Bregje komt fenomenaal terug in PK-D

Op 19 en 20 maart was het Persoonlijk Kampioenschap van de SGA in de D-categorie (t/m 12 jaar). 8 van de 24 deelnemers zien we elke donderdag op de club, leuk om te volgen hoe hun toernooi verliep!
En we kunnen trots zijn: Bregje wist de meeste bekers van iedereen binnen te halen! Ze eindigde als derde én als beste meisje.

Aftrappen in metropool Duivendrecht

De schakers waren neergestreken aan het illustere Dorpsplein voor een toernooi van formaat. Met mooie bekers op het spel, en bovenal kwalificatieplekken voor het NK-D. Maar toegegeven, echt een fijne locatie. De ouders kletsten gezellig tijdens het geschaak, en tussendoor werd volop geanalyseerd of buiten rondgerend.

***

Een goede eerste ronde voor de VAS’ers. Ze maakten de verwachtingen waar en wonnen van de spelers van wie ze mochten winnen. Vooral een verrassend resultaat kwam van Baris. Niet eens een maand lid, maar hij doet nu al overal aan mee. En op een best zwaar toernooi als het PK-D gaat hij uitstekend mee. De eerste ronde wint hij van Francis, een speler met een jeugdrating van circa 850! Als hij dit soort toernooien blijft spelen, zal zijn talent snel rijzen…

De tweede ronde staat in het teken van twee bloedstollende derby’s. Bregje tegen Émilien en Olav tegen Andrija. Allemaal kanshebbers voor een top-drienotering.
Twee clubavonden geleden wist Émilien een pionneneindspel tegen Bregje nog naar zijn voordeel uit te spelen. Dit toernooi waren de rollen omgedraaid, misschien kwam dat omdat er nu óók twee torens op het bord stonden. Het was duidelijk dat Bregje daar best behendig mee om kon gaan. Zij strafte een te vroeg lopende pion van Émilien af en zag daarna de scherpste wendingen.
Knotsgek was de andere VAS-partij. Andrija had allemaal materiaal verzameld, maar Olav had zijn twee torens krachtig neergezet om de koning te bestoken. Andrija kwam deze ingewikkelde fase uit met drie lichte stukken en één pion. Olav bezat een toren en twee pionnen. Genoeg om vol te kunnen houden, maar ze besloten tot remise. Vooral Andrija had best nog even mogen doorbreien. Je weet nooit wat er gebeurt!

In de derde ronde stond een grote kraker voor de eerste plek op het programma. Nummer twee van Nederland in de D-categorie (ook al is het nog een E’tje) Akshaj tegen groeibriljant Bregje! Ze schoven de stelling systematisch dicht en we schreven al bijna een remise op. Uiteindelijk bleek Bregje toch een scherpe beslissing te moeten maken: een kwaliteit geven om de stelling dicht te houden. Maar dat is een enge keuze natuurlijk. Hoe waterdicht is je fort écht? Nu was het Akshaj die de kwaliteit offerde en zo kon doorbreken en promoveren.
Émilien ervaarde bijna een dramatisch begin van het toernooi, maar kwam met de schrik vrij dit potje. Hij stond een vol stuk achter, maar pakte met al zijn handen de twee gelukjes die op zijn pad kwamen en draaide de uitslag compleet om.
Daniël kwam juist op stoom en bereikte een 50% score. Een ontzettend leerzaam toernooi voor zulke spelers – hij mag nog een jaar. Je ziet dat hij stappen zet!

Joshua moest wachten tot de vierde ronde tot een 50% score. Ook voor hem een uitstekend debuut bij een eerste echte toernooi. En handig voor indeler Ivo, die kon zo een beetje zijn Duits bijhouden.
Imre was in uitstekende vorm deze eerste dag. Hij speelde in ronde vier tegen Bregje en ging al snel haar koning omsingelen. De spanning liep op, Imre liep al ijsberend de vloer plat. Op het schaakbord werd de druk ook gigantisch. De penningen werden Bregje te viel en ze gaf uiteindelijk op. Knap van Imre, die zo flinke stappen maakt naar de top vijf (en daarmee naast NK-E ook een NK-D zou mogen spelen)!
Voor Bregje zit er in die zin iets minder druk op. Zij is automatisch geplaatst voor het NK-D Meisjes. Maar na vandaag wordt de beker voor beste meisje van de SGA geen zekerheid meer. Alle drie de deelnemende meisjes staan op 2 uit 4.

Terugveren

Een nieuwe dag, nieuwe kansen. Het was nog even opstarten voor de VAS’ers. Émilien en Bregje bleken met het juiste been uit bed te zijn gestapt!

In ronde zes mocht Émilien op het eerste bord aantreden, maar verhapselde zich in de openingstheorie. Dat laat maar zien: bij zo’n belangrijke match is het zeker waard om toch nog rustig te blijven nadenken. Na een onnodig slippertje was het kampioenschap voor Akshaj praktisch niet meer te stoppen.
Andrija is de geluksvogel van de dag. In deze ronde kwam hij ontzettend goed weg met de winst en hij kon weer omhoog gaan kijken.
Bregje trad aan tegen haar directe concurrente: Emilia. Die kennen geen geheimen voor elkaar, maar Bregje wist kennelijk toch meer geheimen. Ze won deze belangrijke match op overtuigende wijze.

Ivo zag veel goede partijen en supergeconcentreerde blikken. En goed om te zien dat de VAS’ers vaak als laatste nog bezig waren met de partij!

Baris verdiende in ronde zeven een halfje, en meer zou er niet inzitten vandaag. Geen probleem! We hebben gezien hoe gezonde zetten hij speelt. Baris leert erg veel van dit toernooi en zet nu reuzenstappen in het begin van zijn schaakcarrière. Hij scoort uiteindelijk 2,5 uit 8, dat is echt allerredelijkst.
Intussen leek Bregje ruim op weg naar haar volgende winst, maar het absolute noodlot sloeg toe. Mat in één over het hoofd gezien. Een flinke klap, die de hoop zo doet vervliegen… Aangeslagen werden de stukken weer opgezet. Maar ze zou keihard terugkomen!
Een ander wonderlijk slot kende de partij tussen Olav en Émilien. In plaats van dat ze doorhadden hoe complex eindspelletjes met vrijpionnen en koningen zijn, blitzten ze de zetten eruit. Terwijl, je hoeft één variant te vinden die vijf zetten diep winnend blijkt en dat is de beslissing! Nu raasden ze door naar een remise.
Imre had het lastig deze ochtend, en wist pas in ronde zeven weer een punt bij te schrijven. Goed om te weten trouwens, twee weken geleden nam hij nog deel aan het PK-E. Hij is dus sowieso boven zijn gewicht aan het boksen, maar daar leer je veel van! Zoals dat hij zijn paard minder aan de rand moet parkeren.

In ronde acht behaalde Joshua nogmaals een punt en kwam uit op 4 punten, wat ook zijn score zo blijven. Dan heb je echt allerredelijkst geschaakt. Die gaat nog flink groeien.
Daniël wist uiteindelijk zelfs de 50% score vast te houden. 4,5 uit 9! Maar goed, wel met een herdertjesmat tussendoor begreep ik. Daar groei je dan weer niet erg hard van…
Voor veel VAS’ers leek het echter niet de goede kant op te gaan. Gelukkig herpakte Bregje zich, maar Imre, Olav en Andrija zagen geen punten terug. Alleen, het veld lag nog helemaal open: iedereen was gewaagd aan elkaar. Émilien leek het weg te geven, maar blufte zich naar een remise tegen Matthieu.

In de laatste ronde moest het gebeuren en dat gebeurde ook!
Bregje kwam niet meer in de problemen tegen Matthieu. Erg stabiel uitgespeeld. Na een teleurstellende eerste dag (2 uit 4) en een flinke domper vlak voor het einde laat ze zich niet gek maken. Knap teruggevochten en een verdiende derde plek van Bregje! Eindscore: 6 uit 9. Volgend jaar voor het kampioenschap…
Émilien bleef steken op vijf punten tegen de sterke revelatie Joel (van SVAW). Zou dat toch genoeg zijn voor een wonder? Een kansje op die felbegeerde kwalificatieplek voor het NK-D?
Het was Andrija die daar nog overheen jumpte, met een eindscore van 5,5 uit 9 hengelde hij de vierde kwalificatieplek binnen.

En die laatste kwalificatieplek, dat is nog onbeslist! Er gaan barrages gespeeld worden, want maar liefst vijf spelers eindigden op vijf punten. Dit komt ook omdat Imre en Olav knap hun laatste partij wisten te winnen. Ook zij kwamen behoorlijk terug dus.
Op donderdag gaan ze snelschaken over vijf rondes, bij VAS. De winnaar plaatst zich voor het NK-D. Wordt vervolgd…

De eindstand staat op de SGA-website: http://www.sgaschaken.nl/pk-d-op-19-maart/

Update: Émilien winnaar barrages!

Het was een spannende avond voor Richard (SVAW), Matthieu (Caïssa), Émilien, Imre en Olav. Ze speelden ieder vier partijen met 5 minuten op de klok en 3 seconden increment.
Volgens arbiter Ivo werd er goed geschaakt. Maar de trotse winnaar is Émilien gebleken! Hij plaatst zich voor het NK-D.
Dat snelschaken ligt Émilien ook zeker, en hij nam mee wat een winnaar nodig heeft: een gezonde dosis geluk. In tijdnood had directe belager Matthieu mat in één gemist. Op het randje dus, maar zo zijn de wetten van het snelschaak! Overigens ook complimenten voor Richard, die eindigde als tweede in de barrages.
Olav had te veel tijd nodig om op goede zetten te komen. Gelukkig kan hij volgend jaar proberen zich direct te plaatsen bij het PK-D. Imre hoeft niet te treuren, aangezien hij sowieso een NK-E gaat spelen. Hij heeft fanatiek gestreden in zijn partijtjes. Die schaakt wat af zo!

Tekst: Samuel Cohn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *