Ronde 10: Debutantenbal

Ook afgelopen donderdag werden er weer de nodige partijen gespeeld voor de Interne.
In de 10 ronde van de Keizer werd er gestreden op 10 borden.
Tijdens deze ronde maakten Andy Soest en Matteo van Cleef hun debuut. Nou ja debuut, ze speelden dit seizoen voor het eerst mee in de Keizer, ze zijn uiteraard al langer lid van VAS. Hoe het ze is vergaan, na een periode van niet schaken, lees je verderop in het verslag.

Bij Afwezigheid van Niels van Dam, deed Remy de Interne. Maar veel hoefde ik niet te doen, want Niels had zelfs al een indeling gemaakt (op basis van de aanmeldingen).
Iedereen kwam keurig opdagen, dus stipt 20.15 kon er worden gestart. Geen Digi-bord deze keer, dat lukte niet op mijn PC. Volgende week weer.

Samuel en Sierk speelden een pot met verkort tempo, aangezien Samuel later op de avond ook nog andere verplichtingen had. En anders, zo zei Samuel “weet je zeker dat je tegen Sierk tegen twaalf uur nog zit te schaken, hij gebruikt altijd al zijn tijd”. Ik heb niet veel van deze partij meegekregen, maar Sierk trok aan het langste eind. In de analyse, waar ik wel een stukje van zag, was de witte koning op een ongebruikelijke positie terechtgekomen en bood dat genoeg kansen. Alhoewel de zwarte koning ook niet geheel veilig stond. Kansen genoeg dus.

Roland en Jos vochten en uit in een Caro-Kann. De heren deelden de punten.

Elco haalde tegen Daan de Torre-Opening van stal. Daan werd gedwongen om vroeg het loperpaar op te geven. Er ontstond een hele scherpe partij, waarbij Elco dreigend naar de vijandelijke koning keek, maar Daan enigszins compensatie had voor een materiele voorsprong (1 of 2 pionnen). Uiteindelijk koos Elco voor een voortzetting die Daan in staat stelde wat stukken te ruilen, en langzaamaan de coördinatie van zijn stukken op orde te brengen. Toen dat eenmaal was gelukt, bleek de materiele voorsprong te genoeg voor de winst.

Toen ik kwam kijken bij Niels H – Joris, stonden er lange gesloten pionnen-formaties op het bord. Uiteindelijk wist Joris zijn troef (a-pion) uit te spelen, en met veel gemanoeuvreer deze te promoveren. Ook hier kwam ik even kijken tijdens analyse. Daarbij was zojuist het volgende gesprek gestart; Niels: “Joris, waarom dacht je op dat punt zo lang na”? Joris: “als ik eerst h4 speel, dan zus, zo, deze, die, dit en dat (Joris laat lange, ingewikkelde variant zien), dan ontstaan volgens mij wel een speelbare stelling voor mij.” Niels: “Nou, dat heb ik allemaal niet gezien, maar het leek mij eng als jij h4 kon spelen, dus deed ik het zelf maar! “.

Floris en Dick kwam volgens mij in een soort van Siciliaanse stelling terecht, waarbij Dicks zwarte loper op g7 werd geblokkeerd door een wit pionnetje e5. Toen ik even kwam kijken, stonden de zwarte stukken op de damevleugel aardig in een kluitje, was de h-lijn inmiddels geopend door Floris, maar helaas deze helaas niet door te drukken want het punt ging naar Dick.

Robbert speelde tegen Ben D. Ben pakte het zoals altijd afwachtend aan, met een pionnetje op d6, c6. Hierdoor kreeg Robbert alle gelegenheid op een groots centrum op te bouwen. Halverwege de avond kwam Robbert melden dat hij er wel een goed gevoel over had. “Als ik weet te winnen, dan schreeuw ik het uit in de hal! “ . Ik heb Robbert niet gehoord, maar hij zal zeker inwendig gejuicht hebben, want hij wist inderdaad Ben te verslaan. Mooie scalp voor Robbert.

Andy werd door kersvers lid Elena het vuur aan de schenen gelegd. Elene bouwde veel druk op via de f-lijn, terwijl Andy toch flink moest zwoegen om voldoende tegenspel te houden. Net toen ik dacht dat Elene zou doordrukken met behulp van de g- en -h pion, wist Andy listig onder de druk uit te komen met een tactisch motief. Hierdoor gingen de punten naar Andy, die zo zijn “debuut” opluisterde met een zeer zwaarbevochten overwinning. Volgende keer beter Elene.

Die andere “debutant” Matteo van Cleef wist in de opening een pionnetje van Tejo te snoepen. Een kostbaar pionnetje, want Tejo had hierdoor moeite om tegenspel te creëren. Geholpen door het loperpaar wist Matteo handig al het gevaar te neutraliseren. En zo wist ook deze andere “debutant” zijn debuut in de keizer dit seizoen op te luisteren met een overwinning.

Tom en Hans noteerden de 2e remise van de avond.

Ook de partij Milan S. – Remy eindigde uiteindelijk in remise. Ik pushte te snel e5, waardoor d5 geïsoleerd raakte. Met een aantal handige zetten wist Milan deze pion op te halen. Hierdoor had Milan lange tijd het beste van het spel. Helaas voor Milan zette hij daarna zijn stukken wat onhandig neer, waardoor ik toch nog wat tegenspel wist te vinden. Uiteindelijk werd er in tijdnood veelvuldig stukken geruild, waarna Milan via eeuwig schaak remise maakte. In de analyse merkte Jos fijntjes op dat 34… De1 voor winst voor zwart had geleid. Kortom, een partij vol wisselende kansen!


1 Roland Daamen – Jos ten Hacken ½-½

2 Samuel Cohn – Sierk Kanis 0-1

3 Elco Hakvoort – Bas Haver 0-1

4 Niels Hoefsloot – Joris van Vuure 0-1

5 Floris Cummer – Dick Paulis 0-1

6 Robbert ter Hart – Ben Duivenvoorden 1-0

7 Milan Simity – Remy Hakvoort ½-½

8 Elene Popa – Andy Soest 0-1

9 Tom Prent – Hans Lammers ½-½

10 Matteo van Cleef – Tejo Hagen 1-0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *