44 teams bij voorronde scholentoernooi, Oscar Carré kampioen

Iedereen op de basisscholen is aan het schaken. Deze editie van de voorronde van VAS schreven 14 scholen bij elkaar 44 teams in. Dat is nooit eerder vertoond… Ongeveer 190 kinderen in totaal!
Het paste ook maar nét, de hele menigte in de kantine. Het was filelopen om de andere kant te bereiken. En toch wisten kinderen tikkertje te blijven spelen.
Geschaakt werd in de lokalen op de eerste verdieping. Daar heerste een stilte, iedereen was geconcentreerd en wisten dat ze goed moesten opletten. Er werd fanatiek (en sportief) geschaakt en heel veel geleerd!

De winnaars!

Het eerste team van Oscar Carré kreeg het wéér voor elkaar! Het vijftal (ze rouleerden) Tjeerd, Olivier, Lieven (alledrie VAS’ers), Adam en Seth werd maar één keer op 2-2 gehouden, de rest werd gewonnen. Hiermee schreven ze voor de tweede keer op rij de Voorronde VAS op hun naam. Daar loopt een sterke generatie rond!
En ook een goede schaakdocent in Sanne, want de andere teams van Oscar Carré kwamen evengoed stevig mee. Het tweede team (met VAS’er Amira erin) dingt nog mee voor een vrijplaats bijvoorbeeld.

(Foto: Sanne Visser)

Op de tweede plek eindigde De Pinksterbloem. Ze hadden zeker hun zinnen gezet op meer, maar tot drie keer toe bleef het steken op 2-2. Dominique had een goede dag op bord 2, maar topfavoriet Imre was niet helemaal schaakfit en blunderde tweemaal. Op de laatste twee borden zaten Borre en Foss die goed meekwamen. Nog vrij jong, dus daar gaan we meer van horen bij de volgende toernooien.
De Pinksterbloem won wel het wedstrijdje meeste-teams-inschrijven. Zeven teams (met in totaal 31 kinderen) is een record, niet eerder vertoond bij deze voorronde (voor zover mijn geschiedenisboekjes teruggaan). Andere gegadigden waren Basisschool Oostelijke Eilanden en Oscar Carré met elk zes teams. De Achthoek (van Robert Jan) maakte met de opkomst van vijf teams ook indruk.


Bij de uitreiking voor de derde plek was er een foutje in de berekening gemaakt. De laatste score was niet volledig ingevoerd, maar werd gelukkig spoedig opgemerkt achteraf. De eigenlijke bronswinnaars is het team van de 5e Montessori Watergraafsmeer. De fanatieke Miel organiseerde een speciaal schaaktoernooi om de top vier te selecteren van zijn school. Dat heeft gewerkt, want ze kunnen heel goed schaken! Binnenkort kunnen Keimpe, Miel, Benjamin en Knox de bekers trots in ontvangst nemen.
Maar tijdens het toernooi kreeg de Cornelis Vrijschool 1 (van Eddy) de eer om bekers in ontvangst te nemen. Die mogen ze ook zeker houden, want ze hebben evenveel matchpunten. Het verschil zat ‘m in één bordpunt. Knappe vierde plek dus!

Kwalificatie voor Halve Finale

In totaal stonden zeven kwalificatietickets voor de Halve Finale van Groot-Amsterdam op het spel. Dit betekent dat we ook De Achthoek 1 (met VAS’ers Tako en Yi Cheng in hun gelederen) later terug gaan zien. Zij eindigde vijfde met elf matchpunten (maar minder bordpunten).
Joshua had enthousiast rondgevraagd bij de St. Lidwinaschool of er andere schakers geïnteresseerd waren. Hij kwam met een viertal, en ze deden het ook allemaal heel goed! Ze eindigen op de zesde plek met tien matchpunten.
Tot slot kwalificeerde ASVO 1 zich met een zevende plek. Ze hadden tien matchpunten en genoeg bordpunten verzameld.

De beste spelers

Er waren ook prijzen voor de beste spelers per bord. Dat was heel leuk dit jaar, want die gingen niet naar de bovenste teams, maar was mooi verspreid over het deelnemersveld. De Achthoek 2 bracht de beste vierde bordspeler mee: Daniel scoorde daar 6,5 uit 7 partijen!
Basisschool Oostelijke Eilanden had een topper zitten in hun eerste team. Nicklas behaalde op 6 uit 7 en inde daarmee de prijs voor beste derde bordspeler van het toernooi. Dat aantal punten behaalde Koen-Yan trouwens ook, op het eerste bord – en dat is evengoed heel knap. Zo zette het team een stevige score neer, maar zijn ze nét plaatsing misgelopen door op de achtste plek te eindigen op bordpunten. Wie weet kunnen ze nog een vrijplaats bemachtigen.
De beste tweede bordspeler zat in het team Maas en Waal 1. Kick won álles!
Wie dat nog meer deed, was Tako van De Achthoek 1. Maar hij deed dat op bord 1 zelfs… Hij moest tegen veel van de toppers van het toernooi, dus hij mag zichzelf met recht de beste schoolschaker van Amsterdam Oost en omstreken noemen.

Meer zielen, meer vreugd!

Voor het eerst sinds tijden deden er ook scholen uit Diemen en Zuidoost mee. De Nieuwe Kring, Samenspel en De Blauwe Lijn bleken prima mee te komen. Wat goed dat zoveel enthousiaste schakers zich laten zien op deze toernooien! De jonge VAS’er Kien speelde mee voor De Nieuwe Kring op bord 2. Met 5 uit 7 mag hij tevreden terugkijken.
De Boekmanschool kwam met vier teams, met in hun topteam twee VAS’ers. Hektor schaakte 5 uit 7 punten bij elkaar op bord 3 en gloednieuw lid Tim kwam tot 4 punten op het eerste bord.
Jeanne speelde hartstikke verdienstelijk mee in het derde team van Oscar Carré.
Dalton De Meer gaf natuurlijk ook acte de presence! De twee teams handhaafde zich prima in de middenmoot.

Eindstand

Bij een gewonnen match kreeg het team 2 matchpunten. Een uitslag van 2-2 levert 1 matchpunt op, voor beide teams. Als het totaal aantal matchpunten gelijk is, wordt gekeken naar het aantal bordpunten (totaal aantal gewonnen potjes). Soms was dat ook gelijk (zoals tussen de tweede en derde plek). Dat wordt met ingewikkelde formules berekend wie de beste tegenstanders van het toernooi getroffen heeft als tie-breaker (de getalletjes helemaal rechts).

Eindstand-voorronde-VAS-12-feb

Grote dank!

Iedereen heeft erg goed meegewerkt. Bedankt aan alle teamleiders die de teams hun plek lieten vinden.

Maar de allergrootste dank gaat natuurlijk naar het vrijwilligersteam die het toernooi heeft neergezet. In totaal staken 19 vrijwilligers van de schaakclub VAS hun handen uit de mouwen. En zo is er een ongelooflijk geslaagd toernooi neergezet, iedereen was superblij ermee!
Achter de bar stonden: Tobias, Maurits, Amina, Agnes en Annelies. Wat hebben zij veel tosti’s lopen bakken zeg!
Tafelleiders waren: Marrit, Rafael, Arik, Niels, Luc, Daniel, Dani, Kayen en Émilien. Ze hebben de gekste stellingen meegemaakt, maar alles goed kunnen oplossen!
Veel complimenten kreeg ik dat het gesmeerd liep, maar dat was absoluut anders geweest zonder de duidelijke bordjes en aanwijzingen die Zwaan overal had verzonnen en aangebracht. Dan loopt het inderdaad vanzelf! Dus die complimenten geef ik allemaal graag door…
Indeler Ivo had een superdruk dagje om al die hoeveelheden uitslagen in te voeren en zo snel mogelijk de nieuwe indelingen te fabriceren.
En Florence bracht al studerend de dag door als portier, fijn!
Al deze namen (en Remy) hebben ook geholpen met het opbouwen en afbouwen, want dat was ook een monsterklus!

Er werd natuurlijk ook gebeerd. Bijvoorbeeld door de sterspeler van vorig jaar (die nu op de middelbare school zit): Émilien!

(Foto: Maurits Dolleman)

Tekst: Samuel Cohn

5 Comments

  1. Fantastisch deze opkomst en mooi georganiseerd met al deze vrijwilligers. Een mooie voorbereiding voor het organiseren van de komende halve finale.
    Heel mooi verslag!

  2. Goed verslag. Ook voor wie beneden rondhing (zoals veel ouders/begeleiders) was de sfeer uitmuntend. Dank aan alle vrijwilligers, en veel succes gewenst voor de schakers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *