NK-E: broer en zus slaan toe

Drie trotse VAS’ers hebben zich geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap t/m 10 jaar. In het Paasweekend spelen ze in het bourgondische Tilburg. Bourgondisch, want er werd uitstekend voor ze gezorgd: mooie zaal, volop live-borden, luxe stukken en verzorgde lunches. Een grote eer dus om daar rond te lopen. En dat was weggelegd voor YiCheng, Raghav en Ira!

Sterke vertoning

YiCheng kwam veel sterke spelers op zijn pad tegen. Op een goeie dag zou daar best een stunt in kunnen zitten, want hij is als kool gegroeid. Maar dat bleef helaas uit.
Wel won hij netjes van de spelers waar hij van moest winnen. Zo kan hij zelfs een positieve toernooiprestatierating eindigen. En dat is knap, op zo’n toernooi waar veel druk op ligt bij iedereen!
De eerste dag verloor hij de eerste twee partijen, maar maakte dat goed met een hattrick. De tweede dag begon weer taai met twee verliezen, maar daarna herpakte hij zich en wist een 4,5 eindscore neer te zetten. Dat betekent dus vijftig procent tussen de Nederlandse top.

Op de tweede dag troffen de twee VAS’ers elkaar! YiCheng mocht het wagen tegen Raghav. Het was een superlange partij, waarbij allebei de spelers hun tijd kwijtraakten. Goed werk dus!
Uiteindelijk trok Raghav aan het langste eind.

Comebacks

Dat was fijn voor Raghav, want hij moest zich echt herpakken. Op dag 1 gooide hij zijn kansen op kampioenschap weg. Hij verloor tegen de andere twee kanshebbers. En dat gat wordt dan te groot.
Raghav liet zien dat hij weerbarstig is en wel tegen een stootje kan. Op dag twee won hij alles! Comeback-time dus.

Bram ten Dam is de terechte winnaar, maar voor de tweede plek werd het nog bloedspannend. Raghav mocht een barrage spelen tegen Akul.
En ook in die barrage paste Raghav de ultieme comebackstrategie toe. De eerste snelschaakpartij verloor hij. Dus hij moest op commando winnen. En dat lukte!
Dan volgt nog een ronde. Penalty’s zijn niets vergeleken hiermee! Gelukkig wist Raghav hier de beslissende slag te slaan.
Tweede dus! Een mooie grote beker krijgt hij, en een plek voor het EK t/m 10 jaar. Hartstikke leuk dus, alhoewel hij waarschijnlijk niet kan deelnemen vanwege vakantieplannen. Maar hij wil wel heel graag…

Zo heeft Raghav nog wel altijd een boel om voor te vechten in zijn schaakleven. Hij merkt dat er allemaal jeugdspelers opkomen die ook opeens heel goed kunnen schaken. Zo’n status als toptalent heb je dan weinig aan, want je moet het keer op keer bewijzen.
Maar Raghav kan daar volgens mij mentaal uitstekend mij omgaan, en blijft altijd goedgemutst de toernooien afgaan.

Zo broer zo zus

Op de foto met grootmeester Peng!

De Pathakjes waren behoorlijk op dreef. Ira was ook van de partij en speelde een toptoernooi bij de meisjescategorie! Ze verbaast vriend en vijand door zomaar op de vierde plek te eindigen 🙂
Ook voor haar een mooie beker. En ze was de allerjongste hier, dus dat is erg veelbelovend.
Haar geheim was om in topvorm aan het bord te verschijnen op de tweede dag. Alle vier partijen trok ze naar zich toe. Ook tegen SGA’ers Riana en Avin.
Het is duidelijk dat de extra tijd op de klok Ira goed doet. Dat is eigenlijk nog de enige manier hoe VAS’ers op de clubavond van haar kunnen winnen 😉
Hier scoorde ze 6,5 uit 9 en dat is ronduit netjes.

Zie voor alle live partijen, eindstanden en foto’s: https://nkepersoonlijk.nbsb.org/2024/

Tekst: Samuel Cohn
Foto’s: Vilas & Shu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *