Keizer r5: Genieten geblazen

Er was weer zeer veel te genieten op de clubavond. En dan gaat het voor de verandering niet over de bitterballen die er natuurlijk waren. Het gaat ook niet over de opgewekte sfeer in de zaal of over de jeugd die zich meet met de sterksten. Tuurlijk dat is allemaal fijn en daar zijn we heel blij mee, maar deze avond kwamen er op meerdere schaakborden juweeltjes van zetten voorbij.

Op het eerste bord verdedigde de Leicester City van de Nederlandse schaakvelden, Take, zijn koppositie tegen crack Joris van Vuure. In een moeilijke stelling toonde Take andermaal zijn vechtlust en vermogen om in de stelling te blijven. Joris koos voor een afwikkeling die er mooi uitzag en ook was, maar die verder niets opleverde. De partij verzandde vrij snel daarna in remise.

Op bord 2 troffen Niels van Dam en Rob van Dongen elkaar. Na een Rubinstein Frans maakte beide spelers zich op voor een manoeuvreerpartijn toen Rob geheel tegen zijn gewoonte in er een anti positionele zet uitknalde, f5? Soms is deze zet een idee, maar eigenlijk alleen als direct e5 kan volgen. Nu bleef er een ruïne achter. Niels won.

Joost leek tegen Milan op rozen te zitten. Hij speelde tegen een geïsoleerde c-pion, had er een mooi paard op een sterk veld op c4 voorstaan. Hij had meer ruimte, zijn stukken stonden harmonieus. Milan besloot te gaan vissen in troebel water. Het werd nog even spannend, maar Joost boekte een nette overwinning.

Nick en Samuel maakten er een strijd van. Nick hing in de touwen na dat Samuel met d5 zijn centrummeerderheid omzette in een gedekte vrijpion. Hij probeerde daarna nog van alles maar tevergeefs. Samuel won

Job speelde tegen William. De jeugdspelers van VAS meten zich met de top. Met wit pakte William de zaken te voorzichtig aan in het Spaans. Veel wachtzetjes. Job kon het centrum pakken en ook nog veel meer ruimte. Zo’n stelling is Job wel toevertrouwd. In een nagenoeg foutloze partij van zijn kant versloeg hij William. Al verwacht ik dat William zich binnenkort gewoon weer bovenin meldt.

Anton kwam tegen Frank in de problemen na de opening. Met een handige combinatie won Frank een kwal. Daarna gooide hij iets te optimistisch zijn pionnen naar voren. De zwarte koning stond zich op de tocht en Anton wist zijn stukken met vaste hand richting de koning te dirigeren. De koning viel om.

Een bijzonder dynamische pionnenstructuur op het bord van Jos in zijn partij tegen Ryan. Ryan schaakt heel fris en aanvallend. Hij komt vaak met hele creatieve ideeen. Jos leek in de problemen. Flink in tijd achter en een ingewikkelde stelling. Jos bleef echter kalm spelen en af te wikkelen. Onderweg had 2 pionnen meegesnoept en in een technisch eindspel maakte hij het mooi af.

Zwart was kort na de opening in de problemen gekomen in de partij tussen Bas Haver en Patriek. Met een koningszet om een pion te verdedigen moest Patriek de boel bij elkaar houden. Het inspireerde Bas misschien tot net te opportunistisch spel. Er werd klein materiaal geofferd maar Patriek nam het aan en hield daarna gewoon netjes de rangen gesloten. De kansen draaiden gaandeweg om en nu was het Bas die de boel bijelkaar moest zien te houden. Nadat Patriek een grote kans miste was Bas er als de kippen bij om met een hele smerige wending remise af te dwingen. Een enerverende pot!

In de Tartakower variant van de Caro Kann speelde nieuwkomer Daniel heel verdienstelijk alleen werd hij verrast door het offer van een loper op h3. Joris van Zijl die de variant goed kent drukte knap door en won in de aanval.

Morrison Lesger was weer eens op de club! Hij leek in zijn klassieke stijl te gaan winnen. Luc had namelijk een pion geofferd en Morrison was voornemens om het kleinood in het eindspel over te hebben. Luc wist echter steeds nieuwe problemen te presenteren. Met een heel beweeglijk paard en de vijandelijk koning in het midden en actieve torens had hij zijn kansen bij het pionoffer goed ingeschat. Toch bleef Morrison lang op de been. Net op het punt dat de veilige havens in zicht leken en een afwikkeling naar een gelijkstaand eindspel greep hij mis. Een hele indrukwekkende partij van Luc!

Filip had een stuk vs 2 pionnen tegen Reynold maar daarnaast ook grote activiteit. Hij zette dit om in aanval en won knap. David was na een mooi kwaliteitsoffer van Daan in ‘t Veld in de problemen. De zwartspeler leek meer dan voldoende compensatie te hebben. De witte koning leek nooit uit het midden weg te komen en wit had problemen zijn ontwikkeling af te maken. Toch wist David zich staande te houden.

Benno had tegen Bernard het Koningsgambiet van stal gehaald. Wat langzaam veranderde in een Weens (zijn eerste liefde). Bernard kreeg een aanval over zich heen en weerde zich nog kranig maar Benno die in vorm is pakte het punt.

Nieuwkomer David en Robbert speelden een spektakel partij. Ontstaan vanuit het Frans stond na het middenspel de witte koning op a5 maar de zwarte koning stond ook op de tocht. Uiteindelijk overleefde de koning van David het niet.

Huub had stevig materiaal gewonnen in zijn partij tegen Daniel. Zijn lichte stukken waren overal en beslisten de partij.

Evert Jan en Maurits vlogen elkaar naar de strot. In een partij waarin beiden niet schroomde er materiaal tegenaan te gooien trok Evert Jan uiteindelijk aan het langste eind met een mooie slotcombinatie. Maar het aanvalsspel van Maurits is ook genieten!

Daan leek met zwart tegen Ber hele goede kansen te hebben. Na eerst lang te hebben gerokeerd koos de koning van Ber voor het veld d2 midden op het bord om naar veiligheid te ontsnappen. Daan had de boel daar wellicht moeten opblazen op d4 maar besloot tot een meer rustige aanpak. Deze was uiteindelijk ook succesvol!

Jan pakte misschien wel zijn grootste scalp tot op heden! Hij versloeg niemand minder dan onze voorzitter Remy Hakvoort. Met een niet weg te jagen zwarte dame midden in de rokadestelling van Remy wist Jan een soort bind op de witte stukken te creeren. Hij won in grootse stijl.

Manuel deed in de Petrov een schijnoffer tegen Lucas dat weliswaar weer terug verdiend werd maar waarvan de positionele consequenties eerder in zijn eigen nadeel waren. Lucas kreeg de iets betere stelling maar langzaam aan vocht Manuel zich terug en won de partij.

De mooiste zet van de avond werd echter gespeeld op bord 29 notabene. Leon toverde in zijn heksenketel een toverzet uit de hoge hoed. Kijkt u mee

Zwart aan zet tovert
Lees meer: Keizer r5: Genieten geblazen

in deze stelling ontstaan na een zeer hectische openingfase in de gebakken lever aanval kwam Leon met de fantastische zet e3!! De matdreiging gecombineerd met de dreiging van een aftrekaanval met het paard op de dame is niet meer te pareren. Genieten!!

Uitslagen en stand na ronde 5

Klik hier voor de uitslagen en stand na ronde 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *