 1-0

Aan het begin van de avond leek Homme op bord 26 even een stuk voor te staan tegen Ryan, maar met zijn koning nog in het midden leek hij deze ook snel weer in te moeten leveren. De heren kwamen uiteindelijk in een loper+3 vs toren eindspel terecht die Ryan wist te winnen. 1-0

Op bord 27 besloot Max al zijn stukken naar voren te gooien tegen de Siciliaan van Huub. Met een pionoffertje hier en een paar stuk offers daar, wist hij de zwarte koning helemaal bloot te leggen. Huub wist echter kalm te blijven en uitstekend te verdedigen en uiteindelijk de winst binnen te slepen. 0-1

Arik had in op bord 28 tegen Matthew de opdracht om al zijn pionnen naar de 6e rij te schuiven. In een soort hedgehog achtige stelling had Arik al snel b6-d6-e6-g6 en h6 op het bord. Matthew zag zijn kansen, wist erg veel ruimte te pakken en kon het uiteindelijk omzetten in winst. 1-0

Tussen Marrit en Tom was op bord 29 de vraag “materiaal of aanval?” aan de orde.Met zijn Nimzo-Indische verdediging wist Tom een stuk te winnen, maar Marrit was ondertussen de aanval begonnen. Uiteindelijk bleek Tom zijn materiaalwinst fataal voor Marrit. 0-1

Tim kreeg op bord 30 te maken met de d4-f3 opening van Tanya. Hij kon veel ruimte pakken en wit goed klem te zetten, maar Tanya bleef continu met tactische ideeën komen om druk te zetten op de zwarte positie. Tim hield goed stand en heeft de partij gewonnen. 0-1

De partij tussen Gerton en Sander op bord 31 ging erg gelijk op. Eerst kwamen de paarden en de lopers van het bord af tot er alleen nog maar zware stukken en een gelijke pionnenstructuur over waren. Beide kanten bleven drukken voor voordeel, maar het is Gerton die de partij wist te winnen. 1-0

Op bord 32 daagde Christiaan Lois uit in een damegambiet. Lois miste een mooi tactisch idee van christiaan en raakte zo haar loper kwijt. Volgens lois ging het toen “van kwaad naar erger” en ze had even later een heel leger van witte stukken om haar koning 1-0

Maarten en Gerard kwamen op bord 33 in een Nimzo-Indisch terecht waarbij het centrum extreem vast zat. Beide spelers besloten zich toen op de koningsvleugel te storten waarna een hevige strijd losbarstte. Gerard wist zich beter door de complicaties te manoeuvreren en zo de partij te winnen. 0-1

In de Italiaanse partij tussen Stacy en Henk op bord 34 ging het heel lang heel gelijk op. Veel van de pionnen kwamen in het centrum vast te zitten waardoor er weinig meer mogelijk was. Beide spelers konden niet meer voor voordeel spelen en besloten er een gelijkspel van te maken. ½ – ½

Op bord 35 speelde Michiel een soort combinatie Caro-Kann en Frans, met zijn loper binnen de pionnen, tegen Lode. Het werd uiteindelijk een hele ongelijke dameloze stelling waarin Lode dacht kansen te hebben. Het initiatief pakte verkeerd uit, zwart kwam zo een stuk voor te staan en vervolgens de partij te winnen. 0-1Op bord 36 was een bloeddorstige strijd gaande tussen Manuel en Lani in een Siciliaan. Beide koningsstellingen lagen open met nog redelijk wat stukken op het bord. Uiteindelijk wist Lani de strijd te winnen. 0-1

In de partij tussen Sashka en Erik op bord 37 kwam Erik al vrij snel een stuk voor te staan na een foutje van wit in het middenspel. Wit leek even compensatie te hebben en goed stand te houden door de ontwikkeling van zwart te belemmeren, maar de materiaalwinst bleek fataal. 0-1

Mick speelde op bord 38 tegen Jaap in een engelse opening. De partij ging redelijk gelijk op, maar Mick wist veel ruimte te pakken. De stelling van Jaap leek stand te houden en de spelers belandde in een loper eindspel. Mick wist zich beter in het eindspel te orienteren en de partij te winnen. 1-0

uitslagen en stand na ronde 3

Klik hier voor de uitslagen en stand na ronde 3

Sfeer impressie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *