Onze jongste toppers laten zich zien aan de schaakwereld

Op zaterdag 25 juni een grote dag voor de allerkleinsten: de Pupillendag. Het NK voor de leeftijdscategorieën t/m 9 jaar! En een paar VAS’ers konden oogsten: Raghav werd dominerend eerste t/m 8 jaar, Alex bereikte de derde plek t/m 9 jaar, Ira won de prijs voor beste meisje t/m 7 jaar. Harvey kwam sterk mee met de besten t/m 7 jaar: achtste plek uiteindelijk. Het was volle bak overigens: ook Kien en Nova reisden af naar Spijkenisse!

NK-F: Alex ontvangt verdiende loon

Om bij een NK op het podium te belanden is soms een gezonde dosis geluk nodig. Nu dwong Alex dat geluk af, door zijn niveau nog eens op te krikken, erg gezond te spelen, en tegen de besten van het veld zijn mannetje te staan.
Dat laatste is belangrijk: daardoor won hij namelijk de ‘tie-break’. Hoe dat in elkaar steekt? Tijd voor een lesje statistiek!

Alex eindigde met vijf uit zeven gelijk met maar liefst zeven andere kandidaten, op de derde plek. Dan kijken we naar ‘weerstandspunten’: de opgetelde eindscores van alle tegenstanders die je treft in het toernooi. Hoe hoger die totale score, hoe meer ‘weerstand’ je hebt aangetroffen. Dat zijn namelijk spelers die het verder goed gedaan hebben. Die score was bij Alex beter dan veel anderen, maar precies gelijk met Roan Lenting.
Daarna stappen we over naar Sonneborn-Bergerpunten. Daar worden de eindscores opgeteld van de tegenstanders waar je van won (en als je remise speelt, de helft daarvan).
De conclusie: Alex won van tegenstanders die het uiteindelijk beter gedaan hebben in het toernooi. Dat is dus net een tikkeltje knapper. De derde prijs t/m 9 jaar mocht naar Alex, op een haartje!

Foto: Khoi

Het mag ook wel verkeren. Vorig jaar miste hij juist op dat haartje de derde plek bij het online kampioenschap in de G-categorie. Payback time dus!
De winst in de laatste ronde is ook zo essentieel bij Zwitsers. Hij begon het toernooi hartstikke sterk, maar moest daarna tegen de toppers twee keer een punt afstaan. Met deze comeback in de laatste ronde eindigt hij toch met een blij gevoel, ook te zien bij de prijsuitreiking!

NK-G: Raghav maakt favorietrol waar

Kien had zich verdienstelijk geplaatst voor dit niveau, maar had het op de grote dag zelf nogal zwaar. Door een goede opleving halverwege scoorde hij twee punten, maar meer leek er niet in te zitten. Een vertekend beeld, want bij de jeugdinterne wint hij bijna al zijn partijtjes. Gaat goedkomen!

Dan nu naar de favoriet: vorig jaar won Raghav immers de titel bij de H-categorie (online). Maar hij kon niet zomaar die titel een upgrade geven. Kennelijk had Akul Gupta uit Maastricht andere plannen en dacht zelfs mat te zetten, maar Raghav had correct gerekend en wist te ontsnappen. Elke winst doet ertoe en mag reden zijn voor een feestje! Het is in ieder geval belangrijk te beseffen dat geen enkele kampioenschap vanzelfsprekend is. Dus de allergrootste complimenten voor deze dominante eindscore: de beste van Nederland t/m 8 jaar!

Gek genoeg biedt zo’n topresultaat voor Raghav geen mogelijkheid om bijvoorbeeld een EK te spelen, terwijl hij daar zeker tot de kanshebbers voor de titel behoort, tegen zijn leeftijdsgenoten. Het uitzendbeleid van de KNSB is wat dat betreft simpelweg verouderd en schenkt pas aandacht aan talenten vanaf tien jaar en ouder. Het is hopen dat ze een uitzondering willen maken, want dat is een bijzonder toneel om verder te komen met het schaken.

Update: de schaakbond is overstag! Raghav mag naar het WK in Georgië, van 15 tot 28 september!

Foto: Vilas

NK-H: harvey valt op, Ira valt in de prijzen

Het zit ‘m in de genen: ook zusje Ira heeft de smaak te pakken. Op de foto hierboven zien we haar trots met de beker voor beste meisje. Ze mocht ook een boek uitkiezen van Simon de Schaker. Leuk voor later, want dat kan ze nog niet eens lezen!
Ze is thuis razend enthousiast aan de slag gegaan na het zien van de schaaksuccessen van Raghav. Knap dat ze erbij mocht zijn: ze is namelijk zelfs een jaar te jong voor deze categorie. Dit jaar wordt ze zes (nu nog vijf jaar oud…), terwijl de H’tjes t/m 7 jaar gaan! En nu al hartstikke gezonde zetten spelen, dat maken we niet vaak mee…

Ze gaf haar visitekaartje af door te eindigen op de elfde plek van Nederland en dus bovenal als beste meisje! We zijn benieuwd hoe ver ze het volgend jaar kan schoppen, een titelkandidaat?
Ira wisselde winsten af met verliezen en handhaafde zich stevig in het deelnemersveld met kinderen die dus allemaal een jaar of zelfs twee jaar ouder zijn. Ze was alleen niet het enige meisje met een eindscore van vier uit zeven. De andere had ze net op tijd bijgehaald met een winst in de laatste ronde. Ook hier weer een ongelooflijke tie-break: weerstandspunten gelijk, maar betere Sonneborn-Bergerpunten. (Weten we nog wat dat betekent…?)
Gefeliciteerd dus! Wat mij betreft hartstikke verdiend…

Er was ook een ander meisje van VAS van de partij: Nova Zult. Vanaf het begin vielen er veel nulletjes, maar dat deerde haar totaal niet. Elke ronde nam ze weer met frisse moed plaats achter het bord. En daarna uitleven bij het springkussen met de popcorn in de hand. Het is gewoon een erg leuk toernooi!
Gelukkig bewaarde ze het beste schaakmoment tot het einde: de laatste ronde werd afgesloten met de winst, om haar op 1 uit 7 te brengen.

Foto: Mandy

Dan nu naar de beste VAS’er in de H-categorie, en die zien we hierboven. Harvey behaalde de achtste plek van Nederland t/m 7 jaar! Een uitstekende eindnotering, echt veelbelovend.
Het belangrijkste is echter dat hij ongelooflijk veel plezier aan het schaken zelf beleeft. Van deze jongen gaan we nog veel mooie schaakmomenten zien en meemaken. Hij is in ieder geval gemotiveerd om het volgend jaar beter te doen, in de G-categorie. Met vier uit zeven had Harvey toch het idee dat er meer in zat namelijk.

Hij draaide de hele tijd bovenin het toernooi mee, op de topborden. Hij verloor tegen de uiteindelijke nummer twee, maar wist met vier uit vijf een sterke eerste helft neer te zetten. Daarna liet hij het net liggen tegen twee andere toppers in de laatste twee rondes, wat inderdaad niet voor de vrolijkste afsluiting zorgt.
Maar hij mag eigenlijk vooral trots zijn op wat hij bereikt heeft met zijn vier uit zeven score, want dat was tegen de allersterksten van zijn leeftijd bij elkaar geschaakt. Er was niemand met meer weerstandspunten boven hem bijvoorbeeld. Dat statistiekje is ook niet eenduidig te interpreteren, maar het geeft toch wel iets aan.
Hier ook, alle complimenten!

Tekst: Samuel Cohn
Headerfoto: Mandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *