Jeugdinterne: de bekers zijn verdeeld! En een dubbelkampioenschap?

In het voorjaar schaakte de VAS-jeugd weer hartstikke veel partijen bij elkaar om te kijken wie de beste zou zijn. En om een boel te leren! Het nieuwe indelingssysteem (McMahon Zwitsers voor de kenners) betekende interessante tegenstand, zeker als iedereen kwam opdagen. Als je veel punten haalde in je groep, kon je namelijk tegen spelers uit hogere groepen. Gelukkig kunnen we in elke groep duidelijke en terechte winnaars uitroepen!
Goed om te weten is dat de resultaten voor de externe competitie ook meetelde voor je interne score als je die dag de interne competitie moest missen daardoor. Zo word je niet gestraft voor het representeren van de club – zolang je wel voor ons scoort natuurlijk!

Voor het verloop van de interne competitie zijn twee namen belangrijk. Zwaan was de tafelleider en verzamelde alle scores. Maar: Jolein deed de indelingen en maakte elke week de stand op. Een onzichtbaar werkje wellicht, maar dat eist toewijding – bedankt daarvoor!
Dan nu over naar de knikkers! Hoe werden die verdeeld?

Kroongroepers komen met bizarre ontknoping
De spanning was om te snijden de laatste speeldag. Hieronder zien we (destijds nog) runner-up William tegen de altijd taaie Raghav. Eerstgenoemde zou de partij vloeiend winnen.

Maar hij was afhankelijk van Take deze ronde. Met de winst in de broekzak sprong William nu een halfje boven zijn concurrent. Maar die wist het niet echt te bolwerken tegen Mick, die ontketend is na zijn zegetocht in Purmerend.

Want Mick had een pionnenmeerderheid aan de andere kant van het bord, en dat kon Takes koning niet aan in het eindspel. Na pionwinst was het een kwestie van de genadeklap uitdelen.
Alleen… Mick wist met wit de enige zet te vinden die hij niet moest doen. Hij promoveerde zijn pion tot dame. En dat zag er daarna zo uit:

De beslissende eindstelling…

Oei, dat een clubkampioenschap bij VAS op deze manier beslist wordt!
Wat een geluksvogel is die Take in ieder geval 🙂 Zo komt hij in ieder geval gelijk met William, allebei 9 punten. Maar toen ging interne competitieleider Jolein kijken naar de tie-breaks. Onderling gelijkspel, even grote opkomst… wat nu?
De spelers besloten gebroederlijk om het kampioenschap te delen. Alsof het een sprookje is: de twee nieuwelingen grijpen samen de macht. En een unicum in de geschiedenis van VAS: een gedeeld clubkampioenschap! Overigens, het is eigenlijk ook een unicum dat Rufus de topbeker niet mee naar mag nemen, hij eindigt met acht punten als derde uiteindelijk.

De jongste wint in de Koningsgroep
Dit was een diverse groep spelers die het uitvocht in de Koningsgroep. Alle zeven spelers komen uit een ander geboortejaar! De winnaar uit 2014, de tweede plek uit 2010. En dan hebben we ook nog mensen uit 2013, 2012, 2011, 2009 en 2008 present. Kortom, leeftijd maakt niet uit bij het schaken, zolang je maar goed de stukken verzet. En dat deden ze!
Voornamelijk Raghav, die met 8,5 punten de beker pakt. Émilien zal ook blij zijn, want de duidelijke tweede plek (7,5 punten) levert ook promotie op naar Kroongroep. Hij is nog erg goed teruggekomen trouwens, de laatste drie rondes!

Twee herboren spelers in de Damegroep
Emiel krijgt voor elkaar wat zijn broer en trainer Niels voor elkaar wist te krijgen: winst van de Damegroep, 7 punten had hij nodig. Het werd al voorspeld door de clubwatchers, want Emiel ging dit jaar steeds gezondere zetten te bedenken. En hij begon er bovenuit te steken!
De andere schaker die opvallend snel aan het groeien is, heet David B. Hij legt nét beslag op de tweede plek (en dus promotie), door zijn betere opkomststatistiek – dat wordt beloond. Hij staat qua punten (6,5) namelijk gelijk met Olav en Imre – die allebei een puntje achterstand wisten goed te maken. Knap hoor, dat David zich tussen die gevestigde namen handhaaft.

De twee torens
De torengroep moest gesplitst worden. Een mooi teken, want dat betekent dat de clubavond druk bezocht wordt! De eerste groep werd overduidelijk gewonnen door Tako met 8,5 punten. Achter zich zijn An – door een stevige eindspurt – en Koen-Yan precies gelijk geëindigd op 6 punten, dus die gaan waarschijnlijk allebei promoveren.
De tweede groep was een prooi voor Daniël, met ook 8,5 punten. Daarmee haalde hij 3,5 meer dan de tweede plek… Knap, want hij kwam vorig jaar nog uit de Lopergroep! Dani wordt officieel tweede. Hij heeft evenveel punten als Baris, maar won het onderlinge duel. Een mooie wederopstanding, want in het updateverslag in mei noemde ik Dani nog niet als kanshebber. Dat weerhield ‘m overduidelijk niet van winnen 🙂

Kien verdient langverwachte promotie uit de Lopergroep
Al langere tijd hikte hij er tegen aan, maar het is zover: Kien overheerst de tweede speelhelft met maar liefst 10,5 punten. Hij mag volgend seizoen zijn geluk beproeven bij de grote kinderen.
Phuong-Nga wordt de runner-up. Een mooie opsteker voor haar! Ze groeit gestaag door en dit is in de laatste paar speelrondes beslist. 7 punten zijn voor haar voldoende om ook te promoveren naar de Torengroep.
Everest verdient ook een pluim voor zijn derde plek bij de Lopers, met 6 punten!

De talenten van de Paardengroep
Ira groeit als kool. Nog niet in de lengte, dat moet toegegeven worden. Maar wel in schaakkracht. De anderen konden daar niet tegen opboksen. Zij domineerde met 10,5 punten en verdient de beker allerzekerst.
Voor de tweede promotieplek is het Harvey gelukt om Hektor in te halen. En flink ook: Harvey behaalt uiteindelijk 8,5 punten. De allerkleinsten overwinnen hier!

Close calls bij de Pionnengroepen
Nova weet de eer van de familie Zult te redden door de eerste plek van de Pionnengroep 1 te bemachtigen. 6,5 punten vielen haar kant op. Op de tweede plek zien we Zümra, met maar een halfje minder. Spannend tot de laatste dag was dat!
Bij de Pionnengroep 2 zagen we twee vrienden de macht grijpen. Max J. en Levi zijn twee klasgenoten die elkaar meenamen naar de schaakclub. Ze zijn gewaagd aan elkaar want beiden eindigden met 7,5 punten. Maar in het onderlinge duel was het Max die aan het langste eind trok. En dus ook de beker mee naar huis gaat nemen! (Volgende week dus, want helaas moest hij thuisblijven bij de prijsuitreiking.)

Revanche!
Als de partij toevallig snel klaar is, dan mogen de spelers zich wagen aan een snelschaakpartij met omgekeerde kleuren. De beste uitdager was Daniël. De tweede keer dit seizoen al, een ware snelschaakkampioen van de club! Hij sprokkelde zeven punten bij elkaar.
Op de tweede plek, met een zilveren beker: An. Gefeliciteerd!
Voor de derde plek is de bronzen beker gegaan naar Baris. Zo valt hij meteen bij zijn debuut bij VAS in de prijzen, hartstikke leuk! Overigens speelde Tako ook vijf punten bij elkaar. Maar hij mocht al eerder op de avond een beker in ontvangst nemen… Toch een eervolle vermelding bij deze natuurlijk!

De eindstand
De complete eindstand van de Tweede Cyclus van de interne groepencompetitie:

Tekst: Samuel Cohn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.