Ronde 1 van de Keizer trekt een volle zaal!

Met maar liefst 31 borden ging de VAS Keizer Winter Cyclus super van start en als de NS zich er niet mee had bemoeid waren het er nog meer geweest! In een heerlijke ambiance werd het een avond vol mooie partijen, snelschaken en gezelligheid. Interessant om op te merken is de mooie verdeling qua niveau van de deelnemers. Meer dan 20 procent van de schakers had een rating had boven de 1950 ELO, maar ook 20 procent tussen de 800 ELO en 1100 ELO. De droom voor iedere Intern Wedstrijdleider! Tot zover het statische blokje, tijd voor wat inhoud!

Op het topbord speelden Victor Hendriks en Bas Haver tegen elkaar. In een scherpe Caro Kann kreeg Victor eindelijk een inmiddels verstofte variant op het bord die hij jaren terug had voorbereid. Het werd een spektakelstuk

Het duel tussen Joris en Khoi was er eentje tussen twee spelers die zaterdag samen VAS 1 naar grote hoogtes moesten stuwen. Dan wil je natuurlijk niet de ander met een beroerd gevoel naar huis laten gaan. In een Najdorf stond Khoi wat beter maar werd de vrede uiteindelijk dus getekend. Zaterdag brachten de heren een cruciale anderhalve punt binnen bij de zege van VAS1. Die twee snappen het.

Ben Wijgers snoepte tegen nieuwbakken lid Doran een pionnetje mee door een onnauwkeurigheid van de laatste. Het lukte Doran echter om met goed spel in de partij te blijven. Toen schoot hij een bok en was het klaar. Ben verliet met zijn typische grijns de zaal.

Meyo en Christian zijn beiden nieuw. Aanvankelijk ging de partij redelijk gelijk op. Meyo speelde in het late middenspel echter net wat nauwkeuriger waardoor hij de partij uiteindelijk won. Beiden heren lieten echter zien het spelletje prima te beheersen.

Luc verloor tegen John Pex een pion. Hij meende echter compensatie te hebben. Dat bleek goed ingeschat. De activiteit die hij had werd omgezet in een aanval. John moest een kwal geven maar ook dat bleek uiteindelijk niet genoeg. Mooie overwinning van Luc.

Ticho en Jos speelden een intensieve pot. Er werd op hoog niveau geschaakt. Tegen het einde echter toonde Jos dezelfde vrijgevigheid die hem als penningmeester een ongekend populair bestuurslid heeft gemaakt.

Milo en Rob waren als laatsten in de zaal bezig. Het is duidelijk dat Rob ‘Mister VAS’ van Dongen het nog iedereen lastig kan maken. Fijn om Rob weer op de club te hebben. Milo wist uiteindelijk het punt binnen te slepen!

Robbert en Max hadden een tweesnijdige stelling. Max leek een veelbelovende aanval te hebben, maar toen Robbert deze had afgeslagen stond hij ook gelijk beter. Het punt ging dan ook naar Robbert.

Juweeltje van een zet

Mick Mulder kwam eens kijken hoe de Interne van VAS er uit zag. Hij constateerde dat het goed zat; hij had immers een heerlijke schaakavond gehad. Dat kwam niet in de laatste plaats door zijn partij tegen Theo Pont. Met zwart had Mick een gigantische druk opgebouwd tegen de witte koningsstelling. Hij maakte het af met een juweel van een zet!

Zo’n zet speel je maar 1x keer in je schaakleven

Het mooie was, Theo kon er net zo van genieten als Mick.

Niek won knap van Jonas. Een paar stevige blunders van Jonas aan het begin van de partij zorgden voor onherstelbare schade aan de stelling. Niek maakte het goed af. Ook in het snelschaken daarna liet hij zich niet onbetuigd.

Henrik en Darcy speelden een soort minimatch. In de reguliere partij wist Henrik met een stevige stukken invasie de zwarte koningsstelling te overrompelen. Darcy maakte de klassieke fout teveel stukken in de garage te laten staan. Na een analyse waarin Henrik zijn kennis enthousiast deelde ging Darcy gewapend de volgende potten in. Hij verloor nog 2x maar won er uiteindelijk ook eentje van de sterke Henrik

Martijn Mook zag de bui al hangen toen hij de nog jonge Abe tegenover zich zag. Abe ging als een wervelwind over het bord. Martijn is echter uit het goede hout gesneden en speelde daarna nog enkele goede snelschaak en bughouse potten. Die komt er wel!

Felix stond goed tegen Joris maar liet zich flink beetnemen met een tactische wending en Ber legde onze voorzitter het vuur aan de schenen. Een ware heksenketel op het bord. Zwart een dame tegen 2 stukken maar een witte vrijpion op 7 en nog 100 dingen die instonden. Remy hield het hoofd koel en won een mooie partij. Hopelijk volgt er nog een analyse in dit medium.

Het Tweede Front

Bij Maxim en Gerton gingen razendsnel alle stukken eraf. In een objectief remise pionneneindspel leek het ook daadwerkelijk richting een puntendeling te gaan. Gerton had weliswaar een dubbelpion, maar 1 zwakte is vaak niet genoeg in een eindspel en er was niet genoeg muziek in de stelling om een zogeheten tweede front te openen. (basislessen van Euwe, verplichte kost voor iedere schaker. En zeker de VAS schakers.)

leerzaam filmpje over een tweede front!

Gerton maakte echter een klein foutje en dat zijn in eindspelen fouten met grote gevolgen. Maxim won de partij!

Wim en Dick maakten er een titanenstrijd van. Dick leek iets minder te staan maar wist een stelling te creëren die levensgevaarlijk was voor Wim. Als die namelijk zou proberen het voordeel te verzilveren zou hij tegen de vlakte gaan. Niets doen was dus het devies en het optische voordeel bleek niet meer dan dat. Remise dus.

Mustafa gaf tegen Shantanu een volle toren weg na de opening prima gespeeld te hebben. Huub kwam tegen Jaap iets prettiger uit de opening. Greep toen te vlug naar zijn toren als gevolg van een impuls en moest toen 2 tempi verspillen aan de toren. Eentje om hem verplicht te verplaatsen en eentje om hem weer goed neer te zetten. Jaap maakte in de tussentijd gelijk en hier werden de punten ook gedeeld.

Tim versloeg Gunnar. Gunnar doneerde plots een dame voor het goede doel. Deze gift werd door Tim dankbaar in ontvangst genomen. Merlijn en Lucas speelden ook een leuke pot. Lucas was toe aan het ‘echte’ schaken. Het spel tegen een echte tegenstander met een fatsoenlijk speeltempo. Tegen Merlijn werd hij met een leuke partij op zijn wenken bediend. Merlijn won, maar het smaakte voor beiden naar meer.

Lani en Jan kennen elkaar door en door. Na twee spannende partijen was de uitslag 1-1. Gaspard kwam tegen Baris een stuk voor, maar moest nog wel een gevaarlijk vrije e-pion zien te stoppen. Toen de stukken net niet optimaal werden neergezet wist Baris de pion naar voren te stuwen met grote gevolgen. Gaspard bleef met lege handen achter.

Sander kwam tegen Elena binnen met een Dame op h4. De witte koning moest aan de wandel maar heeft uiteindelijk nooit rust gevonden. Mooie overwinning van Sander. Sierk en Job hadden een leuke partij waarin Sierk de nuances van de stelling net wat beter had ingeschat. Net als Khoi en Joris moesten ook zij zaterdag VAS 1 verder helpen. Dit duo leverde VAS 1 uiteindelijk 1 punt op. Les voor alle spelers dus, aan de vooravond van een gezamenlijke wedstrijd deel je de punten in het onderlinge duel.

Ryan versloeg Niels Hoefsloot en Elco en Roland deelden de punten. De familie Hoefsloot nam wel een overwinning mee naar huis want Huub versloeg in een nette pot Robin.

Jasper trof met Homme een sterke tegenstander. Homme liet in de opening inventief spel zien en stond vermoedelijk goed. Jasper bleef echter alleen maar gezonde zetten doen en kwam langzaamaan steeds beter te staan. Uiteindelijk kreeg hij in de complicaties zelfs beslissend voordeel.

Milan had in Hongarije geen stuk aangeraakt en was benieuwd wat het met zijn niveau zou doen. Dat bleek nog prima in orde. In de versnelde Draak wist hij de talentvolle Take te verrassen met het klassieke schijnoffer op e4. Het leverde een pion op en een goede stelling. Milan maakte het beheerst af. Dat belooft wat voor dit seizoen.

Een volle zaal

Halverwege de avond kwamen er nog ongeveer 15 schakers de zaal in. De CrashCoursers die onder de vakkundige leiding van leraar Samuel Cohn worden klaargestoomd als schakers gingen na de training zelf aan de slag achter het bord. Met meer dan 80 mensen in de zaal was het dus een enorm succes. De bar zorgde onder de bezielende leiding van Zwaan voor een hoop gezelligheid en lekkere hapjes, en het ook blitzen aan het eind van de avond lijkt een comeback te maken.

Nu al zin in de volgende clubavond!

Stand en Uitslagen

alle uitslagen en de stand zijn via onderstaande link te vinden

https://www.vas1822.nl/WinterCyclus/Grp1-Rd1.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *