Bregje beste meisje t/m 12 jaar

Bij het Nederlands Kampioenschap in de D-categorie deed dit jaar maar één VAS’er mee. Maar dat is wel meteen een topper! In het Hemelvaartweekend wist Bregje 9 uit 9 te scoren bij de meisjes-categorie. Je hoeft geen indelingsgenie te zijn om in te zien dat je daarmee de eerste plek veiligstelt. Heerlijk toernooi!

Ze wist al dat ze de titel binnen had na de achtste ronde. Kers op de taart om dan ook die honderd procent binnen te slepen. Natuurlijk was ze op voorhand wel favoriet, maar om zo te domineren: dat gebeurt echt niet zomaar.

Ze is hiermee ook geplaatst voor het NK-C van volgend jaar, dat wordt een mooi doel!

Jan en Bregje tijdens het NK-D. (Foto door Harry Gielen, ook de headerfoto.)

Niemand heel laten

Bregje speelde uitmuntend en solide. Ze is niet van het wild aanvallen en zet voordeel altijd om naar een winnend eindspel. Om dat vervolgens feilloos uit te spelen.
Alleen in de partij van de tweede ronde werd het wel erg spannend met een koning die belaagd werd. Echt in gevaar kwam ze niet (vanwege eeuwig schaakdreigingen), maar ze liet het zelfs omdraaien. Kennelijk miste haar tegenstander in ronde 7 (Anika) wel mat in vier, dus daar is ze stiekem door het oog van de naald gekropen… Maar ook in die partij heeft ze nooit achter gestaan bijvoorbeeld: dan ben je tactisch heel scherp.
Vader Jan vindt het ook belangrijk dat jeugdspelers in alle situaties het beste van zichzelf laten zien. Dat is duidelijk goed overgebracht naar Bregje, die ook tegen minder sterke schakers serieus aan de slag gaat en er geen gras over laat groeien. Een goede eigenschap, waar alle jeugdspelers een voorbeeld aan moeten nemen!

Slotminiatuurtje

Een mooi tactiekje om mee af te sluiten. In onderstaande stelling bedacht Bregje de lange rokade met wit!

Na 9. 0-0-0+ verliest zwart altijd materiaal. Bijvoorbeeld na 9. … Ld6 volgt 10. Lxc6 bxc6 11. Pxe5. En na 9. … Ld7 volgt hetzelfde idee. In de partij volgde 9. … Ke8 10. Pe5. Op zet 16 gaf ze mat met de toren op d8. Mooi om het toernooi zo af te sluiten!

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *