Finale Meesterklasse E: op naar Groningen!

Op zaterdag 20 november was het de grote dag voor VAS E1. Met pijn en moeite hadden ze zich geplaatst voor de grote Finale. Eén probleempje: ze namen nul punten mee uit de Halve Finale. Dat zit zo: de punten die je hebt gescoord tegen de andere teams die doorgaan tellen mee. Andere teams hadden wél al zes matchpunten kunnen scoren.
Met goede moed reisde het team naar Groningen, de inzet: een podiumplek. Daarvoor moet 5 punten worden ingehaald op de derde plaats. Een onmogelijke opdracht?

Vliegende start

Het volgende statistiekje is al eens verschenen op de website, maar hij is zo leuk dat ik ‘m nog eens deel: de vier teamleden komen elk uit een ander geboortejaar! En het meest bijzondere: de jongste daarvan, uit 2014, zit op het eerste bord. Hieronder zien we ze in actie. Raghav zit het verst weg, naast hem Olav. Op bord 3 zit Imre en op bord 4 Alex.

Ze beginnen hier aan de eerste ronde, en dat luidt een voorspoedige serie in. Achter elkaar worden de teams opgerold, de weg naar boven is ingezet! Drie keer achter elkaar wordt met 3-1 gewonnen. Alleen Raghav weet het doel leeg te houden.
En het leukste: elke speelronde wordt er daadwerkelijk een punt van die achterstand weggesnoept. Na drie rondes bedraagt de achterstand tot plek 3 nog maar twee punten. Ze hebben gewoon in eigen hand! Wat ook opviel: de drie teams waar ze in de Halve Finale van verloren hadden, verkeerden allemaal in de top 5. Ze zaten dus simpelweg in een héél sterke poule destijds.

De beslissingswedstrijd voor het podium

Nadat in de vierde ronde met een klinkende score gewonnen werd (4-0), kwam de grote proef. KC Chesscool E1 heet de directe concurrent en om dat team aan te kunnen moet iedereen in topvorm zijn.
Die vorm heeft Imre wel te pakken. Hij won netjes zijn partij, net als de andere zes partijen van de dag!
Alleen, Raghav kreeg het niet voor elkaar vandaag om tegen de topspelers potten te breken. Olav verloor ook, maar hij moest ver boven zijn gewicht boksen die ronde. Alex was een beetje wisselvallig die dag en dat viel deze ronde de verkeerde kant op helaas. Met 3-1 het onderspit gedolven.
Jammer, maar dit was een eerlijke strijd voor de derde plek. Op een topdag was ze dat zeker gelukt. Uiteindelijk eindigden bijvoorbeeld Almere en Zukertort boven VAS, terwijl ze daar een twee maanden geleden nog netjes van wonnen. Gelukkig geldt voor drie van de vier kinderen: volgend jaar beter!

Overigens eindigde de dag niet in mineur. Zeker niet! Ze moesten nog tegen de uiteindelijke derde plek DD, uit Den Haag. En daar hielden ze zich goed staande. De 2-2 uitslag is prima! De punten werden in de staart gepakt. Goed herstel dus ook van Alex.
Op de terugweg konden ze samen met de teamleider Daan en chauffeur Khoi genieten van een welverdiende pizza!

Tekst: Samuel Cohn. Foto’s: Daan Zult en Khoi Ho.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *