Verslag van rapidteam WeLustenJeRauw

Door onze reporters William Roolvink, Jan Veraart, Take Snijders en Mick Stalenhoef

Toen William het Rapidtoernooi voor Viertallen voorbij zag komen, bedacht hij snel zijn dreamteam en zo ontstond het team WeLustenJeRauw (hoe die naam is bedacht is al een verhaal op zich). Met de dreamteam-spelers William, Mick, Jan en Take.
Mick speelde echter met een handicap, want hij voor het toernooi door een schoolkamp meerdere nachten maar 2 uur geslapen! Maar toch vertrokken de jongens met goede moed naar Den Haag op 14 juni, gebracht door de vader van Jan. Onderweg was het reuze gezellig, zeker met het mogelijke vooruitzicht van 250 euro aan prijzengeld.
Toen ze aankwamen bij de Haagse schaakclub kwamen ze tot de ontdekking dat ze het enige volledige jeugdteam waren (er waren nog een stuk of 4 kinders verspreid over verschillende lagere teams). Toen hoorden ze een belletje rinkelen en begon ronde 1.

Opstelling
1. William Roolvink (5 uit 7)
2. Take Snijders (5 uit 7)
3. Jan Veraart (4,5 uit 7)
4. Mick Stalenhoef (2,5 uit 7, maar met twee uur slaap!) 

Ronde 1: 
Jan moest tegen een andere wat oudere man genaamd Jan, daar werd erg om gelachen door beide spelers. Jan (de jonge) kon al super snel in de opening niet meer rokeren doordat hij geforceerd zijn koning moest bewegen. Uiteindelijk kon hij met behulp van een penning en een niet goed verdedigde koning van Jan (de oude) een stuk winnen en zo ook de partij. 
4-0

Ronde 2:
William, moest tegen een 1951, de bord 1 speler van het team dat uiteindelijk eerste werd. William als wit kwam in een Caro-Kann met Lf5, h5, beide lopers en de dame werd geruild. 
Hij kwam uit in een gelijk eindspel maar met tijdnood. Maar op het einde had William zelfs een klein voordeel, zo bleek in de latere analyses.
Remise uiteindelijk, het enige halfje van het team. 0,5-3,5 verloren tegen de uiteindelijke nummer 1.

Ronde 3:
We moesten tegen Lierse 1.
Take speelde met wit en kwam in zijn heerlijke aanvallende Italiaanse openingslijntjes.
De tegenstander speelde een rare sideline, en Take kreeg een positionele voorsprong, die uitgroeide naar een aanval waardoor Take op een gegeven moment een stuk zou winnen, en ook een veel beter stelling had.
Zijn tegenstander gaf op.
3-1

Ronde 4:
William kreeg een Konings-Indische stelling als zwart maar dan wel met d5, beide spelers begonnen een aanval op de koning aan de andere kant van het bord. Door een geniepig trucje won William 2 pionnen, waarvan er 1 een vrijpion is. Later won William nog een stuk, en belandde uiteindelijk in een eindspel met een toren en een pion meer. Maar de tijdnood drong al lange tijd, en William had bijna een toren geblunderd. Maar eind goed, al goed, William liet zijn tegenstander opgeven na torens te kunnen ruilen, met nog een flinke paar seconden op de klok!
3-1 gewonnen.

Ronde 5:
Mick stond met een Schotse opening later gelijk. Maar op het einde blunderde de tegenstander zijn paard! Daardoor had Mick de partij helemaal in zijn handen en kon daardoor winnen.
3-1 gewonnen.

Ronde 6:
Ze moesten tegen SHTV 1.
Take was wit en kwam in een gebakken lever, zijn tegenstander had verstand van openingen dus er was geen snelle overwinning.
Take stond snel een pion voor en de tegenstander speelde een beetje onhandig, met een niet helemaal werkend paarden offer was de winst snel binnen.

William speelde het Konings-Indisch, en kreeg een mooi paard op c5 wat er niet meer of kon worden gestoten, en mooie aanval, met f4, g5, h5. Later won hij nog meer pionnetjes, en deden zijn stukken actief mee, toen hij er nog een pakte was het over door een geniepige penning met torenoffer. In het einde toch nog remise.

2-2. Ondertussen stonden we al op de tweede plaats!

Ronde 7: de laatste finale ronde
Jan had een ontzettend rare partij, want hij blunderde in de opening en kwam zo gelijk een toren achter te staan. Als kleine compensatie stond daar tegenover dat het paard van zijn tegenstander in de hoek vastzat. Omdat Jan dacht dat hij nog niet genoeg achter stond, besloot hij nog een paard en twee pionnen extra te offeren in ruil voor een vervelend stikmat motief dat zijn tegenstander maar lastig kon voorkomen (hij stond dus 10 punten achter!).
Zijn tegenstander besloot veel schaak te geven en vond uiteindelijk een manier om materiaal terug te offeren om stikmat te voorkomen. Jan bood snel remise aan toen de partij gekalmeerd was en er werd remise afgesproken. Jan kreeg als beloning van terugvechten op het schaakbord een cola cadeau van zijn tegenstander. 

De partijen van de anderen waren nog in volle gang…
Take won al gauw na Jan en de tweede plaats leek al binnen te zijn. Alleen William of Mick moest nog winnen voor de tweede plaats, of één remise voor de derde plaats. Mick verloor helaas door een toren te blunderen en zo lag alle druk op William, die was echter in tijdnood en moest tegen een erg sterke speler 2100+. 
William speelde een Konings-Indisch als wit, het stond gelijk, William zelfs iets beter door een mooi stuk op een mooi veld. Maar geen idee hoe, de zwarte dame drong binnen in de gesloten positie. En probeerde remise te pakken door repetitie, maar William wou dat niet (hij dacht een volle win nodig te hebben voor de derde of tweede plaats) en blunderde in tijdnood een toren.

4de, maar wel van de nummer 2 dik gewonnen, alleen niet genoeg kennelijk.
Een ratingprijs kregen ze wel en ze mochten een prijs kiezen van een kar, daar stonden (helaas?) alleen maar flessen met wodka en andere sterke drank. Dat mocht het enige jeugdteam van het toernooi niet kiezen en zo kregen ze hun inschrijfgeld terug en wat chocolade als prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *