Jeugdclubcompetitie: dramatische dag voor A-teams

De gifbeker moet helemaal leeg. Het E-team is zijn landstitel kwijt, de C’tjes hebben nog nooit zo onder gepresteerd, maar ook de ervaren A-spelers krijgen de boel niet aan de praat. Lichtpunt is nota bene een 9-jarige die hier voor de leeuwen wordt gegooid. Het lijkt Ajax wel!

Nee, dat is een grapje: zo slecht spelen we ook weer niet. Maar iedereen weet dat VAS een beetje het Ajax van het schaken is. Het is alleen hopen dat het VAS-bestuur niet even streng is voor zijn jeugdleider als de voetbalclub voor zijn coaches.

No-shows

Je voelde al aan alles aan dat het een tegenvallende dag zou worden. De avond tevoren meldde de tegenstander Kennemer Combinatie A2 af vanwege spelerstekort. Dat betekende dus geen ochtendwedstrijd voor VAS A1. Dat vindt niemand leuk, je wil gewoon schaken.

Goed, dat werd tenminste netjes van tevoren aangegeven. Onze VAS A2 reisde goedgemutst af naar Utrecht maar trof een leeg vierde bord. Dat is echt ongelooflijk, want wij laten een gloednieuwe enthousiaste speler optrommelen als invaller. Verheugen op je debuut in de Meesterklasse A! En dan blijk je voor niets te zijn gekomen, terwijl dat ook gewoon gemeld had kunnen worden. Heel sneu voor Sam.

Het gratis punt bleek wel genoeg voor de overwinning. Raghav won namelijk, en Matthieu kwam met zijn eerste winst op de proppen, mooi! Maurits zit even in een vormdip. Gelukkig gaat hij die frustratie ombuigen naar een nieuw trainingsregime. Die wordt snel weer schaakfit!

Wel fijn, zo’n eerste dubbele matchpunt.

VAS A1 met Raghav als uitblinker

De tweede ronde was eindelijk onze voltallige delegatie aanwezig. Eerst het vlaggenschip.

Rafael leeft nog behoorlijk in pieken en dalen. Die pieken zijn groots en FM-waardig. De laatste week vormen een diep schaakdal voor hem. Dat hij hier verloor, daar moet hij ook erg ontevreden mee zijn geweest.

Take is een krachtpatser, maar strandt soms nog wel eens in remises. Zo laat was het vandaag ook. Geen matige uitslag hoor!

Raghav schoof nu door naar het eerste team en trof daar een tegenstander waarvoor hij graag meedoet aan deze competitie. De 1900+ speler rolde hij op, natuurlijk.
Hij dacht dat hij tegen een zwakkere tegenstander moest, net als de eerste ronde. Soms helpt die vrijheid in je eigen spel kunnen spelen. Er zit normaal gesproken ook veel druk op hem. Iets wat hij overigens zelf oplegt met zijn ambities.

Jan is onze zeer gewaardeerde invaller. Hij heeft het schaken even op een lager pitje gezet, dus het is heel goed dat hij zichzelf af en toe uitdaagt. Hij kreeg wel een sterke tegenstander en dat maakte het zwaar.
Zijn openingstheorie was nog wat roestig, en het nadeel wat daaruit ontstond bleek fataal.

Wie goed telt, merkt dat het een miniem matchverlies moet zijn. Na de gratis punten van de bye in de ochtend, kon er dus geen doorstoot naar de top plaatsvinden. De stiekeme hoop om toch voor het podium te gaan is weggewuifd. Maar hopelijk deert het de motivatie van de spelers niet: laatste ronde knallen, al is het voor jezelf!

VAS A2 delft onderspit

Bij het tweede team mocht Sam nu eindelijk wel schaken, na vier uur eerst toekijken. Hij ervaarde meteen dat dit een pittig niveau is hier en verloor. Geen man over boord gelukkig, hopelijk toch wat geleerd.

Rufus zette even zijn schoolboeken opzij. Maar goed ook, want hij is een onverslaanbare man. Dit seizoen is hij nauwelijks opzij te zetten. Ook vandaag behaalde hij remise tegen een prima tegenstander.
Hij heeft zich ontwikkeld tot een erg degelijke schaker: goed zijn stukken neerzetten, geen gekke dingen doen, alles goed en wel overwogen. Belangrijkste eigenschap: het is erg lastig om hem op een blunder te betrappen. En dat is een kwaliteit waar heel veel spelers jaloers op zijn. Al die puzzels van vroeger betalen zich dubbel en dwars uit!

Maurits lijkt qua schaakstijl wel op Rufus: goed zijn stukken neerzetten, geen gekke dingen doen, erg natuurlijk. Ik geeft toe: ‘wel overwogen’, dat kan ik niet hardmaken gezien zijn tijdsgebruik. Maar er valt eigenlijk weinig aan te merken op zijn spelopbouw.
Het enige, en het belangrijkste verschil: Maurits trapt nog wel in de blunders. Geen probleem gelukkig, want dat kan verholpen worden. Puzzelen geblazen dus!

Matthieu heeft vandaag zichzelf weer gevonden. Na zijn ochtendwinst, behaalt hij nu een remise. Hij had misschien op meer gehoopt, maar zo kan je toch vrolijk terug naar huis. En vanuit VAS waarderen we het sowieso dat hij ons tweede team is komen versterken!


De twee verliezen van de VAS-teams betekenen toch een collectieve domper. Als schrale troost: zo ongeveer alle teams uit Amsterdam en omstreken hadden een off-day. Het hangt duidelijk in de lucht!
Gelukkig speelt volgende ronde iedereen in die Amsterdamse lucht. De A- en C-teams zijn op 9 december op bezoek bij Zukertort!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *