Drie VAS’ers op NK-D, Bregje haalt brons

In het Hemelvaartweekend wordt altijd het persoonlijk NK gehouden voor de D-categorie (t/m 12 jaar oud). Drie VAS-leden reisden af naar Rijswijk. Émilien, Andrija en Bregje: een mooie delegatie! En hoe ging het schaken ze af?

De familie-eer hooghouden

Het is alweer een tijdje geleden dat we bij het NK-D VAS’ers op het podium zagen. Gelukkig hebben we in Bregje een fantastische opvolger gevonden! Volgens mij volgt zij daarmee niemand minder dan haar zus Eline op… Zij werd in 2018 tweede bij het NK-D Algemeen. Maar Bregje mag nog een jaartje proberen om voor een hogere ereplaats te gaan, we zijn benieuwd!

In haar partijen was ze vaak ruim scherper dan de tegenstander. Daardoor was het mogelijk om soms in net iets mindere posities, toch de winst naar zich toe te trekken met een tactische wending. Wat vinden we bijvoorbeeld van onderstaande vondst 17. … – Pf3+! Slaan wordt snoeihard afgestraft met Dg5+ en een gegarandeerde mat op het veld g2.

De kraker tegen Luna Huang (die uiteindelijk het toernooi won) besliste Bregje met een dubbele aanval. Stap 2 materiaal, maar het is duidelijk: zo makkelijk is dat allemaal in de partij niet! Zij zag het wel, de uitbetaling van vele uren puzzelen in huize Roebers.
Helaas kan het niet altijd perfect gaan. Tegen de latere nummer twee Eli Alia Jorritsma raakte haar loper plots ingesloten, dat zal vast een domper zijn geweest! Gelukkig herstelde ze zich in de volgende potjes en bleef de pole position volhouden.
Maar op de derde speeldag bleek ze enigszins vermoeid geraakt. Ze sloot het toernooi af met twee remises. In beide partijen speelde ze positioneel hartstikke sterk, maar kwamen de ideeën om het af te maken niet naar buiten. Als ze juist in die comfortabele stelling die creativiteit en doorzettingskracht gaat vinden, kan ze het nóg verder gaan schoppen volgend jaar!

Droom komt uit

(Foto: Harry Gielen)

Het hele schaakjaar had Émilien hiernaar uitgekeken. Dit NK-D spelen was hét doel, en daarom ontwikkelde hij zich ook razendsnel. Vorig seizoen liep hij de plaatsing mis in de barrages, nu was het precies raak! Het is hem gegund, want hij is bloedfanatiek hoor.

Hij begon het toernooi met precies wisselende resultaten. Tegen de ruim sterkere tegenstanders verloor hij, tegen de (op papier) zwakke tegenstanders wist hij te winnen.
De meeste winst gaat Émilien halen in eindspeltechniek. Het is duidelijk dat hij daar goed aan het werk mee is, met veel creatieve ideeën en opportunistisch spel vinden (zoals de partij tegen Jesse Frederiks in ronde 3). Alleen is er altijd een soort gek effect wat optreedt als je iets nieuws leert. In het begin kan het juist vaker misgaan! Je moet plotseling al die gloednieuwe informatie overzien, aanvoelen wat precies werkt in de praktijk. Het is alsof je hoofd even op hol kan slaan door alle goede ideeën. Maar dat gaat vanzelf goed komen als al het nieuw geleerde definitief onderdeel wordt van de schaakintuïtie. En dat gaat zeker gebeuren over een paar maanden, ben erg benieuwd welke wonderen we dan gaan zien!

Op de derde speeldag was het dan zover: de eerste mooie ratingklapper! Met een prachtige aanval nog wel… In onderstaande stelling sloeg hij pardoes met de loper op h3! Terugslaan gaat niet, vanwege een familievork op f3. En toen wit Te3 probeerde, kwam Émilien met Dg5 op de proppen om van alles te pennen en te dreigen. Geweldige stelling!

Door een slotremise tegen een sterke tegenstander, verzekerde Émilien zich van een 50% score. 4,5 uit 9 is een prima debuut op het hoogste individuele speelniveau. En als ik de partijen zo doorkijk, ligt de rek er niet uit. De potentie straalt er vanaf!

nog niet helemaal tevreden

Andrija oefent buiten de Gebakken Leveraanval. (Foto: Harry Gielen)

Andrija heeft al ervaring op het NK-E. Maar dat zou dit toernooi niet minder spannend hoeven maken!

Ook hij kreeg lange tijd of ruim sterkere of ruim zwakkere tegenstanders te verwerken. Dat leverde geen grote verrassingen op. Jammer, want het is juist interessant je te meten aan echt gelijkwaardig niveau, en kijken of je al beter bent geworden.
Uiteindelijk scoorde Andrija 4 uit 9. Hij had ongetwijfeld op meer gehoopt. En dat had er zeker ingezeten. Ik zag geen partij waar hij nou met geluk weggekomen is, alleen andersom. Het is een kwestie van gewonnen en gelijke eindstellingen netjes kunnen uitspelen. Dat lukte nu niet altijd.
Alleen, in de trainingen is Andrija één van onze grootste uitblinkers. Alle kennis en kunde zit er zeker in. Geef hem een puzzel en hij weet precies en supersnel de juiste zet te vinden. Geef hem een partij, en dan sluipen er plotseling foutjes in. Op een dag trekt hij dat recht, en dan hebben we briljante schaker in de dop!

Gelukkig kan hij er nu ook behoorlijk wat van hoor! Om af te sluiten: een mooi tactiekje voor Andrija met zwart. Kan jij ‘m hieronder ook vinden?

Lxc3 schakelt de verdediging uit. En na Txd2 kom je slim weg met Lxd2…

***

Alle resultaten (en partijen) zijn terug te vinden op de toernooiwebsite: https://nk12.haagseschaakbond.nl/

Tekst: Samuel Cohn
Foto’s: Harry Gielen

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *