Jeugdexterne: de punten mee naar huis nemen

Onze jeugdteams waaiden afgelopen week uit richting alle vier de windstreken! Het was tijd voor een paar uitwedstrijden in de externe competitie. Hoe brachten we het er vanaf?

Ten westen: C1 en C3 op poleposition

Waar ons AB-team begin dit seizoen duidelijk met 4-0 won van SVAW C1, bleek de strijd niet even eenvoudig voor ons eigen C1-team. Terecht, want met de versterking van Joel is het een topteam geworden.
Raghav kreeg het voor het eerst dit seizoen echt zwaar op het laatste bord, tegen Richard. Hij kwam twee pionnen achter, maar vond later een mooie combinatie om terug te komen. Lennox verloor op bord 3 een pion maar vocht keihard terug tegen Myrthe. Een technisch eindspel was nu aan de beurt, en hij liet zien stappen te hebben gezet. Knap de winst naar zich toegetrokken. Punten pak je in de staart!
Nu aan de eerste twee borden om de beslissing te forceren. Jan moest tegen die Joel op bord 1. Dat ging op een hoog niveau. Zijn tegenstander offerde een kwaliteit voor serieuze aanvalskansen, maar Jan wist dat te weerleggen. Kennelijk kostte dat zoveel tijd dat Jan een foutje maakte in tijdnood. Toen was het snel klaar, helaas! William stond leuk een pion voor tegen Brent, maar weet het veel te spannend te maken altijd. In tijdnood was het tricky, de stukken kwamen zijn stelling binnen. Maar wist wonderbaarlijk te overleven en remise af te spreken.
Genoeg dus voor de volle buit aan matchpunten! Dit moet wel goed gaan: aangezien concurrent Zukertort C1 nogmaals een punt morste, kunnen ze ruiken aan het kampioenschap van de Hoofdklasse…

Cruciale moment op de topborden: Jan moet zijn stukken mobiliseren om de aanval een halt toe te roepen, William houdt open huis met tientallens seconden op de klok. Lennox heeft het eindspel al naar zich toe getrokken. En Raghav vermijdt slim het fotomoment van teamleider Sander door op tijd het klusje te klaren.

VAS C3 kan het kampioenschap al bijna voelen zelfs, maar dan in de Eerste Klasse. Met vijf matchpunten voorsprong zie ik niet hoe ze tegengehouden moeten worden.
Het tweede team van SVAW was ook geen partij voor ze. Olav, Alex en Saffran kwamen, zagen en overwonnen. Trouwe invaller Emiel kwam ook tot winnen, maar stond daarna een halfje af. Geen probleem hoor, in zo’n team. Goed dat hij deze speeluren maakt, want het groeit bij hem als kool.

Ten oosten: C5 overmeesterd, C7 met twee debutanten

Op bezoek in Diemen bleken onze spelers toch overweldigd door het kolkende stadion van buurthuis De Schakel? Op de uitslag viel in ieder geval niet af te dingen. Jack, Thomas, Vihaan en Amira bleven collectief op de nul steken. Dan zijn complimenten naar Oosten-Toren C1 dik verdiend!

Nog verder naar het Oosten reizend komen we bij het exotische Muiderberg terecht. VAS C7 trad op de vrijdag aan tegen MSK C2.
Een mooi moment voor Baris, die verdienstelijk debuteerde op het eerste bord. Na een verlies in de eerste partij, wist hij zijn debuut glans te geven met een winst in de herkansing. Caspar is zelfs nog recenter lid, hij loopt nu een paar schaaklessen mee. Op bord 4 liet hij zijn eerste wapenfeit zien door een halfje te scoren. De tweede partij ging verloren, maar dan moet je ook tegen hun sterkere bord 3 speler. Hopelijk een leuk avondje gehad zo, en smaakt het naar meer!
Vaste speler Silvijn was goed voor een punt. We gaan hem missen volgend seizoen! Kay wist op het tweede bord ook deze ronde niet van de nul af te komen. Kwestie van doorzetten: hij heeft nog zes partijen om terug te komen 🙂
Uiteindelijk ging de eerste match verloren, maar aan de tweede match hielden ze een matchpunt over.

Ten noorden: standhouden

Een krachtig gevecht van onze C4. Vooral omdat de vurige wens van David R. in vervulling is gegaan! Teamleider Cornelie doet weer fijn verslag:

Ten zuiden: stuntjes van Kayen en Tobias in de C2

Het liep een beetje ongelukkig voor het C2-team op bezoek in Amstelveen. Lani moest het laten afweten vanwege ziekte op het laatste moment. Aangezien ze tegen het dominerende AB-team van Zukertort moesten, was het sowieso hopen op persoonlijke succesjes. Maar achteraf misschien wel meer dan dat?
Kayen hield sterk stand tegen Rens (met een jeugdrating van 1656), een regionale topper die even geleden nog uitkwam op het NK-B! Een halfje tegen zo’n speler is uitmuntend voor Kayen. Dat was begin dit seizoen nog niet gelukt, echt stappen vooruit gemaakt!
En Tobias mocht op bord 3 uitkomen tegen Abhishek (met een ook overtuigende 1417 rating). En we zien gewoon een punt verschijnen achter Tobias’ naam! Wat een veelbelovende resultaten, hier zit echt groei in…
Dat in Émilien veel groei zit weten we natuurlijk ook – hij mag straks het NK-D spelen. Maar tegen Sem wist hij nog geen potten te breken, geen schande gelukkig.
Als we naar de teamprestatie kijken, betekent dat toch een krappe 2,5-1,5 verlies met een speler minder. Alle complimenten voor de vechtlust van dit team!

Ook het AB-team trok naar Amstelveen om hun meerdere te tonen tegen Zukertort C2. Felix S. behaalde een ongelooflijk belangrijk halfje op bord 4. Maar zijn naamgenoot liet het afweten op het tweede bord. Felix L. is wat dat betreft nogal afwisselend. Hartstikke veel potentie, maar soms gaat het te simpel mis. Dat betekent veel lessen en tactisch aan de slag gaan om dat eruit te halen.
Gelukkig scoorde Take en David B. de volle punten. Twee fijne krachten om te hebben, zo voldeed het team aan hun sportieve plicht.

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *