Het hol van de leeuw – VAS kwam, zag en overwon

Afgelopen zondag 26 juni was het zover! De Zukertort Grand Prix werd weer gehouden in het Herman Wesselink College. Ondanks het broeierige weer was VAS aanwezig met een sterke afvaardiging jeugdspelers van verschillende leeftijden zodat er in meerdere poules gestreden kon worden om de prijzen. Maar liefst 9 VAS’ers waren bij het goed georganiseerde toernooi in Amstelveen.

Het spelersveld van 59 spelers werd opgesplitst in twee groepen waar totaal 7 groepen volgens het Zwitsers systeem 7 partijen werden gespeeld. VAS was goed vertegenwoordigd want door de ruime vertegenwoordiging werd er maar liefst in 6 van de 7 groepen meegedaan. Mooi om te zien dat de basis toernooiregels zoals aanraken is zetten, schaakklok gebruiken, tijd maximaal gebruiken, etc. voor onze schakers inmiddels routine is terwijl de niet-clubschaker hier echt aan moesten wennen. Dit leverde zeker bij de tafels E t/m G nog wel eens discussies op, welke gelukkig altijd goed opgelost konden worden.

Ook bleek de routine van de clubschakers in het volledig gebruiken van de beschikbare tijd, namelijk 15 minuten zonder increment, goud waard voor opzetten van goede stellingen welke later naar de winst konden leiden.
Bij de minder ervaren spelers, VAS’ers helaas niet uitgezonderd, werd er toch erg snel gezet en stukken makkelijk uitgeruild. Dit is vaak eigen aan jongere spelers maar op elke regel zijn natuurlijk uitzonderingen. Zoals bijvoorbeeld in groep F waar Ira met een maximale score van 7 knap de winst veilig stelde.
Net zo indrukwekkend was de score van 6 punten van broer Raghav die in de sterkste groep A eerste werd voor WilliamJan en Émilien. Erg knap, zeker gezien zijn winst bij het NK jeugd de dag ervoor. En dit niet de minste namen zijn om achter je te laten.

In de derde groep werd Daniel verrassend eerste met een knappe 6 punten. De overwinning was zo overtuigend dat hij ongetwijfeld volgende keer in een sterke groep kan meedoen.
In zo’n sterkere groep (namelijk de tweede) deed nu Tako mee. Hij kwam prima mee en sprokkelde 3 punten. Waaronder een winst tegen Sven, die toch echt bij de besten van onze regio hoort (en het groepje dan ook won).
Ten slotte deden in de groepen D en E broers An en Khang goed mee met een respectievelijk 4e en 6e plek. Hier had zeker meer ingezeten gezien de prestaties in de laatste partijen.

Al met al kan de VAS jeugd terug kijken op een zeer geslaagd toernooi met maar maar liefst 3 eerste plekken!

Tekst & foto: Pokon Ganguli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *