Jan stunt met kwalificatie voor NK-B

Afgelopen weekend was de laatste kans voor de ambitieuze schaker om zich te plaatsen voor de nationale schaakkampioenschappen. Jan liet het beste tot het laatste en plaatst zich voor het NK-B (t/m 16 jaar). Fantastisch gedaan, heerlijke stunt!
En het feest kon daarna niet meer op. Via de reservelijst is Take ook uitgenodigd voor het NK-B. En William voor het NK-C (t/m 14 jaar). Ongelooflijk! Alledrie konden hun hoofdletters en uitroeptekens niet inhouden 🙂
Aangezien Rafael zich eerder al geplaatst had voor het NK-A (t/m 18 jaar), levert VAS een mooie delegatie af bij het NK-ABC in Almelo deze meivakantie. Ik vermoed dat Jule ook meedoet met het NK-A. Het is jammer dat Khoi en Eline niet meer van de partij zijn, maar we hebben zo wat underdogs om te volgen en dat is superleuk.

Een familiezaak

Maar nu terug naar Jan. Zijn overovergrootopa werd al eens tweede op het NK schaken. Het is nu aan hem om de onvoltooide erfenis van zijn voorvaders te volbrengen. Eerste van Nederland worden, de kampioen, de familie-eer herstellen.
Maar dan moet je wel eerst plaatsen. Daar zijn de kwalificatietoernooien voor. Voor de B-tjes en A-tjes zijn daar vier landelijke kwalificatietoernooien. De drie besten van elk toernooi gaan door. Dit was voor Jan de derde keer, en ook de laatste kans.
Ik zeg altijd: doe gewoon mee! Je hoeft maar twee goede dagen te hebben, dat alles perfect samenvalt. En… je zit bij het NK! Hoeveel mensen kunnen dat nou zeggen? En anders heb je gewoon een leuk en leerzaam toernooi, ook niet mis.

Zwitsers gambiet

Met een rating van 1630 behoort Jan nou niet tot de favorieten en dat maakt hij duidelijk door in de eerste ronde meteen te verliezen. Tegen de sterke Philippe, angstgegner van menig VAS’er. Gelukkig bood hij deze keer wel sterk partij en hij ging al strijdend ten onder.
Door een stomme fout bestond het toernooi maar uit zes rondes. (Alhoewel dat voor Jan helemaal niet slecht uitkwam, achteraf gezien.) Dat betekent dat een verlies in ronde 1 de opmaat betekent naar een perfect Zwitsers gambiet.
Jan mocht nu tegen wat zwakkere tegenstanders. In ronde 2 pakte hij iemand als echte eindspelgrinder. In ronde 3 walste hij compleet door de stelling heen met twee monsterlopers.
De volgende dag, op ronde 4, besloot hij verstandig tot een remise. Net nog de grote toppers vermijden, zodat hij in ronde 5 weer keihard kon toeslaan. Tegen een echt wel sterke tegenstander liet hij het er simpel uitzien en kon rustig de stelling uitspelen nadat hij wat pionnetjes had meegegeten.
En dan begint het dromen. Plaatsing is echt wel binnen handbereik met een winst!

Dat dromen was wat lastig geworden voor Take. Hij beleefde geen toptoernooi helaas en bereikte zijn eigenlijke niveau niet in Eindhoven. Hij bracht wel wat vernietigende partijen, maar hij kon het in ronde 3 niet bolwerken. En met de twee verplichte remises betekende dat een ongelukkig uitgangspositie voor verdere kansen.

Broedermoord

Alleen toen kwam het ongemakkelijke nieuws dat Take tegen Jan moest spelen in de laatste ronde. Ze vreesden het al… Je wil natuurlijk dat ze allebei de laatste ronde winnen, dat kan op deze manier niet.
Nu ja, nagelbijten, plaatsingslijsten checken, meekijken op borden van de concurrenten… Gek genoeg wil je per se geen remise hebben, want daar hebben ze allebei niets aan. Maar moet er dan iemand expres gaan opgeven, en wie dan?
Wat een dilemma’s zou dat opleveren. Maar: we kunnen opgelucht ademhalen.
Jan heb ik wel eens ‘ik-ben-beter-dan-Take’ Jan genoemd. Die haakjes mogen voortaan weg. Hij heeft zich nu officieel en feitelijk bewezen als beter dan Take. Een flinke afruilsessie schatte hij beter in en een tricky eindspel volgde met ongelijke verhoudingen, maar Jan maakte dat koelbloedig af. Wow!
En achteraf gezien ook nog eens de best mogelijke resultaat, vanuit het VAS oogpunt. Zo kon Jan zich direct plaatsen (hij had geen kans via de reservelijst met zijn rating)!
Take bereidt al zijn revanche voor op het NK-B, zo wordt vernomen.

Eindstand

Toen Jan twee jaar geleden aan de deur klopte bij VAS, koos ik hem uit als ‘speler van de week’ bij de online toernooien. Hij viel op namelijk en ik schreef het volgende: “Met wat training kan hij zo al onze jeugdspelers inhalen!” En zo geschiedde.
De eindstand van Eindhoven is hier terug te vinden. Dan valt ook te zien hoe alles echt perfect paste voor Jan. Maar laten we eerlijk wezen: zijn toernooiprestatierating liegt er echt niet om. Hij heeft zes partijen lang geschaakt alsof hij 1926 rating heeft, erg knap.
Take werd teruggewezen naar de middenmoot, waar hij vorige kwalificatierondes volop meedeed met de top. Een domper!

De wildcards

William had een dramatisch kwalificatietoernooi voor het NK-C (t/m 14 jaar) meegemaakt. Maar hij blijkt uiteindelijk toch een grote bofkont: zijn rating is hoog genoeg om via de reservelijst alsnog uitgenodigd te worden, omdat anderen afvielen.
Take heeft zich driemaal gewaagd aan een kwalificatietoernooi. Daar zaten heel sterke dagen tussen, maar hij kwam tekort op het eind. Toch hoeft hij niet te treuren, want zijn rating is hoog genoeg dat hij op rating mag deelnemen via de reserveplaatsen. Heel goed, want hij hoort zeker thuis op dit toneel.

Het is nu flink oefenen geblazen, want zulke kansen krijg je niet vaak in je leven. Ze gaan er het mooiste van maken!
Het NK-ABC is te volgen van 30 april t/m 6 mei via de toernooisite.

Tekst: Samuel Cohn
Foto’s: Wouter Veraart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *