De digitale jeugdclubavond

VAS gaat gewoon door met schaken, maar dan online! Zo zetten we de schaakbreinen tenminste aan het werk. Hopelijk biedt dit op de donderdag een waardige vervanging van de clubavond; we verheugen ons op een mooie opkomst.
Gelukkig hebben we inmiddels wat ervaring hoe en wat te organiseren. Lees hieronder precies wat we gaan doen en hoe jij daaraan deelneemt.

Opzet VAS Jeugd Arena

  • Het toernooi begint donderdag om 19:00 en duurt tot 20:00.
  • Je speelt in een grote Arena. Dat betekent dat je speelt tegen kinderen die ongeveer evenveel punten hebben en ook wachten op een tegenstander. Je wordt zo snel mogelijk na een potje weer ingedeeld.
  • Er zijn geen rondes dus, je blijft doorschaken om punten te verzamelen. Je kan zelf een pauze nemen.
  • Het tempo is 5 minuten + 2 seconden erbij per zet.
  • De scores van elke week (hopelijk zijn dat er niet veel) tellen we bij elkaar op om zo tot de ultieme online clubkampioen te komen.

Hoe doe je mee?

Voor de komende online toernooien gebruiken we de schaakwebsite lichess.org. Sommigen hebben daar al een account en zijn aangemeld bij de club (dan kan je direct naar stap 4). Voor velen wordt het de eerste keer, volg dan het stappenplan hieronder.

1. Registreren op lichess.org
Eerst moet je een account aanmaken op de schaakwebsite. Dit is volledig gratis.
Klik daarvoor op de volgende link: https://lichess.org/signup
Vul in wat nodig is, én schuif de balkjes naar rechts zodat ze groen worden. Dan ga je akkoord met de regels om niet vals te spelen.

2. Aanmelden bij VAS – Jeugd
Heel goed, je hebt nu een account waarmee je lid kan worden van de online club!
Via de volgende link kom je op onze teampagina: https://lichess.org/team/vas-jeugd
Bovenin het scherm staat de knop waarmee je je kan aanmelden, daar moet je op klikken. We laten je zo snel als mogelijk toe, maar dat kan misschien even duren.
Bestaat die aanmeldmogelijkheid bij jou niet: dan kan het betekenen dat je nog moet inloggen op Lichess. Klik daarvoor op ‘aanmelden’ helemaal rechtsboven.

3. Teampagina vinden
Normaal gesproken, als je lichess.org intypt in de browser, kom je terecht bij de standaard home pagina. Check rechtsboven of je je nog moet aanmelden. Op deze home pagina kan je zelf een potje beginnen tegen schakers van over de hele wereld (klik daarvoor op de gewenste tijdcontrole). Maar waarschijnlijk zoek je de weg naar onze teampagina. Dat gaat als volgt.
Linksboven de pagina staat een balk met ‘spelen’, ‘leren’, enzovoorts. Daar vind je ook ‘gemeenschap’ staan. Zweef met je muis hierboven en er verschijnen extra opties. Klik vervolgens op ‘teams’. Je komt dan op een pagina terecht waar je ‘VAS – Jeugd’ ziet staan. Als je daarop klikt, kom je bij de teampagina.

4. Aanmelden voor het toernooi
Let op, je kan je pas aanmelden voor het toernooi als je bent toegelaten als lid van onze online Lichess team. Zorg dat je dus ruim op tijd bent daarmee. Ben je toegelaten, lees dan verder.
Eenmaal op de teampagina vind je een fijn overzicht, met onder andere het kopje ‘Toernooien’. Daaronder staat de VAS Jeugd Arena (die met een oranje vlammetje ervoor). Klik hierop en je wordt naar het toernooi geleid.
Je komt er ook direct via de volgende link: https://lichess.org/tournament/Xx4OTqa8

Eenmaal op de toernooipagina, zie je ongeveer het volgende (hopelijk met inmiddels een flinke deelnemerslijst):

Meld je aan door te klikken op het groene knopje met ‘NEEM DEEL’. Vervolgens is het wachten tot donderdag 19:00, want dan begint de strijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *