KEIZER RONDE 11: Taart en paard

Met 28 borden in de interne competitie, de wedstrijd van VAS 3 tegen EsPion 2 en de SGA cup topper tussen VAS en Caissa en de gastwedstrijd van Fischer Z tegen A’dam West 3 was er sprake van een vol huis. Alles was tiptop geregeld. Er was gratis koffie en thee. En er was taart!? Hoezo was er taart? Goede vraag! De taart was omdat Eline Roebers volledig terecht gehuldigd werd voor haar medaille op het EK alsmede haar IM norm (met een score van 7 uit 9). In dat kader trakteerde VAS op taart! Kortom een feestavond

Joris en Ticho hebben al flink wat onderlinge duels gespeeld. Vaak is het een gelijkopgaande strijd. Zo ook nu weer. Joris won een pionnetje naar wat schermutselingen en net toen Ticho verzuchtte dat Joris ‘wel erg weinig teruggaf’ zorgde een foutje van de laatste dat het weer gelijk stond. In de laatste fase van de partij gebeurde er erg veel en aan het eind had Ticho het punt veroverd. Ticho heeft 7 uit 7 en een TPR 2718!

Gerton leek het terecht ook weleens leuk om op het digibord te spelen en zo geschiedde. Hij kwam goed uit de opening tegen Azeddine en leek zichzelf naar een knappe overwinning te spelen. Een grote blunder zorgde echter plots voor een heel ander scenario. Gerton bleef met lege handen achter en Azeddine straalde terecht. Zijn vechtlust werd beloond!

Dan Zrihan leek een comfortabele stelling te hebben na de opening tegen Milan Simity. Met wat meer ruimte en een iets betere structuur. Milan won echter na een onoplettendheid van Dan groot materiaal. Dan kreeg wel iets van compensatie in de vorm van een gevaarlijke vrije c-pion, maar genoeg was het niet. Toch werd de druk op Milan zijn stelling langzaam groter. En plotseling waren de problemen onoplosbaar. Knap gestreden door Dan die zelf maar moeilijk kon geloven dat hij weer met een vol punt was ontsnapt.

Elco en Ed hadden een mooi gevecht. Aanvankelijk leek de structuur van Elco wat fijner, maar Ed hield de rangen goed gesloten en de punten werden gedeeld.

Jan en Khoi mochten plaatsnemen op het topbord. De opening leek iets beter voor Jan te verlopen maar Khoi compliceerde de zaak. In het middenspel verbeterde zijn stelling en in een goede pot pakte hij het volle pond. Daarmee is hij de trotse koploper met 7,5 uit 8 en een TPR van bijna ELO 2500

Op bord 6 voerden de intern wedstrijdleider en de penningmeester een machtsstrijd. Niels vs. Jos. Beide heren maakten er een spannende pot van in de Caro-kann. Met veel listige zetten en geslepen plannetjes was het een waar spektakel. Uiteindelijk werd het pleit beslecht in het voordeel van de intern wedstrijdleider. De penningmeester droop teleurgesteld af.

Joris van Zijl speelde tegen Niels H. Dat Joris eigenlijk veel sterker is dan zijn rating weten we inmiddels wel. In de partij tegen Niels koos hij voor de route-1 attack; oftewel pionnenstorm met h4, later gevolgd door g4, h5, en g5. Dit bleek teveel voor Niels. Een prima aanvalspot van Joris.

Milo en Sierk speelden een extreem scherpe pot. Sierk stond een stuk voor op een gegeven moment maar 2 pionnen van Milo vielen stukken van Sierk aan, die zelf onderwijl ook nog een paard aanviel. Het was totale chaos. De structuur van Milo leek iets fijner maar dan moest het wel kloppen. Sierk stelde de juiste vragen en pakte het punt.

Jan Veraart pakt wat hij pakken kan. Deze keer was het een toren van Rob, maar het bord stond daardoor wel in vuur en vlam. Op één of andere manier overleefde zijn koning dat, maar Rob kon wel een paard meer bijschrijven uiteindelijk. Door een listig mattrucje schreef Jan het punt op.

Job en Zhengke waren denk ik het langst aan het schaken van alle borden. In ieder geval duurde de analyse tot diep in de nacht. Zhengke liet zien een ontzettend sterke schaker te zijn; want Job op remise houden doe je niet zomaar. In het middenspel verkreeg Job een vrijpion op de a-lijn, maar die werd eindelijk toch onschadelijke gemaakt. Ook de c-pion was op ontzettend ver opgestoomd, maar ook deze bracht Zhengke niet van de wijs. Uiteindelijk werd ook deze dreiging teniet gedaan en deelden de heren de punten.

William is een speler die alleen maar goede zetten doet. Jammer alleen dat sinds 1876 alle schaakpartijen met klok gespeeld worden. Hij is flink verslaafd aan tijd, want anders krijgt hij last van het welbekende afkickverschijnsel: dames wegblunderen. Het was Felix met zwart die daar van profiteerde. Maar dat mag ook wel na twee ultieme krachtzetten: 10. … – Pg8 en 19. … – Pb8. 

In een siciliaan koos Dick ook voor de route-1 aanval met h4 (Hij zal wel bij Joris’partij hebben gekeken). Evenals Niels bezweek ook Remy onder al dit aanvalsgeweld. Korte, maar krachtige partij van Dick.

Voor een 1700+-speler is het tegenwoordig oppassen geblazen als die tegen Take moet. Een revelatie, want deze jeugdspeler schaakt nog niet eens een jaar (en pas sinds drie maanden op een club!). Deze keer was Ryan aan de beurt. Ondanks een paar gemiste clubavonden liet hij zien niets verleerd te zijn. Hij dwong het loperpaar af en domineerde zo het eindspel. Dat smaakt naar meer!

Huub en Tejo maakten er een interessante pot van. Volgens mij verloor Huub in de complicaties ergens materiaal; dat liet Tejo niet onbenut en won daarmee de partij.

Sander wist een goede opening op te bouwen, maar miste zijn kans op aanvallend tegenspel. Een ouderwets dilemma: op welke kant ga je proberen door te breken? Vanaf daar nam Samuel de ruimte over. Uiteindelijk vond Sander het na 22 zetten wel genoeg geweest dat alle stukken op het bord stonden. Helaas was het wél Samuel die de gratis pion sloeg. Daarna eindigde het potje snel.

Bas en Lani waren rustig begonnen aan de partij, maar toen begon Lani allemaal vragen te stellen. Dat werd voor Bas te veel en de stukken van Lani wisten de goede velden te bereiken. Bas heeft veel gevoel voor aanvallen, maar Lani is een stugge tegenstander en dan is het lastig wat op te starten.

Andrija speelt met alle bravoure van de wereld, maar Lucas is niet bang voor zo’n jeugdspelertje. Hij hield het hoofd koel en klaarde de klus netjes. Abe en Merlijn waren in een technisch toreneindspel verwikkeld. Wie wist de meeste activiteit te creëren? Allebei bezaten een achtergebleven pion, maar het was Abe die de druk ging zetten. Hij miste de perfecte opeenvolging en ze kwamen op een degelijk gelijkspel uit, maar dat hing sowieso in de lucht.

Uitslagen en stand na ronde 11

Om deze te zien klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *