Halve Finale Scholentoernooi

VAS werd weer drukbezocht: op zondag 7 april was de Halve Finale van het SGA Basisscholenkampioenschap. 42 teams uit Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Duivendrecht, Muiderberg, Muiden, Weesp en Almere proberen zich te kwalificeren voor de Finale.

Omdat uiteindelijk 7 teams zich mogen kwalificeren voor het NK Basisscholen, gaan deze keer maar liefst 16 teams door naar de Finale. Dat was een leuke verrassing, ook voor de fanatieke VAS’ers.

Die waren er volop trouwens!

Sterk voor de dag komen

Het meest in het oogt springt het team van De Pinksterbloem, want daar zitten drie VAS’ers in: kopman Imre, Eytan en Ben. Als lokaal kampioen maakte ze het ook in de Halve Finale waar door als eerste door te gaan!
Zij zijn daarmee favoriet voor de titel die te behalen valt op zondag 14 april in de Finale. Ze moesten wel twee keer een 2-2 toestaan, dus de kaarten zijn nog lang niet geschud. Overigens begint iedereen weer bij nul in de Finale.

Alex was de kopman van De Triangel. Hij beleefde een zware dag (3,5 uit 6), maar het was genoeg om door te gaan. De buit was zelfs zo veilig dat hij voor de laatste ronde alvast gedag zwaaide naar zijn team.

Lieven en Amira bezorgden Oscar Carré een grote dienst door op bord 3 en 4 superveel puntjes binnen te hengelen. Knap dat ze door zijn naar de Finale.

Kien was kopman van De Nieuwe Kring uit Diemen weerde zich prima. Het was heel spannend of ze het gingen halen. Ondanks een verlies in de slotronde, bleken ze genoeg puntjes achter de hand te hebben. Als veertiende zijn ze doorgegaan!

Ondanks dat Harvey een topdag beleefde, zat het niet mee voor zijn team van Kindercampus Zuidas. 5 uit 6 was zijn persoonlijke score, maar de teamscore bleef helaas achter en ze eindigden in het midden van de groep.

Aadith zat in het eerste team van AICS. Met negen matchpunten zijn zij prima doorgegaan. Aadith zelf kan ook tevreden zijn met zijn score!

An leverde 3 uit 6 punten op voor de Buitenveldertse Montessori (op bord 2). Het was ongelooflijk spannend. Maar in de laatste ronde gingen ze er kansloos vanaf en was het uitzicht op plaatsing verdwenen. Jammer!

Tung bloeit helemaal op bij het scholentoernooi. Als kopman van de A. Bekemaschool uit Duivendrecht is hij heel betrouwbaar. Hij won 6 uit 7!
Lan was er ook bij, maar wist niet haar goede prestatie van de voorronde te herhalen.
Gelukkig heeft ze nog een Finale die ze mag spelen, waar ze zich kan herkansen! Zoals Tung trots verkondigde: het is de eerste keer voor deze school dat ze doordringen naar de Finale.

Loterij

Het had een haartje gescheeld of we hadden Pengbo (4 uit 7) kunnen terugzien in de Finale met de Rembrandtschool. Helaas had het lot andere plannen.
Ze eindigden met exact evenveel match- als bordpunten als de nummer 16. Daarom moesten we kijken naar weerstandspunten. Dat is het aantal matchpunten wat al je tegenstander hebben gescoord in totaal, en dat bij elkaar opgeteld. Hoe meer weerstandspunten, hoe sterker de tegenstanders het hadden gedaan dat toernooi.
Die loterij viel dus niet de goede kant op.

De Achthoek behaalde net een half bordpuntje meer en zat daardoor op het randje veilig. Het was een bloedstollende slotronde, dat kunnen we wel vaststellen. In de laatste ronde was de 2-2 dus net genoeg.
YiCheng begon goed met 5 punten, maar trof in de laatste twee rondes te sterke tegenstand. Niet gek, want hij schaakt op het eerste bord. Milo zal nog even extra lessen van zijn broer Aran krijgen om hem klaar te stomen voor de Finale. Hij kan namelijk beter dan de 3 uit 7 die hij scoorde. En wie weet valt dit team in de prijzen!

Ondanks dat Puck een uitstekende dag beleefde, met een stabiele 5 uit 7 score, bleek de Halve Finale het eindstation voor Aldoende. Het blijft wel een mooi verrassend team. Ze waren op de valreep geplaatst hiervoor, en toch knap dat ze hier dan prima in de middenmoot eindigen!

De echte toppertjes

Maar wie de meeste lof verdienen… Dat zijn de VAS-vrijwilligers!
Met Ivo, Luc en Wouter hadden we ervaren leiders bij de speelzalen. Ivo wist in recordsnelheid in te delen, Luc maakte de juiste beslissingen, liet zich niet intimideren door omhoog gevallen teamleiders en Wouter was aan het genieten (terwijl hij het hardste werkte van iedereen!).
Waar ik elke keer versteld van sta, is met welk enthousiasme de VAS-jeugd hun handen uit de mouwen steekt. Ze geven al vroeg hun energie terug aan de club en doen dat met veel plezier. Trouwe namen zijn Kayen en Edward. Émiliën en Baris waren er net als vorig jaar bij. Laurens, nog maar twee maanden lid, wilde meteen al meehelpen! Tako en Joseph maakten ook hun verdienstelijke debuut als tafelleider. Allemaal toppertjes 🙂
Achter de bar stonden Betty, Remy en Ahu: een topteam dat van de hoed en de rand weten. Ze draaiden een recordbaromzet waar de penningmeester van loopt te smullen – figuurlijk hoop ik, anders blijft er weinig over.

Eindstand

Tot zover de samenvatting van de 16 VAS’ers bij dit toernooi. Volgende week meer! Want dan spelen 12 daarvan in de Finale.

En voor de eindstanden, zie het verslag op de SGA-website: http://www.sgaschaken.nl/halve-finale-scholentoernooi-spannend-voorproefje/

Tekst: Samuel Cohn
Foto: Luc Schiebroek

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *